Ragnhild Wiik Direktør Handelshøyskolen BI Stavanger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
I.
Teknologi i klasserommet
Lederskap 2009 Utvikling av relasjonskompetanse Samhandling og suksess Møre og Romsdal fylke Hvilke ferdigheter kreves av relasjonsledere ? Hvordan trene.
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
VERDIGHETSPRINSIPPER
1 Nordlyskonferansen Kultur som vekstfaktor Johan Petter Barlindhaug Leder av regjeringens Distriktskommisjon.
Møteplass: Ledelse Tema: Ledelse i endringstider
Bruk mediene - hvis ikke, vil mediene bruke deg Medieseminar Aurland 20. april Audun Tjomsland.
Dag Dag 10:30 Velkommen til samlingen Mette H. og Jostein Soland
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Motivasjon.
Hvem ansetter du? •De som har mye til felles med deg selv –…men som ofte er litt mindre erfarne –…og helst litt mindre intelligent/smart enn deg selv!
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
Forandringsfabrikken
Omstilling uten nedbemanning
LEDELSE.
Christian Høyskolelektor, Handelshøyskolen BI Strategi, ledelse, innovasjon, markedsføring.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
LederAkademiet bygger fremtidens bedrift. Hvordan vil fremtidens bedrift se ut ? Er det noen signaler i horisonten ?
Kristiansands Skruefabrikk & Mek. Verksted AS Bedriften har arbeidere fra 15 ulike nasjoner. 105 ansatte. Raushet og inkludering er grunnstenen i kulturen.
Lørenskog Idrettsforening
KRL Av Karina Schjølberg
LÆRING Grunnleggende prosesser
Hva er coaching og ”coachende” lederstil?
Coaching En innføring i begrep og metodikk
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Hvem er vi? Hva skal Bydel Grünerløkka være?
Transformasjonsledelse: (Om)organisering av medarbeiderskap
Hovedtyper av ledelsesteorier:
Hvordan få til endringer? Johan Grieg Alberts 7. Oktober 2004
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
Vellykket, veldrevet ungdomsarbeid Utopisk mål eller morsom utfordring?
Oppfølging av sykemeldte
”Vi står midt i et paradigmeskifte innen lederskap som dessverre altfor få ledere har oppdaget. Et skifte som handler om lederens evne til å skape selvledelse.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Avdeling for sosionomutdanning
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
Definere og velge hovedmål og delmål
Paul Harris En kreativ og nytenkende mann Han grunnla Rotary i 1905 fordi han savnet nære venner i sin nye hjemby Reiste rundt i USA i fem år.
*BEST Coaching Strategi – Organisasjonsutvikling – Executive Search - Coaching 1.
Del 3 God intern kommunikasjon – vær trygg
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
Motivasjon I Yrkesveiledningsprosessen
Introduksjon til: ”Det fleksible situasjonsorienterte lederskapet”
Aust-Agder fylkeskommune Tannhelsetjenesten Bergen april 2008 ”Den gode tannklinikken” Tanker om organisering av tannhelse- tjenesten, i dag og.
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Drop-In metoden i skolen
Modul 1 Modul 1. Kapittel 1.7. Kultur: Lærende felleskap.
Strategi- og aktivitetsplan
Caseoppgave 3 Gruppeledernes presentasjon.
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Vi vil «være sammen»; for barna…
Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Matt. 7,17 Hva tenker vi om Molde menighet?
Webstep, tillit og tillitsledelse - Vår historie, våre erfaringer - Arnt R Aasen.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Fra kunnskap til handling
Innovasjon i lokalarbeidet
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Transformasjonsledelse: (Om)organisering av medarbeiderskap
Transformasjonsledelse: (Om)organisering av medarbeiderskap
Oversikt som danner grunnlag for et felles målbilde på kompetansebehov
Eksempel på roller og ansvar i kompetansearbeidet
Utskrift av presentasjonen:

Ragnhild Wiik Direktør Handelshøyskolen BI Stavanger Framtidens leder Ragnhild Wiik Direktør Handelshøyskolen BI Stavanger

Hvilken ledelse er framtidens? Endringsledelse Internasjonal ledelse Teknologisk ledelse Prosjektledelse Strategiske kompetanseledelse Strategiske ledelse Situasjonsbestemt ledelse Selvledelse Prestasjonsledelse Mestringsledelse Autentisk ledelse

