Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Litterære virkemidler

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Litterære virkemidler"— Utskrift av presentasjonen:

1 Litterære virkemidler
Knep som vi kan bruke for å gjøre tekstene våre mer leservennlige. (= Bedre å lese). Sidene i Parallellboka

2 Gjentagelse Gjentagelse betyr at et ord, en setning eller en situasjon blir gjentatt flere ganger i en tekst. Gjentagelse må brukes bevisst, det er ikke nok å bare gjenta ett ord. Eksempel: «Det var mørkt ute, mørkt som en sein høstnatt i november».

3 Kontrast Kontrast betyr motsetning. Kontraster er det gode, det onde, snill og slem. Husk eventyrene og bruk av kontraster. Eksempel: «Jeg så ut av vinduet. Snøen lå hvit på jordene, himmelen var svart av mørk og tunge skyer».

4 Sammenlikning og metafor
Vi får sammenlikning når noe sammenliknes. Brukt i flere sjangere, mye brukt i dikt. «Det var mørkt ute, veien var svart som kull.» Metafor = et språkbilde, en sammenlikning uten ordet som. Eksempel: «Han er sterk, ja, han er en løve».

5 Symbol Symboler blir brukt i fortellinger.
Da kaller vi dem for litterære symboler. Symbolene er tegn, bilder eller handlinger som representerer noe annet enn seg selv. Et hjerte er et typisk symbol som på kjærlighet. Et eple kan være symbol på kunnskap. Hva kan en ring symbolisere?

6 Besjeling og personifikasjon
En type metafor er besjeling. Dette er å gi konkrete ting som naturen, dyr og planter menneskelige egenskaper Eksempel: «Jeg lå i senga og hørte regnet tromme på taket». Personifikasjon betyr å gi abstrakte ting menneskelige egenskaper. Dette er et vanlig språklig virkemiddel i både hverdagsspråk og litteratur. Eksempel: «Tiden flyr». «Dagene går».

7 Synsvinkel Synsvinkel. I fortellende tekster kan forfatteren bruke personal synsvinkel eller autoral synsvinkel? Autoral eller tredjeperson- fortelling : Her står fortelleren/ forfatteren utenfor teksten. Forfatteren bruker ord som «han», «hun» eller navn på personer i fortellingen: Personal: Her er fortelleren innenfor teksten. Forfatteren bruker det personlige pronomenet: «Jeg»….

8 Tilbakeblikk og frampek
Tilbakeblikk: Fortelle om noe som har skjedd «tidligere». Dette blir brukt for å få oss til å gi oss sammenheng og forståelse av en fortelling. Frampek: Et hint («tips») om noe som kommer til å skje i fortellingen du leser.

9 Linjedeling Når vi skriver en fortelling eller en artikkel, skriver vi linjene helt ut. Unntak: Når vi stopper for et avsnitt.

10 Humor Det er vanskelig å si hva som er morsomt. Folk kan ha forskjellig oppfatning av hva som er morsomt. Å skrive morsomt eller humoristisk kan bety å skrive slik at leseren smiler «inni seg». Tips: Overdrivelser: Sitat fra læreboka: «Jeg snakket med Hansen i går. Han har fått nytt gebiss. -Hvordan vet du det?- -Det kom fram under samtalen-».

11 Ironi Vi sier en ting og mener det motsatte: Eksempel:
«Det er skikkelig moro å stå opp klokka 6 midt på vinteren, spise en tørr brødskive og måke seg vei i snø og slaps ned til skolen i minus 15.» «Tenk å få gjøre lekser kveld etter kveld, sitte til klokka 12 på natta og løse oppgaver. Ja, det er topp».

12 Tema og budskap Tema i en tekst kan vi finne ved å stille spørsmålet:
Hva vil forfatteren si oss noe om i denne teksten? Tema i litteraturen er de store spørsmålene i livet slik som: Kjærlighet, ensomhet, krig, alderdom, ungdom osv. Budskapet kan vi finne ved å stille spørsmålet: "Hva vil forfatteren si oss med teksten?»


Laste ned ppt "Litterære virkemidler"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google