Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Utviklingshemmede Ikke en ensartet gruppe, men enkeltindivider med store ulikheter både i grad av utviklingshemning og typer av funksjonsnedsettelse. Medfødt.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Utviklingshemmede Ikke en ensartet gruppe, men enkeltindivider med store ulikheter både i grad av utviklingshemning og typer av funksjonsnedsettelse. Medfødt."— Utskrift av presentasjonen:

1 Utviklingshemmede Ikke en ensartet gruppe, men enkeltindivider med store ulikheter både i grad av utviklingshemning og typer av funksjonsnedsettelse. Medfødt eller tidlig ervervet kognitiv nedsettelse Kjennetegnes av langsom innlæring, nedsatt konsentrasjon og problemer med å huske instruksjoner. Stikkord ved tilrettelegging: korte setninger og konkret innhold vis og forklar, tydelig kroppsspråk begreper som før, etter, foran, ved siden av, først, sist og senere kan være vanskelige å forstå klare rutiner og regler fokuser på mestring og glede gjenkjenning og mange repetisjoner fra en gang til neste alle er forskjellige - det må tas individuelle hensyn Hva er utviklingshemming? Skader skjedd under graviditet, fødsel eller barndom, kromosomforstyrrelser som downs syndrom, Eksempel på diagnose: Downs syndrom, autisme. Annet- Det er ikke alltid en kan peke på en bestemt årsak. Uansett årsak er miljøet av betydning for grad av utviklingshemming. Alle kan lære, men det forutsetter at omgivelsene stimulerer og gir mulighet for læring. Ingen god statistikk på andelen i befolkningen, men noen anslår 1,5 % av befolkningen. ( Lettere utviklingshemmet ikke diagnostisert eller registerte i hjelpeapparatet som utviklinshemmede). Generelt for gruppen- Langsom innlæringsevne, språkutfordringer, nedsatt konsentrasjon, upresis koordinasjon, nedsatt utholdenhet, muskelstyrke og bevegelighet. Tilleggsfunksjonshemminger som epilepsi, syn-hørsel overvekt. Utviklingshemmede er først og fremst mennesker i utvikling. Utviklingen følger stort sett normale forløp, men tempoet er langsommere og grensen for hva som kan læres varierer. Utviklingshemmede trenger stimulering, trening og støtte for å kunne utnytte sine ressurser * redusert mental funksjon * mangelfull tilpasning * tilstanden har vist seg før personen har fylt 18 år Tilrettelegging: Korte og konkrete setninger – hvorfor? Gjøre instruksjonen forståelig og kort, barn med utviklingshemning har utfordring med å huske flere beskjeder etter hverandre. Samles ved hver nye beskjed? Enkelt språk. Bruk av ironi- kan være vanskelig å forstå for noen Klare rutiner og regler: Alle skal sitte på benk når trener gir beskjeder, starter alle treninger med en samling. Vis og forklar: Ofte enklere å forstå ved å SE bevegelse og øvelsen. Eksempel: Hode, skulder, kne og tå? Begreper som før, etter, foran, ved siden av, først, siste og senere kan være vanskelig å forstå. For noen er det aktuelt å bruke tegn til tale. Gjenkjenning og repetisjon: Bruker litt lengre tid ved innlæring, ikke vær redd for å gjøre de samme øvelsene på flere treninger. Kan variere med små endringer på øvelsene. Samling før og etter trening for å gi beskjeder (gjerne underveis også for å forklare nye øvelser/aktiviteter). Foto: Norge idrettsforbund

2 Hva betyr utviklingshemning?
Utviklingshemning er en samlebetegnelse for en rekke ulike tilstander eller diagnoser Felles kjennetegn er at evnen til å lære og til å klare seg i samfunnet, er redusert (i større eller mindre grad) Medfødt eller tidlig ervervet kognitiv svikt Kognitiv svikt fører til at funksjoner som tenking, oppmerksomhet, hukommelse, læring og språkforståelse er redusert Varierende fysisk funksjonsevne (Kilde: Norsk Forbund for Utviklingshemmede – NFU)

3 Kategorier utviklingshemmede
Innen medisinen er det vanlig å klassifisere utviklingshemming i fire kategorier: Lett utviklingshemming Moderat utviklingshemming Alvorlig utviklingshemming Dyp utviklingshemming (Kilde: Norsk Forbund for Utviklingshemmede – NFU)

4 Årsaker til utviklingshemning
Utviklingshemning kan ha mange årsaker: Kromosomfeil Stoffskiftesykdommer Infeksjoner og sykdommer som røde hunder under svangerskapet Fødselsskader som f.eks. for tidlig fødsel og lav fødselsvekt Etter fødselen kan det være skader i forbindelse med sykdommer som hjernehinnebetennelse, hjernebetennelse eller skader ved ulykker (Kilde: Norsk Forbund for Utviklingshemmede – NFU)

5 Vanlige tilleggsutfordringer
Epilepsi Symptom på forskjellige tilstander som har det til felles at de leder til anfallsvis funksjonsforstyrrelser i hjernen Cerebral parese (CP) Fellesbetegnelse for en rekke tilstander i sentralnervesystemet og dekker en rekke fysiske og motoriske forstyrrelser Syn- og hørselskader Vanlig hos utviklingshemmede Andre utfordringer Medfødt hjertefeil Rundt halvparten av alle barn med Down syndrom har en medfødt hjertefeil

6 Aktivitet med utviklingshemmede
Legge vekt på utholdenhet og styrke gjennom lek, lagspill og andre motiverende aktiviteter Sosial og psykiske forhold i samspill med andre i aktivitetene Øvelser og aktiviteter som fremmer koordinerende egenskaper Kroppsbevissthet gjennom aktivitet som fremmer evne til å kjenne sin egen kropp Vektlegge språk og kommunikasjon tilpasset gruppen Forstå hva andre sier og uttrykke seg selv verbalt. Utfordringer med å forstå instruksjon Dagligdagse ferdigheter (ADL ferdigheter)

7 Undervisningsprinsipper
Oppdagende læring: Situasjonsbestemt læring (situasjonen underviser) Oppgavestyrt læring (aktivitetsleder gir oppgaver) Instruksjon: Bane bevegelser Følg meg (eks. aerobic) Vise-prøve Forenkling av regler, gradvis økning av vanskelighetsgrad Ofte behov for særskilt tilrettelegging Bearbeide informasjon – hvordan lære og ta imot beskjeder

8 Aktivitetsleders rolle
Motivere/inspirere Tilrettelegge for mestring Være en miljøskaper Stille krav


Laste ned ppt "Utviklingshemmede Ikke en ensartet gruppe, men enkeltindivider med store ulikheter både i grad av utviklingshemning og typer av funksjonsnedsettelse. Medfødt."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google