Anne-Berit Imerslund rådgiver Regionsenteret for døvblinde

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
15 Notater og markeringer i teksten
Advertisements

Kontroll ved bruk av tvang
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Substitutor tegn en forklaring med hjelp av mentale rom
– tidlig kommunikasjon
Kommunikasjon – mennesker med alvorlig til dyp utviklingshemming Alternativ og supplerende kommunikasjon(ASK) utfordringer og muligheter.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Tilbudet til døvblinde
Kommunikasjon og anerkjennende samtaler
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Atferdsanalytisk arbeid med atferdsvansker
Historiefaget i skolen
Auditiv skanning bok Kommunikasjonsbok som støtte for å uttrykke seg
Seksjon psykoser, sykehuset Levanger
Individuell bevisstgjøring Talent, - og ferdighetsliste
Velkommen til lederkurs kveld 2 på BMB
Videokonferanser: Er de nyttige i arbeidet med døvblindhet?
Roman- og novelleanalyse
Reflekser og Epilepsi ! Hva er en refleks? Eksempler på reflekser.
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
”Framtida nå – les og forstå!” Uke 41
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Rolighetsmoen barnehage
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Læring av grunnleggende ferdigheter!
GLSM - grunnleggende lese- , skrive- og matematikkopplæring
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Konferanse 2007 Psykologisk ivaretakelse av familier med barn med alvorlig progredierende nevromuskulær sykdom. psykolog Berit Dahle Universitetssykehuset.
Nye utfordringer Læringsstiler Taksonomi Læringsstrategier.
Jon Fredrik Alfsen Hartmark Consulting AS
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Hørsel og bevegelse Hvis målet er deltakelse og aktivitet og barnet er
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Kommunikasjon og personlig kompetanse
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Ett skritt foran 3 © Irène Johansson 1 Metoden Ett skritt foran Kursmøte 1-2.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
”HVA MENER DU?” FORSTÅ OG BLI FORSTÅTT
"God bagasje på livets reise."
Barnehagen som språkarena
Litterære virkemidler
Nettverkskurs Pinnelien barnehage Bergen, Sally Damslora
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Kombinert syns- og hørselshemming/døvblindhet Regionsenteret for døvblinde Britt Anita Mikkelsen Regionsenteret for døvblinde er et kompetansesenter.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Bakgrunn for kloke valg Kjenne sine sterke og svake sider
Hafjellseminaret våren 2012
Kapittel 1, oppgave i) Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme
Taktil språklighet- Hva vet vi i dag? Nordic Network on Tactile Linguality 1.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Å DEFINERE FENOMENET RELIGION. KRAV TIL EN GOD DEFINISJON 1.) Den må være presis og treffe fenomenet 2.) Den må være vid og favne alt som er religion.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Lekens egenverdi.
Asperger syndrom og ADHD
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Kommunikasjon med deprimerte eldre
God undervisning og dybdelæring i matematikk
Utviklingshemmede Ikke en ensartet gruppe, men enkeltindivider med store ulikheter både i grad av utviklingshemning og typer av funksjonsnedsettelse. Medfødt.
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Anne-Berit Imerslund rådgiver Regionsenteret for døvblinde ”Du og jeg sammen” Et kursmateriale i kommunikasjon og taktilisering av tegn Anne-Berit Imerslund rådgiver Regionsenteret for døvblinde

Et Kursmateriale

Hva er døvblindhet? En person er døvblind når vedkommendes alminnelige funksjonsevne er vesentlig redusert som følge av alvorlig syns-og hørselsnedsettelse. Kombinasjonen av sansetapene reduserer muligheten for å utnytte en syns- eller hørselsrest. Døvblindhet er en spesifikk funksjonshemming og begrenser deltakelse i aktivitet og sosialt liv i stor grad.

Konsekvenser av medfødt døvblindhet Medfødt døvblindhet betyr at skaden er inntrådt så tidlig at språk ikke er etablert. Personer med medfødt døvblindhet er i stor grad forhindret fra å etablere en grunnleggende forståelse av omverdenen og å utvikle kontakt og kommunikasjon med andre. Personer med medfødt døvblindhet må oppfatte omverden og lære gjennom nærsansene dvs. taktilsans, kinestetisk sans(berøring og bevegelse), lukt og smak.

Kommunikasjon med personer med medfødt døvblindhet. Kommunikasjonen er alltid en stor utfordring. Det forutsetter: Kunnskap om døvblindhet, etablering av en god relasjon (åpenhet, nærhet og empati) Kommunikasjon må i all hovedsak skje med en person om gangen.

Hvordan kommunisere med personer med medfødt døvblindhet? Personer med medfødt døvblindhet uttrykker seg gjennom kroppslige og gestuelle utrykk og ved bruk av tegn. Noen bruker konkrete gjenstander, tegninger eller bilder (data) avhengig av syns-og hørselsfunksjonen. Tegn kan representere mange forskjellige ting og er avhengig av sammenhengen de oppstår i og tidligere erfaringer

Hvordan ser kommunikasjonen ut? Kommunikasjonen må tilpasses den enkeltes erfaringer og måte og uttrykke seg på. Derfor kan ikke tegn oversettes direkte slik de står i tegnordboken Personen er avhengig av en partner som kan forhandle seg frem til en felles forståelse av hva kommunikasjonen og uttrykkene handler om.

Tilnærming til tegnspråk. Vår erfaring er at vanlig tegnspråkkurs og ”tegn til tale” ikke gir det riktige grunnlaget for utvikling av språk for personer med medfødt døvblindhet. Den kommunikative og språklige utviklingen er helt avhengig av taktilisering av gester og tegn tilpasset den enkeltes sansetap, initiativ og interesser.

Om Undervisningsmaterialet Vi har systematisert våre erfaringer over år i et kursopplegg som er beregnet for nyansatte. Teoridelen er delt inn i 6 kapitler. Det følger en Dvd som inneholder de mest vanlige og brukte tegn i hverdagen. Tegnene er illustrert både visuelt og taktilt. Opplegget vil også passe for nærpersoner og personalet som jobber med tilgrensende problematikk og kommunikasjonsvake grupper.

Kursbokas innhold Kapitel 1. Om døvblindhet, begreper innen tegnspråk, taktilisering og mime og kroppsøvelser Kapitel 2. Om taktil kommunikasjon og øvelser ”Å være døvblind”. Kapitel 3. Kommunikasjon noe annet og mer enn språk. Taktilisering av tegn og tilrettelegging av språkmiljø Kapitel 4. Egne tegn og gester

Kursbokas innhold forts… Kapitel 5. De viktigste prinsippene i taktilt tegnspråk Kapitel 6. Om å bruke tegn. Alfabetisk liste over tegnene. Et par eksempler