Seniorråd og ny Kommunelov

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Advertisements

MEDLEM AV SKOLENS SAMARBEIDSUTVALG
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Det kommunale og det statlige barnevern
8 Det politiske systemet i Norge
Viktige lover og regler
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
Mulighetenes Oppland Kommunale råd Det lovpålagte råd for funksjonshemmede skal trekkes med som aktiv part i kommunens planarbeid.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Orientering i samkommunestyret – Ola Stene 1 Søknaden blir vurdert etter forsøksloven § 1. Lovens formål Formålet.
TEMA Delegering av myndighet/subdelegering samt kommunelovens bestemmelser om utvidet myndighet i hastesaker. Kjetil Ollestad – Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.
YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)
1 Rammen for arbeidet i KOSTRA Mandatene for –Samordningsrådet –arbeidsgruppene Mandatet for Samordningsrådet –Sammensetning  KRD (ledelse), berørte dept.,
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre Dag Wiese Schartum, AFIN.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Eldrerådsopplæring Øygarden eldreråd Sigmund Olsnes 1Arna Rådgivning Sigmund Olsnes.
Eldreråd og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne Føringer og anbefalinger.
Interkommunalt samarbeid Sigrid Stokstad Kommunalrett veiledning vår 2016.
Vedtekter kommunenivået Lokallag i Finnmark. Vedtektene  § 55 LOKALLAG  55.1 Utdanningsforbundet er inndelt i lokallag – ett i hver kommune.  55.2.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
Kommunestyrekomiteer > Hjemlet i kommuneloven (kl) § 10a (endring i 2006) –Ment å være «politiske verksteder» –Ment å vitalisere rollen som folkevalgt.
Fylkesutdanningssjefene og fagskolen Rydding i roller Presentasjon ved nasjonal fagskolekoordinator Bård Inge Thun RFFs årskonferanse i Trondheim 2. mai.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Styringsformer. Formannskapssystemet – folkevalgte organer. Konstituering Dosent Ingun Sletnes Presentasjonens tittel
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
Parlamentarismeformen 22. januar 2016 Dosent Ingun Sletnes.
Kommunereformen – status
SU – Mortenstua skole skoleåret
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 19. januar 2017.
Kartlegging - råd for personer med nedsatt funksjonsevne
Hedmark fylkes flerkulturelle råd HFFR
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 2. februar 2016
Saksbehandlingen i folkevalgte organer 5. februar 2015
Kommunestyrekomiteer
Status fra fellesnemnda
Rådet for offentlige fagskoler
Inndelingsloven Økonomisjefane.
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Hva er et skolemiljøutvalg og hva jobber det med?
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Nettverksmøte for fagskoletilbydere i helse- og sosialfag
Den lovgivende makten i Norge
Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 7. mars 2018
Dosent Ingun Sletnes Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 22. februar og 4. mars 2016.
Oppstart SU Jevnakerskolene
Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Dosent Ingun Sletnes Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 21. februar 2017.
Planprosess - litt om roller og oppgaver
Dosent Ingun Sletnes Styringsformer. Formannskapssystemet – folkevalgte organer. Konstituering Presentasjonens tittel
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 24. januar 2018.
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
Etikk i kommunesektoren 7. mars 2018
Sentrale lover og regler
UU og Fylkesmannens rolle
Politisk organisering Nye Drammen
Organisasjonsutvalget i Det frivillige Skyttervesen
GRUNNOPPLÆRING FOR BYSTYREKOMITEENE
Orientering kommunestyret i Tysfjord kommune den
Fylkeskommunal revisjon
Utskrift av presentasjonen:

Seniorråd og ny Kommunelov Levanger 2. juli 2019, Rådmann Ola Stene Levanger kommune

Ny kommunelov § 5-12. Eldreråd, råd for personer med funksjonsnedsettelse og ungdomsråd eller annet medvirkningsorgan for ungdom Kommunestyret og fylkestinget skal selv velge et eldreråd, et råd for personer med funksjonsnedsettelse og et ungdomsråd eller annet medvirkningsorgan for ungdom. Flertallet av medlemmene i eldrerådet skal på valgtidspunktet ha fylt 60 år. Ungdomsrådet eller annet medvirkningsorgan for ungdom skal ha en valgperiode på inntil to år. Medlemmene i ungdomsrådet eller annet medvirkningsorgan for ungdom skal på valgtidspunktet ikke ha fylt 19 år. Rådene eller annet medvirkningsorgan for ungdom er rådgivende organer for kommunen eller fylkeskommunen og har rett til å uttale seg i saker som gjelder henholdsvis eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom. Departementet gir forskrift om oppgaver, organisering og saksbehandling for rådene eller annet medvirkningsorgan for ungdom.

