Asperger Syndrom Overgangen fra videregående skole til utdanning eller arbeid Bjørn Bergersen Ellen Kleven.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Jobbsøking.
NAV Hjelpemiddelsentral Hva kan hjelpemiddelsentralen bistå med for at flere med funksjonsnedsettelser kan delta i arbeidslivet ? Arbeidsmetoder og.
RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
Hva er psykisk utviklingshemming?
SARPSBORG.  Ligger mellom Sarpsborg og Fredrikstad  Ca.950 elever Skoleåret følgende programområder:  Bygg- og anleggsteknikk  Design og håndverk.
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Veien mot arbeidslivet Jobbsøking
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Fast advokat Ole Henrik Wille og HR-sjef Hanne Myhre
Her kan du lese om: Hvor finner du de ledige jobbene?
INVIVO a/s = levende, i utvikling
Håndtering av problematferd - bruk av konsekvenser
RÅDGIVERROLLEN Refleksjon over rådgivers roller og funksjoner.
Veiledning av elever / lærlinger
Fritidslederen min roper hjelp!
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid

Bygg- og anleggsteknikk.
SETT I SAMMENHENG MED ATFERD
Fagdager ungdom NAV Oppland og Oppland fylkeskommune 12. april 2011 Kari Gording.
Astri Marie Bakk, Attføringsleder Bjørg Setrom, tilrettelegger AB
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Videreutdanning i supported employment Målrettet og systematisk oppfølging til arbeidsgiver og arbeidssøker Videreutdanningen tilbys av Høgskolen i.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
Habiliteringstjenesten i Helse Bergen,
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
IPS Molde Individual Placement and Support
Arbeidsevnekartlegging
Ungdomsgruppe Pedagog, BUP Levanger
Kun senter for Kunnskap og Likestilling. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i praksis.
Stress, utbrenning, mobbing
ROSTHAUG VIDEREGÅENDE SKOLE
”Gult kort” -bakgrunn, resultater og erfaringer
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Den vanskelige samtalen Rusforum i Nord-Østerdal
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Ulikheter og variasjoner
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
Sosialt entreprenørskap: Hvordan tilrettelegge for mennesker som faller utenfor vanlig arbeidsliv? Bluegardendagene 24. oktober 2012 Daglig leder Christian.
OPPFØLGINGSTJENESTEN (OT) Målgruppe: Ungdom med rett til vgs
Overgangsprosjektet – NY GIV
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Kurs i leiing Kommunikasjon.
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
Tilrettelegging med TG som virkemiddel gir mennesker muligheter!
Foreldremøte 8.september trinn
Foreldremøte 8.september trinn
Opprettholdende faktorområder
Velkommen til et nytt skoleår!
Samarbeid med NAV for elever med store funksjonsnedsettelser ved Steinkjer videregående skole.
God rådgivning for veien videre i utdanning og arbeidsliv
NAV, Side 1 Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse  2007 – 2012  Bygger på erfaringer fra Vilje Viser Vei satsingen i NAV og opptrappingsplanen.
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
IOP Kilder: Nordahl T., Overland T.,(2001): ”Individuelle Opplæringsplaner”. Liv S. Thesen og Elisabet Brettås , Horten PPT. Thommesen H., Normann T.,
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Kognitive utfordringer – forslag til tiltak Guro Steffensen Psykologspesialist St Olavs Hospital Nevrologisk avdeling.
Asperger syndrom og ADHD
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Arbeidsrettede virkemidler
Hvordan tilrettelegge for elever med nedsatt funksjonsevne
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utviklingshemning og psykiske lidelser
Hvem er jeg? Marius, 36 år Utdannet lærer, og videreutdanning innenfor bedre læring for personer med ASF Jobber i Grunnskoleteamet til Ålesund kommune.
Utskrift av presentasjonen:

Asperger Syndrom Overgangen fra videregående skole til utdanning eller arbeid Bjørn Bergersen Ellen Kleven

Hva er Asperger Syndrom ? En gjennomgripende utviklingsforstyrrelse (autismespekterforstyrrelse) Diagnosen innbefatter at individet har: - evner i normalområdet eller over - vansker knyttet til sosial samhandling og kommunikasjon - et begrenset atferds / interesse repertoar. Unni As er en forholdsvis ny diagnose – kom ikke i bruk før på begynnelsen av 90 tallet. Selv om de har et evnenivå i normalområdet eller over ,har de en funksjonsprofil som er svært ujevn. Selv om alle i gruppen har de samme grunnleggende vanskene – kommer de til utrykk på ulik måte nettopp på grunn av den enkeltes funksjonsprofil og deres personlighet. Mange i gruppen har særinteresser selv om dette ikke er et diagnosekriterie. De er alle på en eller annen måte begrenset i sitt repertoar og har derfor lite å spille på av alternativer. Deres største vanske er knyttet til samvær i og forståelse av sosiale situasjoner

