Kvalitetsarbeid i bærumsskolen Suksessfaktorer, dilemmaer og utfordringer Storbynettverk 2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
v/Trine Aakermann faglig leder Dysleksi Norge
Advertisements

Ungdomstrinn i utvikling Ole Johansen Utviklingsveileder Nordkapp, Måsøy, Kvalsund, Hammerfest, Hasvik, Loppa og Alta.
PRØVEPLAN FOR OSLOSKOLEN
Teknologi i klasserommet
Samarbeid ungdomsskole – UH-sektor
Nettskolen i Nordland Geir Hareide Hansen, leder 27. Februar 2014 Foto: Crestock.
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Åsmund Sollien Schau og
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Forventninger og videre arbeid…...
Noen utfordringer for skolene
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Vurdering for læring V/ Trude Slemmen Wille
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
STRATEGIKART SKOLE Kunnskap og glede, Mykje er stedet!
Lederperspektiv på prosjektet, Framtida nå, les og forstå
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
Et bilde av en offentlig leder..
Melding til Stortinget…
Språk, Lesing og Læring Oppfølging av SLL-planen
Vi forandrer Norge! Motivasjon - Mestring - Muligheter Ungdomstrinnet Melding til Stortinget nr. 22 ( ) KD ah.
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
Skoleledermøte Det handler om resultater Direktør Astrid Søgnen
GLIS Glimrende Læringsutbytte I Skolen
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
Ungdomstrinn i utvikling
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Foreldremøte 4.-5.trinn ELLINGSRUDÅSEN skole
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
En beskrivelse av IKT i skolen Sett fra en lærers ståsted
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
Lærerne og prosjektet Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk Spørreundersøkelse til lærere ved noen utvalgte skoler i Oslo høsten 2005.
Oslo kommune Utdanningsetaten Skoleledermøte EFT kompetansesenter Astrid Søgnen.
1. 2 Innføringssplan Skoleåret 2005/2006: alle skoler med årstrinn Skoleåret 2006/2007: alle skoler med årstrinn Høst 2007: alle videregående.
Pedagogisk ledelse i Den gode Akershusskolen
Veien videre Tredelt: Oppfølgingsmøtet med analyse av skolens ståsted
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Nasjonale prøver.
Kvalitetsutviklingsplanen Oppsummering
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
LP og evidens i undervisningen
1-10 skole med 135 norske elever og ca 40 fremmedspråkselever.
Undervisningssektoren 2015
Foreldremøte 8.september trinn
Lokal arbeidstidsavtale
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Tilpasset undervisning PPT – sakkyndig vurdering og veiledning
Nye kvalitetsplaner for skole og SFO
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Praksiseksempel fra Lørenskog
FORMÅLET MED SKOLEN Opplæringen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt.
Helhet og sammenheng - UiU skoleeierkonferanse
Sørum kommune Prosjekt økt lærertetthet over 4 år
Ungdomstrinn i utvikling Helhet og sammenheng 23. januar
Ungdomstrinn i utvikling
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Lover, forskrifter, stortingsmeldinger, handlingsplaner, strategier Barnehageloven – rett til barnehageplass fra Rammeplan for barnehagen.
Ståstedsanalysen. Udir.no - Skoleporten - Ståstedsanalysen.
Driftsstyrets rolle i arbeidet med kvalitetsvurdering og skoleutvikling.
DISEN SKOLE STRATEGISK PLAN INNLEDNING Strategisk plan viser våre satsingsområder for Oslo kommune legger føringer for hovedområder Osloskolen.
Skoleeiers styringsdialog
Skolebasert kompetanseutvikling
Skole- hjem samarbeid.
Nasjonale prøver på 5. trinn høst 2017
Skolebasert kompetanseutvikling
Utskrift av presentasjonen:

Kvalitetsarbeid i bærumsskolen Suksessfaktorer, dilemmaer og utfordringer Storbynettverk 2012

Hva gjør vi i Bærum?

Kvalitetshierarkiet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Prosesskvalitet NOU 2003:16; Fevolden & Lillejord, 2005

Struktur- og resultatkvalitet

Datagrunnlag Lærertetthet Andel minoritetsspråklige Andel elever med spesialundervisning Resultater fra Elevundersøkelsen Resultater fra Foreldreundersøkelsen Resultater fra kartleggingsprøver 1. – 3. trinn Resultater fra nasjonale prøver 5., 8. og 9. trinn Eksamenskarakterer

Kvalitetshierarkiet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Prosesskvalitet NOU 2003:16; Fevolden & Lillejord, 2005

Data og dialog Dataene danner utgangspunktet for dialoger med skolelederne og plangruppene to ganger i året.

