Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid www.vaf.no - kompetanse Karriereveiledning - Regional konferanse Bergen 13. - 14. september.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fylkesnettverk karriereveiledning UTDANNINGSVALG
Advertisements

SKOLENS KARRIEREVEILEDNING
Program Torsdag 12. desember: Matematikkfaget; den største utfordringen for gjennomføring i videregående opplæring? Program Torsdag 12. desember: Kl
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Økt gjennomføring i videregående opplæring Begreper Tall Hva gjør vi i Telemark? Mer informasjon.
Kunnskapsløftet i videregående opplæring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Elevorganisasjonens nasjonale seminar 19. november 2005 Engebråten skole.
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
s. 1 Møte Nordlandsløftet Narvik, den
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
\\55. • Nytt fag i grunnskolen: UTDANNINGSVALG \\55 Formål: • Skape helhet og sammenheng i grunnopplæringen • Bidra til at flere foretar kunnskapsbaserte.
Pedagogikk og veiledning for bibliotekansatte NFK / Høgskolen i Bodø Merete Hassel, Bodin vgs.
Oppland fylkeskommune som kompetanseaktør for voksne Fredrikstad 21. januar 2010 Oddbjørn Snøfugl, OFK.
Vågå 29. januar Jan Roger Bøe Øien Koordinator. Statistikk – etter vg1 Avsluttet grunnskole v å ren 2006 Avsluttet grunnskole v å ren 2007 Avsluttet grunnskole.
Ungdomstrinn i utvikling
Lektor 2 på Vardal ungdomsskole 5. mars Lektor 2 - ordning Fagpersoner fra industri og øvrig arbeidsliv utenfor skolen deltar aktivt i undervisningen.
Ny forskrift til opplæringsloven § 9-2 Retten til nødvendig rådgiving
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
Karriererettleiing – fokusområder og veien videre
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Kvalitet i den fylkeskommunale opplæringen Status – satsing.
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse FAKTA,UTFORDRINGER OG DILEMMAER– FAGOPPLÆRING I VEST-AGDER FYLKESTINGET.
Forebygging av frafall/ bortvalg - Ingen tryllestav! Noen utfordringer sett med utgangspunkt i evaluering av tiltak i arbeidet mot frafall.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
En smakebit fra Telemark
Karriereveiledning Strukturen i Finnmark. Fylkespartnerskapet for karriereveiledning Formålet er å etablere forpliktende partnerskap på regionalt nivå.
Overgangsprosjektet NY GIV
Fylkesnettverk for karriereveiledning i Nord-Trøndelag Namsos, april 2013.
Karriereveilednings- prosjektet 2-årig prosjekt helhetlig system for karriereveiledning i fylket heve kompetansen til aktørene i utdannings- og yrkesveiledninga.
s. 1 Gjennomføring i vgo i Nordland Rådgiversamling Foto: Crestock.com.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
Karriereveiledning i Telemark
Rådgivernettverk fylkesnivå Fauske, 18 – 19. mars 2013 Foto: Peter Hamlin.
Aktuelt om rådgivertjenesten
Erfaringer og veien videre Studiesentre i Nordland
Innlegg på konferanse, Tromsø,
PROSJEKT FAGOPPLÆRING Prosjektleder Kurt Henriksen Dato Mosjøen Foto: Crestock.
s. 1 Velkommen!. Kompetansestyring i Nordland fylkeskommune Kunnskaper = å vite at (pedagogisk, y-faglig, ) Ferdigheter = kunne gjøre (samarbeidevne,
” Når jeg hører vidregående skole, tneker jeg på at jeg gleder meg SYNSYKT til å holde på med noe som intriserer meg, å være sammen med folk som også liker.
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
Jane Haave Kompetanse på lavere nivå Tirsdag 16. september 2008.
Karrieresenteret, siden sist… Organisatorisk –Gått over i ordinær drift som en partnerskapsorganisasjon –Fått vårt administrative hjem i TFK –Nedskalering.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Prosjekt til fordypning
Kvalitetsutviklingsplanen Oppsummering
Næringskonferansen Vest Hva gjør Askøy for å tilrettelegge For rekruttering på kort og lang sikt? Ordfører Siv Høgtun.
Mandal videregående skole - vi bryr oss ”Hospitering på videregående skole” - utprøving av utdanningsprogram. Et samarbeid mellom ungdomsskolen og videregående.
Fra fjorårets tildelingsbrev ”Utdanningsdirektoratet vil overføre kroner til videreføring av arbeidet med Partnerskap for karriereveiledning og.
Ny GIV – videre - forventninger til skoleeier og skole Dato Svolvær Foto: Peter Hamlin.
UTDANNINGSVALG i det 13.årige skoleløpet. Hele skolens ansvar! Elev Foresatt Lærer Karriereveileder Rektor Skoleeier Lokalt næringsliv.
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
OVERGANGEN FRA GRUNNSKOLE TIL VIDEREGÅENDE SKOLE.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
HELHETLIG OPPLÆRINGSLØP- bedre gjennomføring i videregående skole
Senter for yrkesrettleiing i Hordaland
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
s. 1 Utdanning og forskning Bodø, 21. april 2015.
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Fagopplæring i Vest-Agder Bjørn Olaf Pedersen, rådgiver Utdanningsavdelingen.
SAMARBEID/ DIALOG Hvorfor og hvordan? Dato Foto: Peter Hamlin.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
PARTNERSKAPSAVTALE FOR KARRIEREVEILEDNING Telemark.
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Informasjon fra rådgiver 8. trinn
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn NOU 2016:7 Grunnopplæringa – universiteter og høyskoler – NAV – kvalitet kompetanse Lindesnes.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp
RÅDGIVERNETTVERK Vefsn Grane Hattfjelldal
Samarbeid raskere kvalifisering innvandrere til jobb
Utvikle en felles plan for faget utdanningsvalg i Vestfold
Sundvolden, torsdag 7. desember 2017
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Kompetansestrategi Agder 2030
Utskrift av presentasjonen:

Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Karriereveiledning - Regional konferanse Bergen september Kristiansand 25. – 26. september v/Kjellbjørg Auestad

Karriereveiledning i Vest-Agder Målsetning - Strategier – Hvor er vi nå? – Veien videre

Hvorfor satse på karriereveiledning? Målsetting: Best mulig gjennomføring av planlagt utdanning for den enkelte elev og utdanningssøker, fra grunnskole gjennom videregående opplæring til og med høgskole/universitet/annen videre utdanning  helhetlig planlegging  aktiv deltakelse gjennom refleksjon i valgprosessen  realistiske valg  bedre tilpasset opplæring gjennom reflekterte utdanningsvalg  unngå unødvendige avbrudd/omvalg

Fire hovedstrategier:  Individnivå Relevant informasjon, bevisstgjøring gjennom refleksjon, profesjonell veiledning, digital karriereplan  Systemnivå Klar rollefordeling og ansvarsplassering: Skoleledelse, rådgivningstjenesten, kontaktlærer, faglærere. Delt rådgivningstjeneste på store skoler.  Partnerskap Organisering av tverretatlig samarbeid: Rutiner, samarbeidsavtaler, herunder også programfag til valg og prosjekt til fordypning.  Kompetanseutvikling Videreutdanning for karriereveiledere. Felles etterutdanning for rådgiverne/karriereveilederne i ungdomsskolen og vgo

Hva er gjort? Felles plan for karriereveiledning  Utarbeidet av 45 rådgivere i fra ungdomsskolene og de videregående skolene på 5 dagers arbeidsseminar ledet av fylkeskommunen og fylkesmannen i samarbeid med HiA  Politisk forankret i fylkeskommunen  Vedtatt i samtlige 15 kommuner Forprosjekt i Lindesnesregionen Fokus på karriereveiledning og partnerskap Prosjektledelse: Mandal vgs Prosjektstyring: VAF, utdanningsavdelingen Referansegruppe: Arbeidsmarkedsrådet i Vest-Agder Systematisk samarbeid med kommunene/ungdomsskolene, partene i arbeidslivet/bedrifter og NAV Kompetanseutvikling  Videreutdanning i karriereveiledning, 30 studiepoeng, 47 rådgivere fra A-A og V-A, ungdomsskole og videregående skoler  Obligatorisk etterutdanning, felles for grunnskole og vgo (årsplan)

Plan for karriereveiledning i Vest-Agder  HOVEDMÅL:  Alle elever i Vest-Agder skal ha en individuell karriereplan fra og med 8. trinn. Den skal følge eleven gjennom opplæringsløpet  Karriereplanen skal bevisstgjøre elev, skole og foresatte og gi sammenheng mellom skolens arbeid og opplæringsløpet til den enkelte elev  Den skal hindre feilvalg, omvalg og frafall  Planen skal være en del av den enkelte skoles handlings-/virksomhetsplan  Planen trer i kraft senest 1. august 2008  Denne planen skal være nettbasert og ha en felles standard

Plan for karriereveiledning i Vest-Agder TILTAK:  Kvalitetssikre karriereveiledningssystemet og den individuelle oppfølging ved:  Kartlegge elevens interesser og ferdigheter  Informasjon til elever og foresatte  Veiledning  Programfag til valg og prosjekt til fordypning  Bedre overgangsprosedyrer ungdomstrinn – videregående skole  Sette opp retningslinjer for koordinering og systemutvikling av en helhetlig plan

MMM-prosjektet Mestring – motivasjon - måloppnåelse Tre-årig samarbeidsprosjekt mellom VAF og Kristiansand kommune Individfokus: •Møte den enkelte elev på det kompetansenivå han befinner seg • Karriereveiledning med aktiv elevdeltakelse • Realistiske mål • Fleksible løsninger Systemfokus: •Systemutvikling fra 8. trinn til videregående skole/bedrift for å redusere bortvalg/frafall •Fleksible opplæringstilbud • Fokus på overganger grunnskole/vgs og vgs/bedrift • Utvikle lærekandidatordningen som planlagt karrierevei • Samarbeid med næringsliv/bedrifter: Bedriftsbank, partnerskap Prosjekt fleksibel yrkesopplæring for voksne  Tverreetatlig samarbeidsavtale er utarbeidet (partnerskap)  Prosjektet er faset over i ordinær drift

Veien videre Toårig prosjekt gjennomføres : Karriereveiledning og partnerskapsutvikling Tilsetting av prosjektleder pågår Prosjektskisse er utarbeidet Fokusområder: •Karriereveiledning videreutvikles som felles system for hele fylket med utgangspunkt i foreliggende felles plan, prosjekterfaringer og lokalt/regionalt arbeid •Også voksne skal ivaretas •Partnerskap videreutvikles •Samarbeid med UiA avklares •Organisering, lokalisering og mandat for karriereveiledningssenter/sentre avklares i prosjektperioden

The road not taken (utdrag): TWO ROADS DIVERGED IN A WOOD, AND I…. I TOOK THE ONE LESS TRAVELED BY, AND THAT HAS MADE ALL THE DIFFERENCE Robert Frost