Forskrift har vært på høring og ble vedtatt i statsråd 17. juni

Nytt Medvirkningsorganene er omfattet av definisjonen andre kommunale organer. Bestemmelsene som gjelder for folkevalgte organer gjelde også for andre kommunale organer. Dette innebærer at bestemmelser i ny kommunelov som gjelder for folkevalgte organer, også gjelder for eldreråd. Siden medlemmene til medvirkningsorganene skal velges av kommunestyret eller fylkestinget, betyr dette at medlemmene inngår i definisjonen av folkevalgte etter § 5-1. Bestemmelsene i den nye kommuneloven som gjelder for folkevalgte vil dermed også gjelde for medlemmene i medvirkningsorganene. Bestemmelsene om rettigheter og plikter for folkevalgte i kap 8 i kommuneloven vil bli gjeldende.

Ikraftredelse ny lov og forskrift Fra konstituerende kommunestyremøtet (16.10.2019 i Levanger) Da blir særlovene opphevet Om ikke nye råd velges på konstituerende møte kan dagens råd fortsette i en overgangsperiode fram til valg av nye råd

Formålsparagrafen (§1) i ny forskrift Forskriften skal sikre en bred, åpen og tilgjengelig medvirkning fra a) eldre gjennom eldrerådet i saker som gjelder dem b) personer med funksjonsnedsettelse gjennom rådet for personer med funksjonsnedsettelse i saker som gjelder dem c) ungdom gjennom ungdomsrådet eller annet medvirkningsorgan for ungdom i saker som gjelder dem

Oppgavene (§2) Eldrerådet, rådet for personer med funksjonsnedsettelse og ungdomsrådet eller annet medvirkningsorgan for ungdom er rådgivende organer for kommunen og fylkeskommunen. Rådene har rett til å uttale seg i saker som gjelder henholdsvis eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom. Slike saker skal kommunestyret og fylkestinget forelegge for rådene. Kommunestyret og fylkestinget skal etablere rutiner som sikrer at rådene mottar sakene på et så tidlig tidspunkt i saksbehandlingen, at uttalelsene fra rådene har mulighet til å påvirke utfallet av saken. Rådene kan også ta opp saker på eget initiativ. Uttalelsene skal følge saksdokumentene til det kommunale eller fylkeskommunale organet som avgjør saken endelig. Rådene skal ikke behandle saker som gjelder avgjørelser overfor enkeltpersoner. Kommunestyret og fylkestinget kan gi rådene myndighet til å fordele bevilgninger. Rådene skal hvert år utarbeide hver sin årsmelding som skal legges frem for kommunestyret eller fylkestinget. Kommunestyret og fylkestinget kan gi medlemmer av rådene møte- og talerett i folkevalgte organer.

Sammensetning og organisering (§ 3) Kommunestyret og fylkestinget vedtar sammensetningen av eldrerådet, rådet for personer med funksjonsnedsettelse og ungdomsrådet eller annet medvirkningsorgan for ungdom. De bestemmer også hvor mange medlemmer og varamedlemmer rådene skal ha. Organisasjoner som representerer henholdsvis eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom har rett til å fremme forslag om medlemmer til det rådet som representerer deres interesser. Rådene velger selv sin leder og nestleder blant medlemmene. Rådene skal gis tilstrekkelig sekretariatshjelp. Rådene har rett til å uttale seg før kommunestyret og fylkestinget setter ned et sekretariat, fastsetter saksbehandlingsreglene og vedtar budsjett for dem.

Felles råd for eldre og personer med funksjonsnedsettelse (§ 4) Kommunen eller fylkeskommunen kan opprette ett felles råd for eldre og personer med funksjonsnedsettelse dersom det ut i fra lokale forhold er nødvendig. Organisasjoner for eldre, organisasjoner for personer med funksjonsnedsettelse og etablerte råd for eldre og for personer med funksjonsnedsettelse i kommunen eller fylket, skal bli hørt før kommunestyret eller fylkestinget avgjør om det skal opprettes ett felles råd.

Medlemmene av rådene blir nå valgt av kommunestyret og blir folkevalgte – inn på kartet!

Må lage et nytt mandat - reglement

Valg Ser for oss valg på kommunestyremøtet 20. november. Må sørge for å få inn forslag i god tid før dette.