Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining Ptil og Htil Oppstartsmøte 8. mai 2007

2 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Agenda 10:00 – 11:00: Bakgrunn for, hensikt med og gjennomføring av tilsynet (Ptil, Htil). Spørsmål 11:00 – 11:30: NAV Arbeidslivssenter: Hvordan bistår NAV forpleiningsselskapene 11:30 – 12:00: Hydros nærværsprosjekt 12:00 – 12:30: Lunsj 12:30 – 13:00: Sentrale elementer i opplæring v/Kari Bukve, SAFE 13:00 – 13:30: Statoil og ESS Nærvær i forpleining 13:30 – 14:00: Oppsummering (Ptil og Htil)

3 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Bakgrunn Statistikk viser relativt høyt sykefravær Tilsyn viser mangelfull styring av renhold og av arbeidsmiljø, uklar ansvarsfordeling RNNS bekrefter høyt sykefravær og høy arbeidsbelastning ”Løft for forpleining” som ble gjennomført i næringen 2001 – 2003, og som har vært presentert i Sikkerhetsforum. Løft: medvirkning, opplæring, metoder for fastsettelse av arbeidsmiljøkrav, analyser/målinger av arbeidsmiljø. Uklart hvordan dette prosjektet følges opp i selskapene.

4 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Risikoprofil renholder i forpleining 12 timers skift i 14 dager Få avbrudd i løpet av arbeidsdagen Aldrende innretninger: tungvindt tilkomst, slitte overflater, tunge møbler Fysisk arbeidsmiljø: mangelfull tilrettelegging Mangelfull HMS-opplæring Kontraktøransatt eller operatøransatt Kjemikalieeksponering? I forbindelse med et annet prosjekt vi jobber med her i Ptil , Risikoutsatte grupper, er det utarbeidet eksempler på såkalte risikoprofiler for ulike arbeidstakergrupper. De viser hva slags eksponeringer/belastninger ulike grupper er utsatt for i arbeidstiden. Denne er utarbeidet for forpleiningsansatte. Den er ikke nødvendigvis uttømmende, men kan brukes som et utgangspunkt når man skal se etter risikoforhold/ gjennomføre analyser av arbeidsmiljøforhold for de forpleiningansatte.

5 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Hensikt med tilsynet Å følge opp operatørers, rederes og forpleiningsselskapers styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for ansatte i forpleining Det er selskapenes ansvar å styre virksomheten, myndighetene har ansvar for å føre tilsyn med at virksomheten er ihht kravene i lov- og regelverk. Så vår hensikt med dette tilsynet er å følge opp at renhold, hygiene og arbeidsmiljøet for de forpleiningsansatte er ihht kraven.

6 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Tema tilrettelegging av arbeid for å forebygge helseskader og for å hindre utstøting rutiner og krav til renhold og hygiene opplæring ansvarsdeling mellom operatør, reder og forpleiningsselskap mht styring renhold og arbeidsmiljø De elementene vi vil fokusere spesielt på i dette tilsynet er tilrettelegging av arbeidet, , rutiner og krav til renhold, opplæring og ansvarsdeling mellom de ulike ansvarlige. Hensikten med tilrettelegging av arbeid er både å unngå helseskader og å ha rutiner for å ivareta dem som har fått helseskader Rutiner og krav til renhold og hygiene: Htil? Opplæring: Hva slags opplæring, fagkompetanse som brukes i planlegging og gjennomføring av opplæringstiltak, typer tiltak Ansvarsdeling mht styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for de forpleiningsansatte: operatør, riggeiger har styring med de ytre forhold: innretningens konstruksjon, inventar, møbler, materialvalg, kontraktsforhold, som i stor grad er bestemmende for arbeidsforholdene for de forpleiningsansatte. Forpleiningsselskap styrer bemanningen

