7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Eksterne virkninger og offentlige goder
Advertisements

Forelesning i mikroøkonomi.
Løsningsforslag Eksamen 2008
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Alternativ finansiering av transport i by Samfunnsøkonomisk evaluering av alternative ”spleiselag” for Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.
Avfallsforum Nord 14. april 2016 Sirkulær økonomi: paradigmeskifte eller «same shit new wrapping» ? Adm.dir. Nancy A. Strand.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Valgets kval?. Hva er fokuset? Er det dette? Eller dette?
Øra Industripark Nettverk for økt energiutnyttelse og overgang fra fossil til fornybar energi KRONOS TITAN AS.
Foto: Jo Michael Todeling av norsk næringsliv Østlandssamarbeidet 18. oktober Fungerende administrerende direktør Petter Haas Brubakk.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Produktivitetskommisjonen Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under.
Busser og miljø Eivind Selvig AS Civitas Rådgivergruppen Foredrag 21. februar 2007.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Kontrollstasjonen 2017 Myndighetenes workshop om kontrollstasjonen 27. mai 2016 Magne Fauli.
IDAR HELLE, DE FACTO Fagforbundet HVA VERKTØYENE KAN BRUKES TIL Utvikle argumentasjon som tillitsvalgte i Fagforbundet kan bruke mot anbudsutsetting.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Møte med Jonas Gahr Støre 29. august Den havgående flåten Står for over 70% av verdien og 80% av volumet i villfiskfangsten Nærings- og fiskeripolitikken.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Enkeltpersonforetak. Enkeltpersonforetak (ENK) Læringsmål: Lære om hva enkeltpersonforetak er personlig og økonomisk ansvar viktige forsikringer.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Foreleser: Finn R. Førsund
Veileder for gevinstrapportering
Kapittel 3 Etterspørsel etter konsumgoder
Tall og bakgrunn for årets oppgjør sett fra YS’ ståsted
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Kapittel 5 Monopol, monopolistisk konkurranse og prisdiskriminering
Oppsummering ECON 3610/4610 – høst 2015
Store forskjeller i arbeidsledighet
Samfunnsregnskap 2016 Hvilke verdier skaper Nortura for Norge?
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Kapittel 13 Kollektive goder og eksterne virkninger
Allmenningens tragedie
Kapittel 4 Grunnleggende markedsøkonomi
Kapittel 12 Skatter.
Foreleser: Finn R. Førsund
Markedsrapport November 2017
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Busser på biogass i Trondheim
Økonomiplanprosessen Budsjett 2018 Økonomiplan
Forbrukersamfunnet Forbruksmønsteret forandrer seg
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Markedsmakt: Monopol og Monopsoni
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
NOU 2018:2 Fremtidige kompetansebehov
Verdiøkning.
Norden som foregangsregion
Næringslivets klimahandlingsplan – virkemidler for utslippsreduksjoner
Kurs i mikroøkonomi Førstelektor Ivar Bredesen
Kapittel 7 Markedsteori 1.
Kapittel 14 Produktvalg Læringsmål:
Kapittel 6 Tilbudskurven 1.
Kapittel 8 Bedriftens tilbud 1.
Inflasjon og arbeidsledighet
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
10 Konjunkturledigheten
Prisstrategier på bedriftsmarkedet
Firmanavn Forretningsplan.
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
5 Andre markedsformer Hvilke andre markedsformer finnes? Hvorfor produserer ikke bedriftene helt like varer? Hva er strategisk adferd? Hvorfor annonserer.
Tilbud og etterspørsel
Orientering i Planutvalget om Glommakryssing for riksvei 22 - planendringer etter offentlig ettersyn Reguleringsarkitekt Inge Fagerhaug Enhetsleder Arne.
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Kostnadsdrivere i kollektivtransporten
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Troms-regionens potensial
Utskrift av presentasjonen:

7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten? Er det etisk forsvarlig at noen skal kunne kjøpe seg rett til å forurense?

Miljøproblemene Naturkapitalen yter oss disse tjenestene: Rekreasjonstjenester Ekstraksjonstjenester Renovasjonstjenester

Bedriften og naturen Alt som ekstraheres fra naturen, ender før eller siden i naturen igjen, enten i form av spillprodukter fra bedriftene eller i form av avfall fra husholdningene.

