Velkommen til kontaktkonferansen. Innledning 4. mai 2010 Anne-Lise Arnesen BARNEHAGENS ARBEID FOR INKLUDERING AV BARN MED NEDSATT.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Advertisements

Kvantitativ undersøkelse • Har skolen utviklet seg det siste året? • Hva forklarer en eventuell utvikling? • Forskjeller mellom skoler og kompetansemiljø.
Det er MIN kropp det gjelder! Et sunnere liv for jenter og kvinner med somalisk kulturbakgrunn Pilotprosjekt høsten 2009.
Ingeniørfaglig innføringsemne Evaluering av gjennomføring høsten 2011 ved HiG, HiOF, HiBu, HiVe og UiA Førstelektor Fred Johansen, HiG.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Arbeidstidsordninger i barnehagen. Mer papirarbeid? Kartlegging i barnehagen, Lasse Kolstad.
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd og NFK gjennom programmet Virkemidler for regional FoU og innovasjon – VRI VRI: Nettverk og kompetansebygging.
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
L IKESTILLINGSPROSJEKT I BARNEHAGENE I E NGERDAL Sømådal barnehage 6 barn Engerdal barnehage24 barn Drevsjø barnehage36 barn.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Kompetente barn og unge
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Kvalitativ forskningsdesign innledning for EiT, 4. feb. 2004
Hva vi skal se på Prosjekt og prosjektfaser Oppgaveskriving
Kvalitativ metode i markedsforskning
Blikkets betydning Blikkene mellom personalet
Kunnskapsstatus Hva sier forskningen? 1.amanuensis Kjell-Arne Solli.
Elever som forskere i naturfag – med wiki
I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
1 Forskning møter praksis i skolen Praksisrettet FoU i Rogaland Tema: Forskning i grunnopplæringen Dialogseminar 4. desember 2009.
Kun senter for Kunnskap og Likestilling. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i praksis.
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Didaktiske analysekategorier
Tjenestestedets navn Barnehager har tiltak som forebygger mobbing HP
Av Toril Sørheim Nilsen (UNN, UiTø)
Magritt Lundestad, høgskolelektor, pedagogikk, FLU,
Kvalitative og kvantitative metoder
Om å disponere masteroppgaver i forvaltningsinformatikk
Om å disponere masteroppgaver
Ekstern skolevurdering. Kjennetegn på en god rapport Glansbildet – tydelig, gjenspeiler valgt tema, observerbart/målbart Dokumentasjon – prosessen, viser.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Kompetente barn og unge 4.Samling April 2008 Organisasjonslæring.
Kvalitativ metode i medisinsk forskning
LP-modellen fra et rektorperspektiv
1 Legen som kvalitativ forsker – en studie om arvelig høyt kolesterol Jan C. Frich Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin Universitetet i Oslo / Nevrologisk.
Barnehagens samfunnsmandat
PSYC april 2008 Framgangsmåter i kvalitativ forskning Hovedoppgaven i fokus.
Praksis krav, rapport & eksamen SPED 4000 – LML -
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Kompetente barn og unge Kursrekke 2 1.samling. Program Kommunaldirektør Anne Marit Presterud ønsker velkommen Presentasjon av prosjektet "Kompetente barn.
Oppgaveskolen -V06_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2006 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger Leseliste – litteratur.
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Deltakende læring.
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Å redusere unyttig helseforskning i Norge ved å bruke systematiske oversikter – kommentar sett fra erfaring med forskningsetiske vurdering i REKVEST Berit.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Ute hele dagen 3. mars 2016 Lek, trivsel og fellesskap i uterommet, muligheter og utfordringer Kathrine Bjørgen, høgskolelektor/stipendiat ved DMMH og.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Observasjon og kartlegging av barns språk i overgangen fra barnehage til skole.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Observasjon og kartlegging av barns språk
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Førstelektorprogram ved UiT
Telle i kor Telle med 4 fra 4 A – Forarbeid
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Velkommen til kontaktkonferansen

Innledning 4. mai 2010 Anne-Lise Arnesen BARNEHAGENS ARBEID FOR INKLUDERING AV BARN MED NEDSATT FUNKSJONSEVNE I ET PROFESJONSPERSPEKTIV

HOVEDMÅL: Projektet har til formål å få frem kunnskap om barnehagens arbeid for inkludering av barn med nedsatt funksjonsevne i et profesjonsperspektiv Problemstillinger Utvalgte spørsmål knyttet til problemstillingene Hvilke forhold er av betydning for arbeidet med barn med nedsatt funksjonsevne i barnehagen og tilrettelegging for et inkluderende miljø? Hvilke muligheter og utfordringer opplever barnehagene når det gjelder å skape gode og inkluderende tilbud for barn med nedsatt funksjonsevne ?  Hvordan er barnehagene tilrettelagt med henblikk på inkludering av barn med ulike typer av nedsatt funksjonsevne i forhold til innhold og organisering?  Hva oppfattes som inkluderende praksis?  Hvordan vektlegges ulike typer av aktiviteter (omsorg, lek og læring) og hvilken betydning har ulike tilnærminger for inkludering av barn med nedsatt funksjonsevne?  Hva innebærer individuell tilrettelegging og inkluderende fellesskap?