Forsterket opplæring Alle skoler i Bærum har fra skoleåret 2009-2010 fått tilført ekstra ressurser til forsterket opplæring i lesing og regning på 1. – 4. trinn (Ca. 25 uketimer pr. skole) De syv skolene som har svakest resultater på kartleggingsprøvene og de nasjonale prøvene i lesing og regning får ekstra ressurser i form av 10 ekstra lærertimer og oppfølging av kommunens ”Forsterketgruppe”

Oppfølgingskurs Hva er nasjonale prøver? (april) Oppfølging av kartleggingsprøver i lesing og regning 1. – 3. trinn (september) Oppfølging av nasjonale prøver i lesing og regning 5. trinn (desember)

Hva skjer på skolene?

Kvalitetshierarkiet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Prosesskvalitet NOU 2003:16; Fevolden & Lillejord, 2005

Kvalitetshierarkiet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Prosesskvalitet NOU 2003:16; Fevolden & Lillejord, 2005

Beste praksis i Bærum Lesing/regning som utviklingsområde x C D E F G H I J Strukturkvalitet Lesing/regning som utviklingsområde x System for kartlegging og oppfølging av resultater Strategisk prioritering av ansatte med spesialkompetanse i lesing og regning i spesialundervisning og forsterket opplæring ”Fredet” forsterketlærerressurs Formelle møtearenaer for personer med spesialundervisning og forsterket opplæring Formelle møtearenaer mellom personer med spesialundervisning og forsterket opplæring og kontaktlærerne Ansatte med spesialkompetanse fungerer som ”kunnskapskilder” i personalet Lærere deltatt på videreutdanningsprogram Veiledning og/eller kursing fra den kommunale Forsterketgruppen Strategisk prioritering i forhold til innkjøp av materiell til lese-/ og regneopplæringen Fokus på ”Klasseledelse” over tid Fokus på ”Vurdering for læring”

Strukturkvalitet Fokus på lesing/regning som utviklingsområde System for kartlegging og oppfølging av resultater Strategisk prioritering av lærerressursene Tilrettelegging for møteplasser mellom lærere Fokus på ”Klasseledelse” og ”Vurdering for læring”

System for kartlegging og oppfølging av resultater ”Før var det mest synsing i disse møtene. Nå er det tydeligere fordi lærerne sitter med håndfaste resultater.” ”Jeg ser at dette har strukket lærerne. At de må presentere elevenes resultater ansvarliggjør dem. Lærerne føler et større ansvar for å forbedre elevenes resultater. De har fokus på at ungene skal bli bedre for sin egen del, ikke fordi de skal komme over gjennomsnittsresultatene i kommunen.”

Strategisk prioritering av lærerressursene ”Vår erfaring er at det er avgjørende at noen har fullt fokus på forsterket opplæring; at det ikke er spredt så tynt utover at ingen merker det.”

… ”På mange måter fungerer vi som et slags ”lese- og regnepoliti”. Vi går inn på hvert trinn og passer på at hvert av teamene gjør det vi har blitt enige om på skolen. Samtidig veileder vi dem i forhold til både metodebruk og materiell. Vi har hånd om hele småskolen, og fungerer på mange måter som pedagogiske mellomledere”.

Prosesskvalitet Tydelige føringer for undervisningen (lokale læreplaner, lokalt bestemte metoder) Praktisk tilnærming i matematikkfaget Nivåtilpassede tekster i lesing Ledelsens involvering i det pedagogiske arbeidet

Tydelige føringer for undervisningen ”Som ansvarlig for elevenes opplæring kan ikke jeg tillate metodefrihet når jeg ser at noen ting er bedre enn andre. Som profesjonelle yrkesutøvere er vi nødt til å la forskning gå foran tradisjon.”

Dilemmaer Bruk av kartleggingsprøver på 1. – 3. trinn Sammenligning av skoler? Utgangspunkt for kvalitetsutvikling? Hvor sterke føringer skal kommunen/skolelederne ha ift. prosesskvalitet? Mange veier til Rom Accountability og Matteuseffekten

Utfordringer Hvordan sikre at skolene bruker resultatene for å utvikle kvaliteten på undervisningen? (”A thoughtful combination” mellom byråkratisk og profesjonell accountability) Hvordan sikre skoleledernes involvering i de pedagogiske prosessene? Hvordan sikre en bedre prosesskvalitet på alle skoler?

… ”Kvalitetssystemer i utdanningssektoren virker – når de virker – ved å få fram energien, motivasjonen, kunnskapene og kompetansen hos de menneskene som arbeider i skolen og det systemet som er utviklet for å støtte dem. Kvalitetssystemer fører ikke i seg selv til at skoler øker kvaliteten på elevenes læring og deres prestasjoner. I beste fall kan de bare sette i gang en kompleks kjede av hendelser som i siste instans kan føre til økt læringsutbytte og bedre prestasjoner.” Elmore, 2003, s. 195. Oversatt av Fevolden & Lillejord, 2005, s. 62