Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
5 åringen og sammenhengen barnehage – skole
Advertisements

Forventninger og videre arbeid…...
Læring på arbeidsplassen
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
«Korleis skape felleskunnskap ut av individuell kunnskap»
”Kvalitet i hver kvadratmeter” Hva er gode barnehageledere?
Oppsummering Kvalitetsutviklingsplan
Fylkesmannen i Telemark Framtidens barnehage En god barndom varer hele livet Barnehagen er første skritt på den veien som heter livslang læring En god.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring i barnehage – Jorun Buli Holmberg 21. september.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Kompetente barn og unge - Verdier og kompetanse -
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
Norges Beste Barnehage
Rolighetsmoen barnehage
Kompetanseplan for barnehagene i Bydel Gamle Oslo 2014
Mangfold og fellesskap
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Veiene videre for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Statsbudsjettet Tidsplan St prp 1 – okt Tildelingsbrev - utkast til FM - nov/des Endelig tildelingsbrev – jan/febr Embetsoppdraget fra KD/Udir i.
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
Fagdag for barnehageeiere i Hedmark 10.april 2014
RAMMEPLAN for barnehagens innhold og oppgaver. Mandat for rammeplangruppen Rammeplangruppen skal vurdere og fremme forslag på følgende områder særskilt:
Fra FLU til BLU Ny barnehagelærerutdanning
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaverSamfunnsfag i F-utdanninga.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
"God bagasje på livets reise."
Framtidens barnehage.
Etikk i pedagogisk arbeid
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Lek og Læring i barnehagen
© Bergen kommune Budsjettmål for 2008 For barnehagesektoren Etablere full barnehagedekning Styrke barnehagenes kvalitet.
Velkommen til et nytt skoleår!
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Norges Beste Barnehage
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Nasjonale utfordringer i lærerutdanningen Per Botolf Maurseth Utdanningsforbundets konferanse om lærerutdanning 29. Januar 2007.
Barnehageforum, Fylkesmannen i Oslo og Akershus 29. nov. 2013
Prosjektets hovedmål er: –Å styrke de ansattes kompetanse, for å gi alle barn et godt og likeverdig barnehagetilbud –Å heve status for arbeid i barnehager,
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
BARNE- OG UNGDOMSARBEIDERFAGET. Barne- og ungdomsarbeiderfaget er en fagutdanning innenfor videregående opplæring. Fagløpet er to år på videregående skole.
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
20. november, dagskurs for arbeidsplasstillitsvalgte i barnehage/fagsenter Budsjett 2016.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Kompetanse for mangfold
Lekens egenverdi.
Samisk barnehagekonferanse Nytt fra Fylkesmannen i Finnmark
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Fra kunnskap til handling
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Voldsforebyggende opplæring
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013 Vennskap og deltagelse GLØD

GLØD Øke rekrutteringen av personer med høy kompetanse til barnehagen Styrke kompetansen til de som allerede er der Øke statusen for arbeid i barnehagen

Delmål i GLØD-arbeidet økt kvalitet i barnehagelærerutdanningen økt rekruttering av barnehagelærere til barnehagen økt rekruttering av personer med relevant høyere utdanning til barnehagen økt rekruttering av barne- og ungdomsarbeidere til barnehagen beholde og videreutvikle kompetansen i barnehagen

mål prioriteringer innhold ansvar

Målsetting jf. Meld. St. 24 Oppfylle dagens pedagognorm Øke andelen ansatte med relevant utdanning I løpet av strategiperioden skal alle ansatte ha fått muligheten til å øke sin kompetanse

Strategiens mål er å: Rekruttere og beholde barnehagelærere og ansatte med relevant kompetanse for arbeid i barnehagen Heve kompetansen for alle ansatte som jobber i barnehagen Øke statusen for arbeid i barnehagen

Forutsetning: Alle aktørene tar sitt ansvar, samarbeider og deltar aktivt i kompetansearbeidet for å bidra til økt og god kvalitet i barnehagene

Kommunen som barnehagemyndighet: sikre at barna i barnehagen får et godt pedagogisk og trygt barnehagetilbud Barnehageeier: ansvar for at de ansatte får den nødvendige opplæringen og får delta i kompetanseutviklingen på sin egen arbeidsplass Styrer og barnehagelæreres kompetanse er nødvendig for at barnehagen skal kunne gjennomføre kompetanseutvikling for alle ansatte.

Målgruppen for tiltakene: De ansatte i barnehagen Målgruppen for strategien: Alle aktører i barnehagesektoren Må være kjent med innholdet i strategien og bidra til gjennomføringen av den

Tematiske satsingsområder Pedagogisk ledelse – barnehagen som lærende organisasjon Danning og kulturelt mangfold Et godt språkmiljø for alle barn Barn med særskilte behov

Barnehagen må ha en Pedagogisk ledelse som setter i gang og leder refleksjons- og læringsprosesser i organisasjonen Ledelse av utviklings- og endringsprosesser er en sentral oppgave for styreren i samarbeid med de pedagogiske lederne. Lederne er rollemodeller med særlig ansvar for at barnehagens verdigrunnlag og rammeplanens intensjoner etterleves i praksis. Barnehagen må systematisk vurdere om egen praksis og kultur bidrar til å fremme disse verdiene.

Danning Kulturelt mangfold er en livslang prosess som blant annet handler om å utvikle evne til å reflektere over egne handlinger og væremåter, både i samspill med omgivelsene og med andre mennesker Kulturelt mangfold Å forstå sin egen identitet og kultur i møtet med det flerkulturelle samfunnet, er en forutsetning for inkludering og toleranse.

Et godt språkmiljø betyr at det finnes og gis rom for mange former for kommunikasjon gjennom fysiske, estetiske, og verbale uttrykk Ulike former for kommunikasjon er viktig for barns samhandling, og de er en forutsetning for utvikling av vennskap og deltagelse i barnehagens fellesskap.

Barn med særskilte behov omfatter både funksjonsnedsettelser og utviklingsmessige, språklige, emosjonelle, kognitive og sosiale vanskeligheter. - Tidlig innsats - Rask hjelp og støtte Arbeid med barn med særskilte behov handler både om hvordan barnas behov kan imøtekommes i det allmennpedagogiske arbeidet i barnehagen og hvordan de kan møtes med spesialpedagogiske tiltak.

Roller og ansvar Viktig at de ulike partene og nivåene er kjent med og bevisst på hvilke oppgaver og roller de ulike har og hvor ansvar og myndighet er plassert

Gruppedialog Har barnehagene god kompetanse: Styrer Pedagogiske ledere Assistenter / øvrige ansatte Hvilke kompetansehevingstiltak har vært iverksatt? Rekrutteringstiltak BLU Barne- og ungdomsarbeiderfag Assistentutdanning Veiledning av nyutdannede Forslag til tiltak på ulike nivå