Kurs for tilsynsmyndighet - Kommunalt tilsyn med skadedyrbekjempelse

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Advertisements

Bergen Vann Mai 2014.
Hvor godt følges regelverket opp i praksis? Erfaringer etter kontrollaksjoner Aksjonsleder Qno Lundkvist.
Systematisk HMS arbeid
Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
MODULBESKRIVELSE.
Energi gjenvinning forum
Feierens sikkerhet - arbeidsgivers ansvar?
SYSTEMATISK HMS-ARBEID
Jarand Hindenes, Bedriftslege / Spesialist i Arbeidsmedisin
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Norsk sykepleierforbund Bodø
Revisjon ved Rikshospitalet den 11. – 18. desember 2007.
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 3 (HMS)
Velkommen Kurs for skadedyrbekjempere Del I 2005
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Stoffkartotek-veileder
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Tilsyn utløser miljøtiltak
eksempler på HMS-faktorer:
Varsling Er alt slik det skal ved UiO?
Arbeidsmiljø Kap 9 i miljødelen.
Kjemikalieregisteret Et verktøy til hjelp ved kartlegging og vurdering av kjemisk fare for både arbeidsmiljøet og det ytre miljø. Orienteringsmøte 3-5.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
IKP basert på risiko- og sårbarhetsanalyser i egen virksomhet
Systematisk Helse- Miljø- og Sikkerhetsarbeid Arbeidsmiljøloven
Utstyr og tekniske hjelpemidler Personlig verneutstyr
Mini-kurs: Kommunalt tilsyn med skadedyrbekjempelse
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
”Det kan ikke skje meg noe………eller?”
ANSVAR ETTER HMS REGELVERKET
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
REACH og HMS-datablader
Lover og forskrifter HMS-datablad og stoffkartotek
Arbeidstilsynets erfaringer fra tilsyn med kjemikalievirksomheter Kjemikaliedagene 2014 Gry EB Koller.
Hovedkontormodell og HMS
Forskrift om skadedyrbekjempelse
Statens forurensningstilsyn En kort presentasjon av SFT - med vekt på tilsyn Senioringeniør Beryl C. Nygreen, seksjon for produkt- og offshorekontroll.
Intern revisjon ved XXXXX avdeling XX
Planlegge og prioritere tiltak
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Om Arbeidstilsynet Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens oppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Hensyn og verdier bak utformingen av statlig tilsyn med kommunesektoren: Rettssikkerhet for enkeltmennesket Bærekraftig.
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 11. september 2006 v/underdirektør Hege Johansen.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
HMS – Helse, Miljø og Sikkerhet
Kjemikaliehåndtering
Helse, miljø og sikkerhet i kjemiundervisningen
«Rop-tilsynet» i Haugesund kommune
Helse miljø og sikkerhet
Helse, miljø og sikkerhet i kjemiundervisningen
HMS © Caritas Norge..
Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Nye forskrifter Forskrift om Organisering, ledelse og medvirkning
Utskrift av presentasjonen:

Kurs for tilsynsmyndighet - Kommunalt tilsyn med skadedyrbekjempelse Gry EB Koller, Arbeidstilsynet

Om Arbeidstilsynet Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens oppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav. Arbeidstilsynet har også oppgaver i forhold til enkelte andre lover, hvorav ferieloven og deler av tobakkskadeloven er de viktigste.

Vår organisering Arbeidstilsynet består av en overordnet enhet, Direktoratet for arbeidstilsynet, og 7 regionkontor med underliggende tilsynskontor spredt over hele landet. Totalt er det ca. 500 ansatte i Arbeidstilsynet.

Tilsyn Internkontrollrevisjoner Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav. Dette gjøres bl.a. ved: Internkontrollrevisjoner Gjennomgåelse av virksomhetenes internkontroll, for å avdekke om regelverk og prosedyrer følges. Revisjonene går over flere dager. Verifikasjoner Stikkprøver for å sjekke om internkontrollen fungerer i praksis og at aktivitetene oppfyller lovens krav.

Tilsyn Samordnet tilsyn Flere etater fører tilsyn etter forskriften om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Intern-kontrollforskriften). De senere årene har de mest sentrale etatene samarbeidet for å utvikle en enhetlig tilsynspraksis. Målet er å utnytte ressursene mest mulig effektivt for å fremme økt satsning på HMS-arbeidet og å opptre ensartet i møte med virksomhetene.