Barnehagens arbeid med inkludering i et profesjonsperspektiv Oversikt over delprosjektene Studie 1 Kunnskapsoversikt over forskning på feltet Studie 2 Spørreskjema- undersøkelse Studie 3 Etnografisk studie i to barnehager: Sammenheng mellom omsorg, lek og læring Studie 5 Refleksjon og læringsprosesser i forhold til mangfold og inkludering. Studie 6 Dokument- analyser og intervju med styrere Mål Å få frem kunnskap om barnehagens arbeid for inkludering av barn med nedsatt funksjonsevne i et profesjonsperspektiv Studie 4 Etnografisk studie i to barnehager: Profesjonsutøvelse – inkludering i barnehage- personalets pedagogiske praksis

Hvem medvirker i prosjektet? Prosjektteamet fra Høgskolen i Østfold, avd. LU: Førsteamanuensis Ragnhild Andresen, Førsteamanuensis Kjell-Arne Solli, Høgskolelektor Tonje Kolle, Høgskolelektor Bente Ulla og Høgskolelektor og stipendiat Ann Sofi Larsen Professor Anne-Lise Arnesen, prosjektleder Samarbeidskommuner: Fredrikstad og Sarpsborg 4 barnehager fra de to kommunene Intensjonsavtaler med andre prosjekt innenfor praksis FOU: NTNU (Senter for barneforskning), Skådalen kompetansesenter, Høgskolen i Finnmark Samarbeidsinstitusjoner/internasjonale kontakter: University of Stirling, Umeå universitetet, Nordic research network (NordCrit) som HiØ, Umeå universitet, Helsinki universitet, Høgskolen i Borås/Gøteborg universitet Det er etablert en faglig styringsgruppe med representanter for partene i det lokale samarbeidet i Östfold

Mangfold – Alle, men med et spesielt blikk på barn med nedsatt funksjonsevne/med behov for særskilt hjelp og støtte

Ulike roller Arbeid i barnehagen  Fokus på å gjøre en god jobb, løse oppgaver og få arbeidet til å fungere i forhold til barna og barnehagemiljøet  Mangfoldig og komplekst Studere barnehagen  Fokus på å undersøke hvordan arbeidet drives og prøve å frembringe beskrivelser og fundere på hvordan og hvorfor ting henger sammen  Prøve å gjøre det mangfoldige og komplekse oversiktlig - redusering

Hva er forskning = å undersøke ulike sider ved verden rundt oss  - ut fra et bestemt fokus, gjennom noen spørsmål som en ønsker å finne svar på f.eks. gi gode beskrivelser av hvordan barnehagen tilrettlegger arbeidet slik at det tilgodeser alle barnas mulighet for å delta i lek og læring og at de får den omsorg som er nødvendig for å med barna, med særlig fokus på barn med særskilte behov/nedsatt funksjonsevne, barn som kan risikere å bli isolert eller ekskludert og de barna personalet anser utgjør en spesiell utfordring.  - gjennom å ”se” på en systematisk måte ut fra en plan og på grunnlag av en eller flere metoder som forskeren må gjøre rede for i eventuelle rapporter, artikler osv. Her: Observasjon, samtaler i situasjoner, intervju, spørreskjema, studier av dokumenter.  - ved hjelp av teori som kan belyse eller forklare noen sammenhenger som ofte går ut over det den enkelte kan erfare eller overblikke.

Deres bidrag som deltakere i prosjektet  Vi har lite barnehageforskning generelt  Det finnes nesten ingenting om hvordan barnehagen generelt kan skape inkluderende miljø og  Ennå mindre om inkluderende fellesskap som omfatter barn med nedsatt funksjonsevne (eller barn som har behov for særskilt støtte)  Vi trenger dokumentasjon av hvordan feltet selv opplever muligheter, utfordringer og problemer.  Også av ressurser og gode eksempler på hva en inkluderende barnehage kan være.  Vi er avhengig av den ekspertisen dere representerer og velvillighet for at prosjektet skal bli vellykket som forskningsprosjekt

Samlet program for de to seminarene  Oversikt over dagen program  Vi fortsetter 31. mai med å forfølge stoff fra denne samlingen og komme med nye innslag Barnehagen som læringsverksted Lek

Tid – – – – – Programaktivitet Kaffe og håndmat Praksisfortellinger – vi oppsummerer fra seminaret 4. mai. Åpent for innlegg fra barnehagene om utfordringer, gleder og problemer i arbeidet med et mangfold av barn Barnehagepersonalets refleksjon og læringsprosesser i forhold til mangfold og inkludering Kaffepause Samarbeid om opplegg for barn med behov for spesialpedagogisk støtte Diskusjon i plenum – oppsummering Festmiddag Innleder Anne-Lise Arnesen og Tonje Kolle Ann Sofi Larsen Elisabeth Haglund, spesialpedagogisk førskoleteam Alle

Noen referanser  Prosjektets foreløpig meget uferdige hjemmeside:   Intervju i NFR nyhetsoppslag:  me=praksisfou%2FHovedsidemal&cid= &p= me=praksisfou%2FHovedsidemal&cid= &p=  Artikkel i Første Steg:  Arnesen, A.L. og Solli, K.A. (2009). Første steg, nr. 3/2009, s