Fra barnehage til Vgs: RELASJONER GODE BYGGE Å Motsatt av mobbing…..

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nettverksamling i matematikk
Advertisements

Traumebevisst skole i Grimstad
Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Samarbeid mellom skole og hjem
Fra prøving og feiling til
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
Digital kompetanse i Mat og helse
Språk og sosialisering
Kroppsøvingsdidaktikk
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Oslo kommune Utdanningsetaten Lofsrud skole Bendicte Uv og Petter Feiring Gudbrandsen.
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Rolighetsmoen barnehage
Læreryrket – en viktig og krevende profesjon
Lærerprofesjonens etiske plattform
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Lærerprofesjonens etiske plattform
Lærerprofesjonens etiske plattform
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Nye utfordringer Læringsstiler Taksonomi Læringsstrategier.
I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Foreldremøte 26.september 2012
Flatåsen skole Foreldremøte 19.september Stryringsdokumenter  Opplæringsloven  Kunnskapsløftet  Virksomhetsplan  Årsplaner  Periodeplaner 
Normprosjektet: utvikling av skriveoppgaver og strategier for vurdering: våren 2012 Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap, Universitetet i Oslo.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Zippys venner og Kunnskapsløftet (06), sammenfallende mål
*BEST Coaching Strategi – Organisasjonsutvikling – Executive Search - Coaching 1.
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Etikk i pedagogisk arbeid
Hvilket språk skal vi snakke til barnet vårt?
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
NY GIV Kroppsøving Byåsen vgs Ny-Giv kroppsøving, et prosjekt rettet mot elever med IV og karakteren 1 og 2..
Kampen skole Vår visjon:
Foreldremøte 8.september trinn
Foreldremøte 8.september trinn
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Nasjonale prøver i regning En del av en praksis med vurdering for læring.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Skolen som lærende organisasjon NFFL
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Deltakende læring.
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
av Rune Thodesen rektor Elihu Kristne Grunnskole
Liv M. Lassen og Nils Breilid
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Felles tema i mars: Selvkontroll
Foto: Bjørn Erik Olsen Medarbeiderplattform. Lederplattform og medarbeiderplattform Verdigrunnlaget i Nordland fylkeskommune –Åpenhet, tillit og lojalitet.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
En introduksjon.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Danning og voksenrollen i barnehagen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

Fra barnehage til Vgs: RELASJONER GODE BYGGE Å Motsatt av mobbing…..

Hva?

Urie Bronfenbrenner / Psykolog «Behovet for samvær er menneskelig og medfødt, men evnen til å omgås andre må vi læres opp til.» Urie Bronfenbrenner / Psykolog Sosial kompetanse handler med andre ord om å utvikle en del egenskaper som vi er født med, men som ikke bare kommer på plass av seg selv.

En del av det internasjonale Lions Quest, grunnlagt i 1975 i Ohio

Lions Quest i India

1990 1995 2000 2005 2009

DMV handler om Å bygge gode relasjoner Trene sosiale ferdigheter Ta ansvar for seg selv Øve på å ta valg Bygge Selvtilliten Konsekvensforståelse

Oppbygging av aktivitetene Innledning Mål Forberedelse Fase 1: Utforske (aktivisere elevene) Fase 2: Erfare (knytte leksjonen til elevens kunnskaper, holdninger og erfaringer) Fase 3: Utvide (anvende ny info og ferdigheter, reflektere, elevark) Alle ser i bøkene. Innledningen forteller litt generelt om spørsmålstillingen i aktiviteten Målet beskriver målet eller hensikten med aktiviteten Forberedelsen forteller om det som evt må forberedes på forhånd før aktiviteten tar til Gjennomføringen er delt i 3 faser: Utforske (aktivisere elevene), erfare (knytte leksjonene til barnas egne ku-ho-erf) og utvide (integrere, utvide, anvende ny informasjon og nye ferdigheter)

Beslutningstreet

”leken er det høyeste punkt i et menneskes utvikling” Frøbel: ”leken er det høyeste punkt i et menneskes utvikling” Det frie uttrykk for et barns indre vesen

Samtalens betydning – - barns tanker og refleksjoner Kommunikasjon med barn, om å ta de på alvor. Hva overfører vi til barna våre, bevisst og ubevisst??

Verdigrunnlag Likeverd Respekt Ansvar Hvilket verdigrunnlag har din barnehage? Stemmer det med ditt eget verdigrunnlag?

Kursinnhold Mål & Visjon Verdisyn Menneskesyn Pedagogisk plattform Gruppedanningsideer Lek og læring Leksjonsfremføringer Analyse og refleksjon Foreldresamarbeid DMV relatert til Lov om Barnehager, rameplan og Kunnskapsløftet Forskning Individuell evaluering av kurset

Hvorfor?

Motto DMV: ”Det er bedre å bygge barn og unge enn å reparere voksne”

FORSKNING En undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet viser at: ”Det er mitt valg” er et av de mest brukte forebyggingsprogram i Norge. - DMV har ”dokumentert effekt" for forebygging av problematferd og utvikling av sosial kompetanse Over 30 000 skoleansatte har blitt kurset siden 1990 Også pedagogiske høgskoler i Norge gjennomfører kurs i DMV. Skolen har et ansvar

Kunnskapsløftet - Generell del ”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling slik at de får tillit til egne evner.” « Opplæringens mål er å ruste barn, unge og voksne til å møte livets oppgaver, se framover og øve evnen til å treffe valg med fornuft» « …Den må venne dem til å ta ansvar, til å vurdere virkningene for andre av egne handlinger og å bedømme dem med etisk bevissthet» Forankring av satsingen på forebyggende arbeid i Kunnskapsløftet. Fra generell del av læreplanen; hvor viktig det er med individuell vekst og utvikling. Livskunnskap gjennom å treffe avgjørelser med konsekvenser. Ansvarslæring.

Forankringer fra Læreplanen: Kompetansemål 1-10 fra innledningen i DMV-materiellet NORSK SAMFUNNSFAG NATURFAG KROPPSØVING MUSIKK MAT OG HELSE RLE

Ivaretar ulike læringsstiler: Den Visuelle Den Auditive Den Kinestetiske

SEL forbedrer de akademiske resultatene 23 % økning i egne ferdigheter 9% forbedring i holdninger når det gjelder en selv, andre og skolen 9-10% positiv forbedring i egen oppførsel 11% økning i akademiske resultater Kilder: Durlak, J.A., Weissberg, R.P., Taylor, R.D., & Dymnicki, A.B. (submitted for publication). The effects ofschool-based social and emotional learning: A meta-analytic review; Zins, Weissberg, Wang, & Walberg(2004). Building Academic Success on Social and Emotional Learning (SEL): What Does the Research Say? 21

Lærere observerer at elevene… …viser hensyn og omtanke. …viser styrket evne til å ta ansvar. …viser øket evne til å stå imot ytre påvirkning. …viser øket evne til å uttrykke følelser. …viser øket evne til å opptre klassesammenheng. …viser øket selvfølelse.

Kunnskap – holdning - handling

Hvordan?