Asperger Syndrom - Konsekvenser som innvirker på læring Spesiell kognitiv stil : Rigid i tankemønster Tenker konkret og bokstavelig Vansker knyttet til å svare på åpne spørsmål Vansker knyttet til å skille vesentlig fra uvesentlig, organisere og systematisere Vansker med å vurdere Er flinkere til å gjenkjenne enn å gjenkalle Ellen Deres spesielle kognitive stil skaper vansker for AS eleven både i samspill og læring i skolen. Forskning så vel som vår erfaring viser at elever med AS sjelden eller aldri har flere veier som fører til rom. Har de en løsning er det den som teller og det er vanskelig å få dem til å endre tankemønster. Når eleven samtidig tenker konkret og bokstavelig fører det lett til mange og gjennomgripende forståelsesvansker. De sliter med å tolke alt det som ikke blir sagt direkte og som vi vet består kommunikasjon vesentligst av gester mimikk og intensjoner som ikke blir direkte uttalt. Personer med AS har god hukommelse ,men kan slite med å hente fram det som er lagret i langtidsminnet uten at de på en eller annen måte får en påminning om hva omgivelsene nå er ute etter. Derfor har de vanskelig for å svare på åpne spørsmål ,vurdere hva som er viktig informasjon i situasjonen og hva som er relevant i øyeblikket. Dette smitter over på faglig læring . Elevene tilegner seg stoffet i det enkelte fag ,men har vansker med å vurdere hva det er som er viktige element og hva som bare er bagateller. De lærevanskene som gruppen har blir mest fremtredende fra 6 / 7 trinn. Da abstraherer andre barn og kravet til samarbeid og sosial kompetanse øker i skolen. Vanskene blir derved mer og mer framtredende og skaper større vansker fordi omgivelsene så lett tenker at når de er så flinke på et område burde de bare ta seg sammen så ville alt bli bra – greier de dette så er det bare viljen som gjør at de ikke utfører det som forventes – de kan jo bare ta seg sammen. Dessverre er det nettopp det de ikke kan.

Funksjonshemmet eller funksjonsstyrket Er det mulig å anvende karakteristiske trekk som vanligvis oppfattes negativt til å løse etterspurte oppgaver på markedmessige vilkår ???

Asperger Syndrom og Sterke sider Ansvarsfull God på å følge regler God hukommelse for fakta Mange har særlige gode kunnskaper på enkelte områder Oppmerksomhet på detaljer og utholdenhet ved rutinearbeid Analytiske ferdigheter/ logisk tilnærming til ting - systematiske

Hva slags muligheter har vi i vg.sk Studieretninger – veiledning for valg av retning – ungdomsskolens rådgivning -ansvarsgruppe -IP ) Normert løp med støtte Utvidet løp ( 4.,5.år) Kompetansebevis (deltatt i et særløp ) Lærekandidat ( plukker fra læreplan) Praksisbrev ( deler av et fagbrev – har og teori) Satsing mot frafall i vg sk opplæring OT/PPT Innføring / bruk av hjelpemiddel som f.eks PDA/ Handy/ iphone/ ipod er nødvendig

Overganger er alltid kritiske faser for personer med AS og må forberedes nøye Forberedes minst 2 år på forhånd Individuell plan er et virkemiddel der en kan påse at : - Støttepersoner finnes (avd. for psykisk helse i kommunen) - NAV har en aktiv rolle

Tiltak i regi av NAV Arbeid med bistand Studier med støtte Støtteundervisning Fadderordning Jobbmestrende oppfølging Los Arbeidspraksis i skjermet virksomhet Arbeidsmarkedsbedrifter (fagbrev ? ++) Folketrygdloven – økonomisk bistand Diverse lønnstilskuddsordninger for arbeidsgiver Unntaksbestemmelsene i folketrygdloven vil kunne brukes for personer med AS

Ut i studentlivet- hva slags støtteordninger finnes ? Fadderordninger Studier med støtte (SMS) Støtteundervisning Kvalifiseringsprogrammet Individuell plan Studier ut over normert tid Kombinasjon mellom studier og voksenopplæring

