Klima for kreativitet og innovasjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva fremmer og hemmer kreativitet i team?
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Kvalitetssikring av h.app.tilpasn.
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted Hvordan kan vi forstå menighetsutvikling i norsk folkekirke? Harald Hegstad Bergen 2. februar 2010.
Omstillinger i arbeidslivet premisser, trender og betydning for arbeidsforhold Egil J Skorstad.
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
SAMARBEID I PRAKSIS Samling 4 Stabsutvikling.
Disposisjoner over tid: Stabilitet, endring og koherens
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted Teologiske perspektiver på menighetsutvikling Harald Hegstad 4. mars 2009.
Håndtering av forskjellighet i organisasjoner
Brainstorming i grupper I en rekke eksperimenter har en latt enkeltpersoner generere ideer alene og satt sammen grupper av like mange personer som genererer.
Rolighetsmoen barnehage
10. Organisasjoners effektivitet
"Møte" Mennesker som treffes rutinemessig eller for en bestemt anledning Møtet er eneste fellesarena Vage eller ingen felles mål Beslutninger blir ofte.
Statlige føringer og behov for sterkere kommunesamarbeid Innlegg på KS/FM-konferanse Brekstad 11. juni 2009 fylkesmann Kåre Gjønnes.
Kvalitetssystem ved Høgskolen i Molde
Analyse og tolkning av datamaterialet
(Barne-og ungdomspsykologi)
Human Factors (HF) i kontrollrom - En revisjonsmetode 2003
Barns læring, voksnes ansvar!
Styret – hjertet i foreningen
Født sånn blitt sånn? Ledelse av kvinner og menn
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
© Norsk senter for studier av problematferd og innovativ praksis
Møteplass 28. april 2011 Jens Reigstad Et uløst problem utløser et behov – et viktig problem skaper viktige behov Kan innovasjon bidra til bedre.
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Sterke fagforeninger Negotia Bergen 30. – 31.oktober 2009.
Fysisk og psykisk helse hos beboere i mottak - vår utfordring Avdelingsdirektør Finn Aasheim, Avdeling for psykisk helse.
Lederstil og Motivasjon.
Motivasjon I Yrkesveiledningsprosessen
Bruk av data i kvalitetsarbeid
Refleksjoner over funn i ARK
Beskrivelse av gjennomføringsprosessen
Agenda: Kort gjennomgang av ARK, innhold og teori Gruppearbeid
Prosjektledelse In 140 Forelesning Nr 18 a Sommerville kap
Varige forbedringsresultater ”Sustainability - Bærekraft” Utfordringen er ikke å komme i gang, men å fortsette etter at den første entusiasmen har lagt.
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser (ARK)
Systematisk arbeid for et godt læringsmiljø
Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser (ARK)
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
Markedsføring, motivasjon og samarbeid
Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.
Modellkommunene Hva er unikt?
STRATEGIPROFILEN VED NHH
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Politisk lederskap og demokratitiltak Kjennetegn, sentrale utfordringer og erfaringer Marte Winsvold KS,
Integrert profesjonell kompetanse. Våre kandidater skal lykkes faglig og profesjonelt Mål: Opplæring i profesjonell kompetanse skal integreres i de regulære.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Cover Slide. Hva vi gjør cut-e er verdensledende i design og implementasjon av internettbaserte tester og spørreskjemaer til.
Ledelse av sykepleiepraksis – bruker vi sykepleiekompetansen? ”Er vi på hugget eller på hælene?” Elisabeth Kaasa Helsefaglig sjef i Vestre Viken 4. November.
Mangfold i styrer: hva kan vi lære fra forskning på team og kreativitet? Gro Ellen Mathisen, cand.psychol., Ph.D.
1 Jostein Frøyland Styredag BIoktober 2005 Styrearbeid i godvær og i storm  Hva og hvem er TINE?  TINEs rolle i samfunnet  Arbeidet i styret i TINE.
Lederutvikling i Innovasjon Norge Tilbudskonferanse.
1 ForVei April 2012 Kunnskap for en bedre verden NTNUs visjon: Kunnskap for en bedre verden Legge premisser for kunnskapsutviklingen Skape.
DISEN SKOLE STRATEGISK PLAN INNLEDNING Strategisk plan viser våre satsingsområder for Oslo kommune legger føringer for hovedområder Osloskolen.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Verdiskapning og fornyelse: Styrets rolle for kreativitet i bedriften Gro Ellen Mathisen.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
En kvantitativ medarbeiderundersøkelse som gir deg innsikt i din organisasjons tilstand og råd om hva du bør jobbe med. HR-Innsikt.
PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ Hilde Myren Bedriftslege i Statoil.
På borregaards vis Kultur & verdier i Borregaard.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Det integrerte universitetssykehuset
Klasseledelse Utfordrende atferd Relasjonsbygging
Skolebasert kompetanseutvikling
Skolebasert kompetanseutvikling
Tillitsvalgte og verneombud - vår rolle i omstillingsprosesser
Utskrift av presentasjonen:

Klima for kreativitet og innovasjon Gro Ellen Mathisen, UiS

Hva er klima? En persepsjon og beskrivelse av en sosial kontekst som individet er en del av Summen av disse persepsjonene utgjør et gruppeklima, avdelingsklima eller organisasjonsklima Viktig å kartlegge hvorvidt persepsjonene er i samsvar! Hva er forskjellen mellom klima og psykososialt arbeidsmiljø? Og mellom klima og kultur?