Arbeidstilsynets tilsynsvirksomhet Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med ca. 180.000 virksomheter og vel  60.000 enheter i landbruket. * Tallet for 2003 og 2005 inkluderer også varsel om pålegg. I mange tilfeller vil situasjonen da bli utbedret, slik at pålegg ikke blir nødvendig.

Aktuelt lovverk - kjemikalier Internkontrollforskriften. Forskrift om klassifisering, merking mv. av farlige kjemikalier (inkl. vedlegg VI Stofflisten). HMS-databladforskriften. Produktkontrolloven. Produktforskriften (forskrift om begrensning i bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier og andre produkter). Biocidforskriften (forskrift om godkjenning av biocider og biocidprodukter).

Aktuelle forskrifter fra Arbeidstilsynet 501: Hvilke virksomheter skal ha verne- og helsepersonale 518: Verne- og helsepersonale 321: Verneombud og arbeidsmiljøutvalg 529: Arbeidsplasser og arbeidslokaler 398: Vern mot støy på arbeidsplassen 524: Bruk av personlig verneutstyr på arbeidsplassen 523: Konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr 441: Kontroll, merking og fylling av trykkluftflasker til dykking og åndedrettsvern

Aktuelle forskrifter fra Arbeidstilsynet 566: Vern mot eksponering for kjemikalier på arbeidsplassen (kjemikalieforskriften) 550: Vern mot eksponering for biologiske faktorer (bakterier, virus, sopp m.m.) på arbeidsplassen (forskrift om biologiske faktorer) 535: Forplantningsskader og arbeidsmiljø 565: Oppbygging og bruk av stoffkartotek for helsefarlige stoffer i virksomheter (stoffkartotekforskriften) 544: Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)

Bekjempningsmidlene Skal gi minst mulig skadevirkninger på helse og miljø. Substitusjonsplikt (Arbeidsmiljøloven og Produktkontrolloven). Skal være i hht. krav i forskrift om klassifisering og merking av farlige kjemikalier. Klassifisert, merket, emballert og deklarert til Produktregisteret. Omfattes av HMS-databladforskriften. Skal være i hht. Biocidforskriften. Mikrobiologiske produkter. Forvaltes av Direktoratet for naturforvaltning.

Markedskontroll av bekjempningsmidlene Hensikt: Øke kunnskapen og bedre rutinene hos kjemikalieleverandører. Øke andel produkter på markedet som overholder regelverket. Bedre mengden og kvaliteten på data i Produktregisteret. Få til en mer systematisk oppfølging av kjemikalieleverandører.

Markedskontroll av bekjempningsmidlene Ser etter at midlene: Ikke inneholder forbudte stoffer. Er klassifisert, merket og emballert riktig. Er deklarert til Produktregisteret (hvis deklarasjonspliktig). Har oppdaterte HMS-datablader. Og at: Virksomhetene har rutiner (internkontroll) som sikrer dette.

Hvem fører tilsyn med hva Bekjempningsmidlene – omfattes av kjemikalieregelverk forvaltet av SFT. AT fører tilsyn med arbeidsmiljøet Felles AT/SFT: HMS-databladforskriften Klassifisering og merking Internkontroll Krav til bekjempere Kommunene skal føre tilsyn med krav i forskriften Spesialkrav for bruk av T+/ T godkjenning av FHI

Planlegging av kjemikalietilsyn Velge ut tema/stoffgrupper/inspeksjonsobjekter Opplysninger i Produktregisteret. Opplysninger om eksponeringsdata. Sykdomsregistre. Samarbeid Andre tilsynsmyndigheter. Bransjeforeninger. Partene. Utarbeider informasjonsmateriell Sentralt utarbeidede sjekklister, påleggs- og inspeksjonsrapportmaler Evaluering

Avgrensning/samarbeid med kommunene Internkontroll – Arbeidstilsynet og Statens forurensningstilsyn Fører tilsyn etter internkontrollforskriften. Fører tilsyn med at bekjempningsmidlene er i hht. gjeldende krav. Internkontroll - kommunetilsyn Har bekjemper system/rutiner for overholdelse av krav i forskrift om skadedyrbekjempelse, bl.a. kursbevis, tilstrekkelig protokollføring, valg av middel Kommunene har myndighet etter forurensningsloven, bl.a. avfall Kommunene har ikke myndighet etter produktkontrolloven eller forskrifter i medhold av denne, som klass.merk. eller produktforskriften