Rock’n Roll-ledelse funker best Øyvind Martinsen, 2011 Dirigerende ledelse: Dirigenten står foran. Arbeidsoppgavene er velkjente. Selvstendig tenking er ikke sentralt. Improviserende ledelse: Kreativ, begrenset kommersiell orientering Rock’n Roll-ledelse: Nytenkende, visjonær, verdiorientert og inspirerende ledelse Oppgave-, mål- og resultatorientering Støtte-, utviklings- og samarbeidsorientering

Ledelse fram til framtiden Industrilogikken Drømmesamfunnets logikk Det kreative menneskes logikk Når Rundt 1900, Fredrick Taylor Siste del av 1900-tallet Det 21. århundre Lederskap Transaksjonsledelse, Top – Down-ledelse, Mennesket som maskin Transformasjons-ledelse, De fire i-er: (i) Idealisert innflytelse, (ii) Inspirasjon, (iii) Intellektuell stimulering og (iv) Individuell oppfølging Historiefortelling Nettverksledelse, Endringsledelse, Projektledelse Strategi Produktiorientering, Stordriftsfordeler Merkevarebygging Innovasjon Forretnings-modell Teknologifordeler, Monopol Totalløsninger, Lojalitetsprogrammer Prosumentorientert, Byggeklosser, Situasjonsbestemt, Nettverksorientert

”Gallup” Oppgave: Det er fint om du kan sende meg en setning om hva du mener vil være viktig for framtidens leder. Utvalg 1: Professorer innen ledelse (7) Utvalg 2: Kollegaer (5) Utvalg 3: Barn (4)

Professorene Framtidens leder må utvikle kompetanse lokalt og arbeide globalt. Fremtidens ledere bør være dyktige i utvikling, visjon og relasjonsorientering samtidig som de er opptatt av mål og resultater. Siden alt i samfunnet endres så fort, så må vi forankre vår virksomhet og lede etter verdier. Kunnskap, kompetanse og gode relasjoner vil være avgjørende for suksess, men den kritiske faktoren for å få fram det fulle intellektuelle og menneskelige potensialet i våre medarbeidere, forutsetter at vi lever som vi lærer og blir enige om verdigrunnlaget vi skal basere visjon og strategi i. Autentisk ledelse. Ved å være deg selv, oppnår du tillit.

Kollegaene Lederen skal legge til rette for at de ledede skal få realisere seg. Gårsdagens ledere hadde fokus på det operasjonelle, dagens ledere har fokus på det strategiske, morgendagens ledere er opptatt av bedre å forstå og utnytte muligheter gitt ut fra den forretningsmessige, mellommenneskelige og geopolitiske kontekst de må forholde seg til. Jeg tror morgendagens ledelse handler mye om gjensidig respekt mellom generasjonene og i større grad/mer synlig tilpasset den enkeltes behov/livssituasjon. Fremtidens etterspurte ledere vil ha stor nok selvinnsikt, sterke personlige verdier og mot til å skille seg fra andre ledere gjennom å ta utradisjonelle valg som vekker positive følelser hos sine medarbeidere. Disse lederne vil minske gapet mellom teori og praksis. Folk er folk!

Barna En som er flink til bestemme. Flink til å få oss til å jobbe uten å være for streng. Grei og gi meg god lønn. En som får meg engasjert. Det er et dumt spørsmål!

Hovedresultat Professorene: Målrettede, verdibaserte og seg selv (autentisk ledelse) Kollegaene: Tilrettelegge for at kollegaer skal kunne realisere seg selv Barna: Grei og flink til å ta beslutninger

Niccoló Machiavelli (1469-1527) ”Men da det er mitt forsett å skrive noe som kan være nyttig for den som forstår seg på det, forekommer det meg bedre å beskrive selve kjensgjerningene enn en forestilling om dem. Det er nemlig mange som har forestilt seg republikker og fyrstedømmer som ingen har sett og som man i virkeligheten aldri har kjent til.”

Autentisk ledelse kan være dårlig ledelse (Gruenfeld og Zander, 2011) Årsak: Mangelfull selvinnsikt

Tenke langsomt

Bruke viljestyrke

Kommunisere empatisk

Folk er folk!

Hva skal framtidens ledelse hete?