Bedriftenes muligheter til å redusere forurensningene sine Substituere forurensende produksjonsfaktorer med mindre forurensende produksjonsfaktorer Forlenge produktets levetid Gjøre gjenbruk enklere Bedre mulighetene til gjenvinning Sørge for forsvarlig avfallsdeponering

Eksterne virkninger Positive eksterne virkninger er virkninger som er til nytte for utenforstående produsenter eller konsumenter (honningproduksjon eller prydhage) Negative eksterne virkninger er virkninger som påfører utenforstående produsenter eller konsumenter kostnader eller ulemper (forurensning eller nattestøy fra utested)

Samfunnsøkonomiske marginalkostnader Bedriftsøkonomiske marginalkostnader er det bedriften må betale for de merkostnadene som oppstår når den skal produsere en enhet mer Den eksterne marginalkostnaden er økningen i ekstern kostnad som oppstår når bedriften produserer en enhet til Den samfunnsøkonomiske marginalkostnaden er summen av den bedriftsøkonomiske marginalkostnaden og den eksterne marginalkostnaden

Eksterne virkninger i bedriften Den samfunnsøkonomiske marginalkostnaden omfatter den bedriftsøkonomiske marginalkostnaden og den eksterne marginal-kostnaden.

Eksempel på en forurensende bedrifts tilpasning Hvis bedriften måtte betale for den ressursbruken som den eksterne virkningen påfører samfunnet, ville den ha redusert produksjonen fra ni til fire enheter.

Markedstilpasning og miljøet Markedsløsningen (pris 40, mengde 900) fører til at marginalkostnaden (60 kroner) er høyere enn betalingsviljen (40 kroner). Hvis vi hadde tatt hensyn til de eksterne virkningene, hadde markedsløsningen gitt en produksjonsmengde på 500 enheter i stedet for 900 enheter.

Korrigering av markedssvikt Ved innføring av en avgift øker prisen, og mengden blir redusert. PF–PO: prisøkning for forbrukerne (forbrukernes del av avgiften) PO–PP: prisreduksjon for produsentene (produsentenes del av avgiften) PF–PP: avgift som tilfaller staten

Korrigering av markedssvikt subsidier Staten subsidierer bedriften med 100 kroner. Bedriftens marginalkostnadskurve flyttes ned til MK1. Bedriften øker da produksjonen til M1.

Subsidier Innføring av subsidie per enhet fører til lavere pris og større mengde. 850–800 prisøkning for produsentene (produsentenes del av subsidien) 800–750 prisreduksjon for konsumentene (konsumentenes del av subsidien) 850–750 subsidien utbetalt av staten

Forvaltning av betinget fornybare ressurser

Faren for utryddelse av fiskebestander Gytebestanden av nordøstarktisk torsk var på 1 490 000 tonn i 2011. Kvotene var på 703 000 tonn. «Føre-var»-nivået som er nødvendig for å sikre jevn rekruttering er beregnet til 406 000 tonn. Høyere temperatur i Barentshavet de siste årene har bidradd til vekst i bestanden. Kilde: Miljøstatus Norge

Husholdningsavfallet At husholdningsavfallet har økt mer enn BNP er et uttrykk for større innslag av «bruk og kast»- mentalitet i norske husholdninger. Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Veiprising

Køkostnader og veiprising Høyere tidsforbruk for sjåfør og passasjer. Hvis verdien av denne tiden settes lik en arbeidstakers timelønn, er det snakk om millioner av kroner per arbeidsdag i de største byene. Høyere tidsforbruk for transport i næringslivet. En lastebil som koster flere millioner kroner og blir forsinket i en time, påfører bedriften store kostnader. I Oslo-trafikken påføres en lastebil 120 000 kroner i økte kostnader per år i køkostnader. Økte utslipp av NOx og CO2. Uslippene av CO2 og NOx øker med henholdsvis 53 og 150 prosent når trafikken går fra fri flyt til sakte kø.

Veien som et kollektivt gode

Oppsummeringsspørsmål 7 Hvilke tjenester yter naturen oss i økonomisk forstand? Svar Hvilke muligheter har en bedrift til å redusere sin forurensning? Svar Hva er eksterne virkninger? Svar Hva menes med samfunnsøkonomisk marginalkostnad? Svar Hvorfor produserer en bedrift som ikke tar hensyn til negative eksterne virkninger «for mye»? Svar Hvorfor er markedsløsningen for bedrifter i et marked med fullkommen konkurranse der bedriftene forurenser feil? Svar Hvordan kan myndighetene korrigere markedssvikt? Svar Hvordan kan myndighetene forbedre forvaltningen av en betinget fornybar ressurs? Svar Hva mener vi med veiprising? Svar Hva er køkostnader? Svar Hvorfor er en vei et kollektivt gode utenom rushtiden? Svar