HVA ER GOD UNDERVISNING –PÅ HØGSKOLENIVÅ?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Advertisements

Fremtidens studenter og deres forventninger til IKT-støtte i utdanningen Gløshaugen
Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
Høgskolen i Sør-Trøndelag Evalueringen sett fra de evaluertes side.
Noen utfordringer for skolene
Fra prøving og feiling til
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Eksamen og andre vurderingsformer. ”Kvalitetsreformen”
MAPPEVURDERING En innføring.
Det digitale læringsmiljø – for alle?
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Systematisk bruk av klasseregler Introduksjon av klasseregler for å fremme konsentrasjon og god arbeidsinnsats Gunn Kragseth & Henry Liamo. Utadrettet.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Tema 4: BEDRIFTEN SOM LÆRESTED Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere.
Hvorfor vurdere av avstandsoverbyggende medier.
Digital kompetanse i studiet og praksisopplæringen •Produksjon av sammensatte tekster inkludert digitale presentasjoner (tekst, bilde, lyd, video, animasjon)
Nokre prinsipp •Modulbasert og studiepoenggivande som hovudprinsipp •Fleksibilitet •Praksisnært Studiepoeng ved obligatorisk frammøte og gjennomføring.
Kroppsøvingsdidaktikk
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
STASJONSUNDERVISNING
Vurdering for læring på Linderud skole
Oslo kommune Utdanningsetaten Stovner videregående skole BRUK AV IKT I LÆRINGSARBEIDET Hvordan fungerer IKT som pedagogisk verktøy/hjelpemiddel ved Stovner.
"Lyn og torden".
Tilpasset opplæring i en lærende skole
ELEVMEDVIRKNING.
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Elever som forskere i naturfag – med wiki
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Redskap på veien eller mål på kvalitet? - Et studentperspektiv på karakterer i høyere utdanning Av Susanne Skjørberg, fag- og forskningspolitisk ansvarlig.
Tysktilbudet ved HVO Fra et tradisjonelt grunnfag innen humanoria
Kokebok for nettbasert undervisning NVU-konferansenGrimstad mars 2006.
Digital kompetanse for alle. Forord (utdrag) Departementet definerer digital kompetanse som den kompetansen som bygger bro mellom ferdigheter som å lese,
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Didaktiske analysekategorier
Fleksibel læring for straffedømte IKT som verktøy, læringsmiljø og sosialiseringsfaktor i utdanning av straffedømte Foreløpig evaluering Leikny Øgrim Høgskolen.
Kunnskapsløftet Innføring : Trinn og Vg. 1
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Ulikheter og variasjoner
LP og evidens i undervisningen
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
Nettverkskonferansen 2007 Marte Bratseth Johansen
Kvalitetsreformen -svaret på dagens utfordringer i høyere utdanning? Av Sonni Olsen Rektor, Høgskolen i Finnmark.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
IKT som verktøy i lærerutdanningen Gevinster og utfordringer Eli Kari Høihilder Høgskolen i Vestfold KVALITETSVURDERING FOR LÆRING OG UTVIKLING Hafjell,
Høgskolen i Oslo Frå lærar til læring - nettbasert læring i veilederutdanning Gerd Bjørke Pedagogisk utviklingssenter Høgskolen i Oslo
Tre ”klasserom” Tor Sofie Haldis Ut.pkt Kunnskaper Metoder/læring
Høgskolen i Oslo Den digitale hverdagen – fagdag for de uavhengige forlagene Valg og vurdering av digitale læringsressurser Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen,
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
Høgskolen i Oslo Digitale mapper Profiler fordypningsgruppe 4.februar 2008 Vibeke Bjarnø og Eva Michaelsen Avdeling for lærerutdanning.
Kunnskapsfokusering og elevsentrering EKH/RE 05/06
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Tittel Molent lam aut que et auditas perorum voloremo ommodis ant ommod ut aturiatas et officiaspe rerum voluptat. Digitalisering for kvalitet: Hva må.
Velkommen til basiskurs i universitetspedagogikk Undervisning og forskning er primæroppgavene til vitenskapelig ansatte i høgere utdanning.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Kartlegging av skolens praksis. I hvor stor grad mener du at lese- og skriveopplæringen ved din skole kjennetegnes av at lærerne: 1. … motiverer og engasjerer.
Studenters forventninger til IT og E-læring Rica Hell
Elektroniske mapper som arbeids- og evalueringsform Anders Tveit, Institutt for samfunnsøkonomi, Handelshøyskolen BI
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Omstillingsprosjekt ved vernepleierutdanninga ved HiST
«Utviklende læring i matematikk»
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Utskrift av presentasjonen:

HVA ER GOD UNDERVISNING –PÅ HØGSKOLENIVÅ? Kvalitetskonferansen 28.april 2009

UNDERVISNING: Å tilrettelegge for læring BEGREPSAVKLARING UNDERVISNING: Å tilrettelegge for læring Målrettet, systematisk planlegging og gjennomføring av en læringsprosess LÆRING: Prosess som omfatter alle forandringer i menneskets personlighetsliv som ikke direkte eller indirekte kan føres tilbake til visse arvelig bestemte faktorer for eksempel modning Power Teaching Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

Gåtene om hvordan mennesket lærer og hvordan de utvikler intellektuelle og manuelle ferdigheter, vil aldri bli løst i den forstand at vi får endelig svar. Heller ikke vil det noensinne bli skapt en teknisk løsning i form av undervisningsmetoder eller teknologier som på en mirakuløs måte automatiserer disse prosessene. Hvordan mennesker lærer kan aldri reduseres til et spørsmål om bare teknikk eller metode – slik en i blant ser en tendens til innenfor skole og utdanning (Säljö 2001:12) Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

Den didaktiske trekant Innhold Lærer Dannelse Student Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

EVALUERING AV KVALITETSREFORMEN Endringer og pedagogiske konsekvenser: Undervisnings- og læringsformer Vurderingsordninger IKT løsninger Tilbakemelding Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

Varierte lærings- og arbeidsformer Gruppebasert undervisning Forutsetter opplæring i gruppeprosesser og systematisk gruppearbeid - Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

Forelesning Å orientere om et fagfelt og skape oversikt Å gjennomgå tekster og gi lesehjelp Å problematisere og engasjere Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

Skriving ”Vår konklusjon er at krav om mer regelmessig skriving er overveiende positivt, både fordi det fremmer læring, og fordi skriving er en grunnleggende ferdighet i høyere utdanning. Men en forutsetning er en fornuftig dimensjonering av arbeidet:” (Dysthe, Raaheim, Lima & Bygstad 2006:47) Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

Vurderingsordninger Hovedtendenser: Formativ vurdering Summativ vurdering Hovedtendenser: Vurdering for sertifisering Vurdering for læring Egenvurdering Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

IKT Bruk av fagspesifikk programvare Bruk av læringsplattform Bruk av IKT i undervisningen Bruk av fagspesifikk programvare Bruk av læringsplattform IKT som undervisningstema i fagene Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

Tilbakemelding Presis Konkret Positivt fokus Rask Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen

KJENNETEGN PÅ GOD UNDERVISNING PÅ HØGSKOLENIVÅ Faglig ansatte med høy kompetanse på fag og formidling Forskningsbasert undervisning Variasjon og god kvalitet på lærings-og arbeidsformene Varierte vurderingsformer som henger sammen med lærings-og arbeidsformene Gode IKT-løsninger Raske, konkrete, presise tilbakemeldinger med positivt fokus Kvalitetskonferansen 09 - Anna L. Ottosen