Overgang fra student til arbeidsliv utfordringer IP må være i aktiv bruk, styrt av ansvarsgruppen Hjelp til å skrive søknad og CV Forberede intervju Forberede / synliggjøre arbeidslivets krav i forhold til arbeidsmiljø og regler for samvær Hjelp til å strukturere og organisere – eks tekniske hjelpemiddel Hjelp til å takle et selvstendig voksenliv

Hva liker arbeidsgiver Punktlighet Nøyaktighet Lojalitet Pålitelighet Stabilitet

Arbeidsgiveres generelle krav til nye lønnsarbeidere Visjonær - Forutse utvikling - Ha evne og vilje til å arbeide for dette Entrepenør - Kunne mobilisere seg selv og andre for å oppnå vi visjoner - Evne til samarbeid Strateg - Evne til endring og omstilling - Helhetssyn

Forsøk å unngå arbeid som krever Mye vurderinger/ skjønnsmessige vurderinger Raske avgjørelser Stor grad av sosial interaksjon / sosiale ferdigheter Stress Ledelse/organisering av andre Uoversiktlige arbeidsplasser /oppgaver Stor grad av initiativtaking og selvstendig planlegging

Egnede arbeidsoppgaver/ yrker Arbeid som krever logikk og analyse Detaljorientering Strukturert arbeid / viss grad av rutine Arbeidsoperasjoner som kan følge en skriftlig dokumentasjon / faste prosedyrer Data (testing , feilsøking , programmering ) Noen har spesielle ferdigheter i kreative yrker

Tilrettelegging i arbeidet Oversikt og struktur = trygghet Dempe uro og ubehag Fravær av angst og stress Frigitt kognitiv kapasitet Øke mestring

Tilrettelegging 1 Skriftlige prosedyrer / støttesystemer Klare skriftlige kriterier for hvordan noe skal gjøres – dokumentasjon av arbeidsoppgaver Faste kontaktpersoner /faddere Klar struktur m.h.t kontaktperson og hvem som har ansvar for hva En oppgave om gangen Unngå uforutsette hendelser og krav Begrens sosiale krav/personkontakter

Tilrettelegging II Informere kollegaer Forberede endringer. Hjelp til å prioritere særlig i overgangsfaser Forberede møter med saksliste og plan Reduser distraksjon/ begrense sanseintrykk Vurdere nytten av og anvende tekniske hjelpemiddel (Eks PDA,iphone) Klar feedback Unngå tidspress og stress – gi tidsrammer og hjelp til å organisere tidsbruk

Tilrettelegging III Lære å si fra når ting blir for vanskelig Opplæring/ bistand 1:1 ,ikke gruppe Arbeide redusert tid/ gradert trygd Regler for sosiale situasjoner f.eks lunsj Fritid Bolig

Kommunikasjon Unngå åpne utsagn, billedlig tale og hypotetiske spørsmål Spesifikke og ikke generelle spørsmål Vær direkte, presis og klar Forklar uskrevne regler og implisitt kunnskap. Ikke anta at ting er forstått Styr samtalen m.h.t. Tid Vær oppmerksom på vansker med øyekontakt , bokstavelig fortolkning Skriv ned det som er forstått Dobbelskjekk at ting er forstått Korte svar kan kreve oppfølgingsspørsmål Mange liker ikke å snakke i telefon E-post ,skriftlig kommunikasjon kan i enkelte sammenhenger fungere bedre

Mulig Attføringsmodell Sterk kontakt mellom NAV – sosial og helse Individuell Plan Oppbygging av kompetanse i utvalgte attføringsbedrifter Utvalgte tilretteleggere AB som arbeider med målgruppen Bygge opp et attføringsfaglig miljø rundt målgruppen Senter hvor man kan henvende seg for arbeidsrelaterte spørsmål VTA i ordinært arbeid. Arbeidsgrupper med egen arbeidsleder Forberede overganger

En arbeidstaker med AS må ha en arena for å lære. Hvor ? Voksenopplæring Arbeid med bistand Arbeidsmarkedsbedrift Arbeidsplass Veiledning og innlæring av sosialkompetanse som kreves i arbeidslivet

Opplærings områder Innføring / bruk av hjelpemiddel som f.eks PDA/ Handy/ iphone/ ipod er nødvendig Følelsesregister - reaksjonsmønster Planlegging Forståelse av verdenskartet ( mine sirkler) Lære å si fra når ting blir for vanskelig Regler for sosiale situasjoner f.eks lunsj Fritid og bolig

IVAS – et verktøy for å finne tilretteleggingsbehov Arbeidsmåter Lærestil Stressfaktorer Behov for organisering, struktur og forutsigbarhet Kommunikasjon og sosial samhandling AS sitt forhold til sin diagnose Selvstendighet