Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Verdiøkning.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Verdiøkning."— Utskrift av presentasjonen:

1 Verdiøkning

2 Verdiøkning Boligmarkedet Samfunnsøkonomisk Individ

3 Hvordan påvirkes prisen ved tilpassing av boligen?
Eksempel på boliger med tilpassing – positiv verdiutvikling: Blokk med heis Eksempel: leil. i 3. etg. kan være verd ca. 15 % mer med heis. Enebolig med alt på ett plan Eksempel på boliger med tilpassing – negativ verdiutvikling: «Typisk» rampe for adkomst til enebolig Trappeheis mellom etasjer i enebolig Hev og senk kjøkkeninnredning

4 Samfunnsøkonomisk NIBR-rapport 2009:15 Husholdningenes verdsetting av heis i boligblokker (Medby) Avdekkes ved hjelp av prisforskjellen på boliger med og uten heis. Med heis ca kr 2700,- mer pr m2. Besparelser for det offentlige, blant annet ved mindre bruk av institusjonsbasert eldreomsorg.

5 Institusjonstjenester vs hjemmetjenester
Tall basert på 229 kommuner viser at det ligger en betydelig økonomisk gevinst ved å tilrettelegg for at personer med hjelpebehov kan bli boende lenger i eget hjem.

6 Besparelser ved installering av heis
Heis medfører færre fallulykker som gir besparelser for helsevesenet. Pasienter kan tidligere bli utskrevet fra sykehus. Eldre kan bli boende lenger hjemme. Beregnet kostnadsbesparelse ved ikke å bo på institusjon er nærmere ,- pr år. Tidsbesparelse f.eks. i offentlig finansiert transport-tjeneste, f.eks. transportjenesten for funksjonshemmede (TT). Redusert bruk av uformell hjelp fra venner, slektninger og naboer.

7 Konklusjon Etterinstallasjon av heis er samfunnsøkonomisk lønnsomt hvis ikke investeringskostnadene er svært høye og boligene er bygd slik at det kreves store tilpasninger inne i leiligheten for å gjøre den universelt utformet.

8 Rapporten bygger på NIBR rapport 2009:15
NIBR rapport 2010:23 Samfunnsøkonomiske kostnader ved fallulykker i boligtrapper (Kann, Langset og Medby) Rapporten bygger på NIBR rapport 2009:15 Vanskelig å måle nytteeffekter av universell utforming. Mulig å tallfeste reduserte kostnader som følge av færre fallulykker i trapper. Prosjektet undersøker de samfunnsøkonomiske kostnadene ved fallulykker og hvordan disse kan reduseres ved installasjon av heis.

9 En svensk studie antar at to tredjedeler av trappeulykker i boligblokker hadde vært unngått ved bruk av heis. Det er vanskelig å tallfeste en slikt anslag i kr, men det gir støtte for at det gir et samfunnsmessig overskudd.

10 Hvis nytten av heisinstallasjon er betydelig høyere enn kostnadene kan det altså i henhold til økonomisk teori argumenteres for at det offentlige skal subsidiere heisinstallasjon ved hjelp av et tilskudd.

11 Individ

12 Livskvalitet «Enkeltmenneskers oppfatning av sin posisjon i livet innenfor den kultur og verdisystem de lever i, i forhold til sine mål og forventninger, hvordan de ønsker liver skal være og hva de er opptatt av.» WHO

13 Oppsummering

14

15

16

17

18 Takk for meg


Laste ned ppt "Verdiøkning."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google