7 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Relevant regelverk Aml § 3-1 pkt 2 om krav til systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid og § 4-6 om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne. RF § 5 om ansvar etter denne forskriften, §13 om plikt til å opprette, følge opp og videreutvikle styringssystem, §18 om dokumentasjon, 1. ledd, § 55 om tilsynsmyndighet; SF § 11 om bemanning og kompetanse, § 17 om analyse av arbeidsmiljøet AF § 12 om renhold, § 31 om tilrettelegging av arbeid Aml: § 3-1 Viser systematikken i HMS-arbeidet: mål, ansvar, kartlegginger, tiltak ved endringsprosesser, rutiner for å avdekke avvik/overtredelser, forebygging og oppfølging av sykefravær, systematisk overvåking og forbedring. aml 4-6: krav om tiltak for tilrettelegging så langt det er mulig, oppfølgingsplan og rutiner rundt tilretteleggingen RF § 5: relevant for ansvarsfordeling mellom selskapene: operatør, reder og arbeidsgiver, § 13: om styringssystemet, inkl oppfølging og videreutvikling. Dette vil bla.a. innebære ulike typer kartlegginger og oppfølging av disse mht nødvendige tiltak og medvirkning i disse prosessene; § 18 som innledes med et krav til den ansvarlige om å skaffe til veie dokumentasjon som viser at krav fastsatt i og i medhold av rammeforskriften er oppfylt. Det er det dette tilsynet går ut på. § 55 fastslår at Ptil og Htil er tilsynsmyndighet innen sine respektive områder. SF § 11 stiller krav om tilstrekkelig bemanning til å ivareta aktivitetstopper, fravær inkl sykefravær, og fravær som følge av vernetjenestens arbeid(vo), blant annet. Kravet til kompetanse innebærer krav til både individuell og gruppe-kompetanse, og både fagkompetanse og hms-kompetanse. SF § 17: krav til analyser av arbeidsmiljøet for å sikre et godt arbeidsmiljø og gi beslutningsstøtte ved valg av tekniske så vel som organisatoriske og operasjonelle løsninger. AF§ 12 om renhold AF § 31 om tilrettelegging av arbeid: aktuelle stikkord: helseskadelig eksponering og fysiske og psykiske belastninger skal unngås, arbeidet skal legges til rette etter en enkeltvis og samlet vurdering av mulige eksponeringsforholden, og både objektiv risiko og arbeidstakernes opplevelse av risiko skal være med i vurderingene.

8 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Metodikk Felles oppstartsmøte hos Ptil den 8. mai 2007. Selskapene sender inn opplysninger etter nærmere spesifisert egenvurdering, samt en totalvurdering av egen styring opp mot kravene i regelverket og eventuelle planer for tiltak i de tilfeller selskapene identifiserer manglende etterlevelse. Ptil og Htil vurderer opplysningene og egenvurderingene og følger opp det enkelte selskap etter behov Nå flest mulig på en mest mulig effektiv måte

9 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Selskapenes innsats Beskrivelser av eksisterende praksis Vurdering av om praksis er ihht krav i regelverket og egne krav Evt planer for å etterkomme krav der avvik blir avdekket Ihht RF § 18 Kap 5 i Styringsforskriften om måling, oppfølging og forbedring Også SF §22 om forbedring Dette er informasjon/opplysninger selskapene skal ha tilgjengelig, jobben vil være å samle og presentere den

10 Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Ønsket/forventet resultat Sikre et godt renhold og god hygiene Sikre et godt arbeidsmiljø for ansatte i forpleining Sikre gode verktøy for å hindre belastningsplager og arbeidsbetinget sykdom Sikre nødvendig opplæring i arbeidsmiljø- og helserisiko Sikre at de ansvarlige samordner sine styringssystem Spørsmål eller kommentarer til denne måten å føre tilsyn på? Spørsmål? Selskapene utvikler et verktøy for å sikre egen etterlevelse av regelverket innen styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø.


Laste ned ppt "Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google