Erfaring med lokal ledelse og menighetsutvikling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ledelse i den lokale kirke Seminar om menighetsutvikling og ledelse Seminar 20.mars MF.
Advertisements

Demokratireformen i Den norske kirke - Hæ??. Demokratireformen Demokratireformen har som målsetting at flere av medlemmene engasjeres i kirken. Kirkens.
SALTEN KONTROLLUTVALGSERVICE
MUV i Asker menighet Årsmøtet 28. april MUV I Asker menighet • 4. september 2012 besluttet Asker menighetsråd at vi skulle delta i prosjektet Menighetsutvikling.
Et helhetlig barnevern i Oslo
Hva er Fretex ?.
Å VÆRE KIRKENS ANSIKT UTAD
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Plan for diakoni – på lokalplanet, der det skjer!
Prinsipper for utøvelse av lederrollen
Stabsutvikling - Nidaros 2 Mange brikker – mange spillere Egen rolle, andres rolle, fordeling av makt og myndighet, eget handlingsrom, andres handlingsrom?
Tillitsvalgte og administrasjon - roller og ansvar Børre Rognlien 15. Mars 2012.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Misjon ”Dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og like til jordens ender.” Apg 1,8 Diakoni ”Alle som var blitt troende, holdt.
EKommune-strategi - verkt ø ykasse Ellen Karin Larsen, KS.
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted.
Hvem er vi? Hva skal Bydel Grünerløkka være?
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
v/ Merethe Skaug Sørensen
Side 1 Sammen om en bedre kommune Mari Frogner Ruud – Prosjektleder Kongsberg kommune.
Medbestemmelse gjennom samarbeid Regionale kurs 2012
Første kveld folkevalgtopplæring 2012 Bydelspolitikere.
Hva betyr rekruttering og kompetanse for oppdrettsbedriftene?
Fra prosjektleder til trosopplærer Tanker om veien videre i trosopplæringsarbeidet Ole Terje Sukka Mars 2010.
Menighetsrådet som styringsorgan
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Definere og velge hovedmål og delmål
Hva skal ledes i menigheten? Noen refleksjoner om hva som særpreger menighet til forskjell fra andre institusjoner og organisasjoner Ledelse.
Planlegging og organisering av boligsosialt arbeid
Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel på foredraget, o.l. her. Erfaringer med SAP Seminar Åse Berg Studie- og forskningsseksjonen SVT-fakultetet.
Allmøte USIT 18. oktober Saksliste Internt handlingsrom (IHR) USIT 3.0.
« KUNNSKAP HJELPER BRIKKENE Å FALLE PÅ PLASS » VELKOMMEN SOM RÅDSMEDLEM I DEN NORSKE KIRKE Valgt til å styre, Del 1.
Spørsmål til diskusjon Hvordan kan vi påvirke holdningene i alle ledd -Se til England? -Den gode samtalen? -Annet.
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Prosjekt Samhandling kommune, lege og NAV sykefravær
Evaluering av ledelses- og styringsstrukturen ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet Innledning – hvorfor og hvordan evaluere? av dekanus Hans.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Modellkommunene Hva er unikt?
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Strategi og plan Kopervik Menighet.
Stabsutvikling i Nidaros en stab – ett oppdrag – ett arbeidsmiljø.
«BITAR FELL PÅ PLASS MED KUNNSKAP» VELKOMEN SOM RÅDSMEDLEM I DEN NORSKE KYRKJA Vald til å styre, Del 1.
Helse Sør-Øst RHF Gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og.
VELKOMMEN SOM RÅDSMEDLEM I DEN LOKALE KIRKE En kort innføring med vekt på arbeidet i kirkelig fellesråd.
Aktuelle tema Taushetsplikt Frivilliges avtale m/menigheten.
Kirkelige strukturer Fagforbundet Møre og Romsdal Sindre S Kulø Nestleder Fagforbundet TeoLOgene.
AKTUELLE VIRKEMIDLER FOR Å SKAPE EN HELHETLIG KIRKEORGANISASJON FOR DEN NORSKE KIRKE AUGUST 2015 FOREDRAG AV DIREKTØR I KIRKERÅDET JENS-PETTER JOHNSEN.
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
V Status, utfordringer og strategier. for Den norske kirke 2015 – 2018, vedtatt av Kirkemøtet: Mer himmel på jord Kirken vitner i ord og gjerning om.
Samarbeid og medbestemmelse Samling: Samarbeid og medbestemmelse i staten. Målgruppe: mellomledere. Arbeidshefte.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
KIRKEASYL Asbjørn Finnbakk Rådgiver diakoni Stavanger bispedømmeråd.
Menighetsrådets oppgaver og ansvar
Innføring av ny liturgi. Bruk av kirkebyggene. Kirkeordning 2020.
Krefter og motkrefter i utviklingsarbeidet
Organisering, erfaringer og utfordringer
Rekrutteringsstrategi SU - prosjektbeskrivelse
Seminar Sælen kirke 23.nov 2017
Modellene – bakgrunn og forutsetninger
Presentasjon Kommunenes arbeid med økt sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
Eksempel fra Randaberg menighet
Organisering, erfaringer og utfordringer
JELØY MENIGHET HVA ER VI SKAPT TIL Å VÆRE HVA ER VI SKAPT TIL Å GJØRE.
En visjon om å utvikle vanlige folkekirkemenigheter.
Bred eller smal – rund eller spiss og klar?
Hva skjer i programmet nye Kristiansand
Systematisk utviklingsarbeid - drivkrefter og motkrefter
Menighetens plass i Indre østfold fellesrådsområde
Utskrift av presentasjonen:

Erfaring med lokal ledelse og menighetsutvikling Daglig leder i menighet – i relasjon til menighetsråd, fellesråd og medarbeidere Grete Ellingsen Aaby – MF 220314

Askerprosjektet Prosjekt i perioden 2004 -2007. Hadde som målsetning å skape større samhandling, mer effektiv bruk av menneskelige ressurser og tydeligere ledelse og ansvar.   Få til så mye samordning som mulig innenfor gjeldende regelverk Målgruppen for prosjektet var alle ansatte i Asker kirkelige fellesråd og Oslo bispedømmeråd med Asker prosti som arbeidssted.

Saksområder i Askerprosjektet • Menighetsrådets plass i ledelsesapparatet • Forholdet mellom menighetsråd og fellesråd. Felles forståelse for prioriteringer. • Samhandling i stab • Avklaring av roller og samspill mellom tredelt ledelse (menighetsråd, daglig leder og sokneprest) • Fagstillingene – hvordan utnytte ressursene annerledes, mer spisset og på tvers

Samarbeidsfora i Askerkirken: Lederforum – prost og kirkesjef Samarbeidsforum – prost og kirkesjef, sokneprester og daglige ledere i menighet Daglig leder forum – kirkesjef og daglige ledere Presteforum – prost og prester i prostiet Fagforum – de ulike fagstillingene i menighetene møtes i egne forum

Prosjekt menighetsutvikling - MUV Asker menighet ble med i MUV høsten 2012 Daglig leder med i styringsgruppen sammen med sogneprest og representanter fra menighetsråd og menighet Jobbet med tidslinje og gullgraving (hva har gjort oss til den menigheten vi er i dag?) Jobbet med menighetskart Gjennomført spørreundersøkelse Jobbet med handlingsplaner

MUV – Hva mener folk om den lokale kirken? har et positivt forhold til sin lokale kirke og dens allsidige arbeid, uavhengig av personlig kristen tro. opplever at kirken står spesielt sterkt som tradisjonsbærer og markør ved viktige begivenheter i livet. har et markert ønske om tilbud om samtale om tro.

Daglig leder rollen Stillingens formål: «1. Daglig leder har det administrative ansvaret for menighetsrådets virksomhet og skal lede virksomheten på en slik måte at menighetsrådet kan utføre de oppgavene som følger av lovverk og kirkelige organers vedtak og bestemmelser. Daglig leder er arbeidsgivers (fellesrådet) representant på arbeidsstedet og har ansvar for rådets lovpålagte oppgaver. 2. Daglig leder skal sørge for at menighetens arbeid er hensiktsmessig organisert og at vedtatte mål kan nås innenfor fastlagte rammer»

Ansatte i Asker sokn I Asker sokn har vi 7 fellesrådsansatte daglig leder, sekretær, kirketjener (60 %), kantor (80 %), kateket, trosopplærer diakon (menighetsfinanisert). Prestelinjen består av sokneprest og kapellan.

Ledelse – legge til rette for god samhandling og kommunikasjon Helhetstenkning Strategisk tenkning God ressursforvaltning God samhandling God kommunikasjon internt i stab, mellom stab og menighetsråd og mellom stab og frivillige

Erfaringer: Allsidig jobb!

Erfaringer: Legitimitet som leder Todelt ledelse utfordrende Ledelse ikke anerkjent som et fag i seg selv på lik linje med andre kirkefag Formell ledelse – uformell ledelse.  

Erfaringer: Rolleuklarheter Bruker mye tid på rolleavklaringer mellom menighetsråd - fellesråd stab – frivillige DL – fagansatt DL - sokneprest DL – menighetsråd stab – menighetsråd

Erfaringer: Forholdet mellom rådene Ansvarsforholdet mellom fellesråd og menighetsråd gjenstand for diskusjon i menighetsrådet. Manglende forståelse for at arbeidsfordelingen er til for å frigjøre tid – redd for å ikke få bestemme.

Erfaringer: Balansekunst og skvis Som mellomleder med stort ansvar er det mange vi skal forholde oss til – med ulike ønsker og motstridende behov Ansvar for økonomi og ressursforvaltning – uriaspost Mange praktiske oppgaver som må ivaretas – «Hverdagsledelse» Nedbygging av kirketjener/vaktmesterfunksjon og administrative funksjoner til fordel for «forkynnende stillinger» - mangler viktige støttefunksjoner som er nødvendig for å utøve god overordnet ledelse

Ledelse og MUV MUV gir anledning til å sette av tid til analyse og strategisk tenkning Styringsgruppen sammensatt på tvers av stab, råd og frivillige – spennende gruppe for refleksjon. Medforskerne gode bidragsytere. Inspirerende å møte de andre menighetene i MUV Utfordrende å involvere menighetsråd, stab og menigheten for øvrig – nødvendig for at MUV ikke bare blir en spennende tankeprosess for styringsgruppen.

Kirkeledelse - erfaringer Ulik faglig bakgrunn hos de ansatte beriker arbeidsplasser og skaper bedre grunnlag for beslutninger Tør vi gå nye veier i rekrutteringen av ledere i Kirken?