Hva er et kreativt eller innovativt klima? Er det spesielle typer klima som fremmer kreativitet og innovasjon? HVA er kreativitet og innovasjon??

Kreativitet Et kreativt resultat: nytt, nyttig og attraktivt En kreativ prosess: en prosess som kan lede til kreative resultater. Består både av å generere og velge ut ideer eller løsninger

Innovasjon Større fokus på gjennomføring av ideer eller løsninger. Disse ideene kan være utarbeidet av en selv eller av andre. Men flere definisjoner av innovasjon legger også vekt på kreativitet som en viktig forutsetning for innovasjon eller som en del av innovasjonsbegrepet.

Et sosialt klima som fremmer kreativitet Idéstøtte Utfordringer Oppleve eierskap til mål og aktiviteter Autonomi Mye debatt og utveksling av synspunkter Tillit og trygghet Humor Ressurser Risikovilje Få emosjonelle konflikter

Kreative arbeidsmiljø: Modeller og kartleggingsinstrumenter KEYS: ikke oversatt til norsk. Center for Creative Leadership. Creative Climate Questionnaire: Gøran Ekvall. Oversatt til norsk, brukes endel, uklart mht til lisenser. Måler 10 faktorer.

Et sosialt klima som fremmer innovasjon Stort overlapp med kreative arbeidsmiljø Men i tillegg vekt på: Kvalitetssikring, kontrollsystemer, kontinuerlige modifikasjoner og forbedringer Visjoner/målsetninger

Innovative arbeidsmiljø: Modeller og kartleggingsinstrumenter Siegel Scale of Support for Innovation: Ikke oversatt til norsk. Mest brukt i skolemiljøer Team Climate Inventory: for bruk i team og grupper. Oversatt til en rekke språk: norsk, svensk, finsk, italiensk, tysk.

Fokus i avhandlingen: kreative og innovative gruppe/teamklima Hvorfor team? Hvorfor klima?

Teamklima for innovasjon og kreativitet Fire sentrale faktorer: Innovasjonsstøtte Trygghet Visjoner og mål Saksorientering Anderson & West, 1998

Wests innovasjonsmodell Visjon Saksorientering Trygghet Innovasjonsstøtte Kvalitativ innovasjon Kvantitativ innovasjon Team effektivitet og innovasjonsevne

Team Climate Inventory (TCI) Spørreskjema bestående av 44 spørsmål Måler de fire faktorene innovasjonsstøtte, trygghet, saksorientering og visjon + en skala som måler sosial ønskelighet

Forskningsdokumentasjon av modellen Oversatt til en rekke språk og undersøkt i ulike typer utvalg som helsevesen,forskningsinstitusjoner og oljeselskaper. Disse studiene støtter modellen (faktorstruktur, reliabilitet og kriterievaliditet)

Den norske versjonen av TCI Prøvet ut på et stort utvalg (1487 personer) fra ulike organisasjoner og flere utvalg fra Posten Akseptabel kvalitet (faktorstruktur, reliabilitet). TCI predikerer kundetilfredshet ved postkontor og distribusjonsteam Kan brukes som et team-mål

Men hva skal til for å skape et kreativt og innovativt klima???

West & Hirst, 2003 Inputs Prosess Outputs Team kontekst: - Utfordrende oppgave - Kreative team medlemmer - Team diversity - Teamets alder Ledelse Team prosesser: - Utvikling av felles oppfattede mål - Innovasjonsstøtte - Saksorientering - Trygghet - Antall innovasjoner. - Innovasjon kvalitet: radikal betydning nyhet effektivitet Organisasjons kontekst: - Kultur/klima for innovasjon - Ytre krav West & Hirst, 2003

Kreativ personlighet, klima og kreativitet/innovasjon Klima for kreativitet og innovasjon Kreativitet og innovasjon Personlighets- sammensetning

Personlighetsmål Originalitet Fleksibilitet Assosiativ orientering* Ambisjon Motivasjon Emosjonell stabilitet

Personlighet Gjennomsnittlig skåre Høyeste skåre Laveste skåre Spredning Sammensetning av flere personlighetsvariabler

Konklusjon Personlighet var ingen sterk påvirkningsfaktor på klima, og klima var viktigste prediktor for kreativitet og innovasjon!

A bad system will beat a good person every time……