Læring og samarbeid i byggenæringen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
Advertisements

Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
En kunnskapsbasert bygg-, anlegg og eiendomsnæring
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
«Mennesker i samspill» - Presentasjon for EBA
Gauldalskonferansen 2011 Skal små og mellomstore bedrifter lykkes i årene som kommer må de skoleres innen ledelse, strategisk planlegging og innovasjon.
TEKMAR Teknologi for marin biomasseproduksjon; krav, behov og løsninger Trondheim 2-3. oktober 2003.
1 BYGGEPOLITIKK Valgkampkonferansen 29. juni 2011 Forbundssekretær Halvor Langseth.
PRESENTASJON AV NASJONALT SENTER FOR ERFARINGSKOMPETANSE INNEN PSYKISK HELSE NKLMS
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Politisk samordningsgruppe
Næringsrettet forskning og utdanning Petter Westnes, RF-Rogalandsforskning Martin Gjelsvik, RF-Rogalandsforskning Kjetil Alfsnes, Rogaland Kunnskapspark.
Trondheim Helseklynge
Frokostmøte 12. juni 2012 Framtidens ledere i bygg- og anleggsbransjen
BERGEN NOVEMBER 2008 SIDE 1/21 Senter for Byøkologi © 2008 Asylmottak som nærmiljø Bente Beckstrøm Fuglseth Kari Anne K. Drangsland.
Det utdanningsvitenskapelige fakultetet, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning Artikkelbaserte avhandlinger og veilederrollen Seminar for kandidater.
FRA idé til virkelighet
Innovasjon i etablerte virksomheter Mer enn å komme med nye ideer
Kompetanseutvikling Seminar Bjørnefjorden 09. febr Av
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Byggenæringen – på stedet hvil? Professor Torger Reve Rektor, Handelshøyskolen BI Byggevaredagen 2005 Clarion Hotel Royal Christiania,
Randi Lunnan Handelshøyskolen-BI
Seminar Senter for byggenæringen 31. august 2010.
Strategisk ledelse i byggenæringen Inspirasjonstimen 15. august 2013
Den norske innovasjonsmodellen og universitetenes rolle Professor Arne Isaksen, Institutt for arbeidsliv og innovasjon, Handelshøyskolen ved UiA Grimstad,
Foto: Carl-Erik Eriksson Realfagsamlinger – i Trondheimsskolen MESTRING _ MOTIVASJON _ MULIGHETER.
Hvorfor Fellesforbundet er opptatt av produktiviteten i byggebransjen. Halvor Langseth forbundssekretær Fokus på PRODUKTIVITETEN I BYGGEBRANSJEN Konferanse.
1 Forskning møter praksis i skolen Praksisrettet FoU i Rogaland Tema: Forskning i grunnopplæringen Dialogseminar 4. desember 2009.
STRATEGIPROFILEN VED NHH
Nettverk for kulturminner og verdiskaping
Sogn Arena Forventninger til hva samarbeidsavtalen skal bringe. ”Selbu”-seminaret 2011.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Videre strategiprosess Startet med det nye styret 26 august.
Magritt Lundestad, høgskolelektor, pedagogikk, FLU,
Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel på foredraget, o.l. her. Erfaringer med SAP Seminar Åse Berg Studie- og forskningsseksjonen SVT-fakultetet.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Samspill mellom akademia og næringsliv - Utfordringer og virkemidler.
Nettverk for læring og utvikling Unni Vere Midthassel Senter for atferdsforskning.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Korleis utvikle næringsområde som legg tilhøva til rette for nyskaping Jens Kristian Fosse, Senter for nyskaping.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
1 Lansering av program for kostnadseffektiv bygging Statssekretær Roger Iversen Byggenæringens kompetansedag Oslo 16. mars 2005.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
11 Møte med Forskningsrådet – Agenda – 12.45: - Velkommen - Omfang av aktiviteter ved NTNU som er finansiert av Forskningsrådet?
Flere årsaker til gjennomgang av virkemidler for regionale innovasjonssystem (”Systemtiltakene”) Endinger innen virkemiddelapparatet Framveksten av SkatteFUNN-prosjekter.
LC-NO seminar 27. mai 2015 på Handelshøyskolen BI.
STRATEGIPROFILEN VED NHH
Samarbeidsdrevet innovasjon Gjennom å samarbeide med eksterne aktører kan organisasjoner få tilgang til nye ressurser: Alternative perspektiver, kompetanse,
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Trebasert Innovasjonsprogram Rådgiver Espen Stokke, avd. for skog- og ressurspolitikk.
FARVE-prosjektet: «Samarbeid i og etter introduksjonsprogrammet» NAV Oppland, NAV Hedmark, IMDI Indre Øst, Fylkesmannen i Oppland, NHO Innlandet, Gjøvik.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
På borregaards vis Kultur & verdier i Borregaard.
Samhandling og prosessledelse
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB
Det integrerte universitetssykehuset
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Bedre gjennomføring av det 13-årige opplæringsløpet
Centre for Engaged Education through Entrepreneurship
Innovasjon og nyskaping
Skolebasert kompetanseutvikling Klasseledelse
Systematisk utviklingsarbeid - drivkrefter og motkrefter
Utskrift av presentasjonen:

Læring og samarbeid i byggenæringen

Senter for byggenæringen Opprettet i 2005 på initiativ fra næringen selv 3 hovedområder: Bidra til å øke forståelsen av næringens samfunnsøkonomiske betydning Bidra med forskning på bedriftsrelaterte prosesser Bidra med kompetanseutvikling og utdanning Ledet av Lena E. Bygballe 3 stipendiater som er knyttet til senteret: Anna Svärd om ulike kontraktsformer Sigrun Gabrielsen om læringsprosesser Marianne Broch om innovasjonssystemer Andre faglige på BI, for eksempel Torger Reve

Forskningsprosjekt I på læring Plain building – plain sailing? Samarbeidsprosjekt med Nifu Step, BNL og Veidekke, samt representanter fra rådet for regionale verneombud Finansiert av NFR og bedriftene Problemstilling: Hvorfor anvendes ikke eksisterende kunnskap selv i situasjoner der ”alle” kunne hatt nytte av det? 2 doktorgradsprosjekter og del-prosjekter Paper om hvordan å forstå kunnskapsanvendelse og læringsprosesser i byggeprosessen ved å bruke et situert læringsperspektiv (Lena og Finn Ø til CIB 2010)

Læring og samarbeid i byggenæringen 2 årig prosjekt finansiert av Byggekostnadsprogrammet og Senteret Problemstilling: Hvordan kan tettere samarbeid føre til læring og verdiskaping i byggenæringen? Teoretisk basert på industriell nettverksperspektiv og situert læringsperspektiv Kvalitativ case studie av St. Olavs hospital 40 intervjuer av ulike aktører involvert i prosjektet Spørsmål om relasjoner (koblinger mellom aktører og deres aktiviteter og ressurser) og læringsprosesser (etablering av rutiner, endringer og forbedringer i løsninger og prosesser, drivere, fremmere og barrierer)

Resultater: Samarbeide for å lære og lære å samarbeide Tettere samarbeid slik som partnering og trimmet bygging er drevet av behovet for forbedringer – først og fremst rettet mot produktivitet og ikke så mye innovasjon Resultatet av samarbeidet er også først og fremst knyttet til produktivitet – sikre fremdrift Den nye samarbeidsformen er imidlertid et resultat av innovative og eksplorerende læringsprosesser – krever endring i eksisterende verdier, normer og forretningsmodeller ”Fremmere”: Samlokalisering, møteplasser – først og fremst uformelle - sterk involvering fra byggherre, ønske og motivasjon til å lære fra deltakerne, insentivsystemer Barrierer: Eksisterende kunnskaps- og maktstrukturer, mangel på absorbativ kapasitet (forberedelse), mangel på ”slack”, mangel på dokumentasjon av erfaringer

Formidling av resultater Bruke eksempler fra prosjektet som undervisningscases både på BIs ordinære MSc programmer og MMg program Strategisk ledelse i bygg- og anleggsnæringen Sluttrapport til BKP – både utviklingen av MMg programmet og prosjektet Artikkelskriving Følge resultatet av prosjektet videre – et ”momentum”-prosjekt