Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken"— Utskrift av presentasjonen:

1 8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Hva kan myndighetene gjøre for å bekjempe de største miljøutfordringene? Bør utslippskvoter kunne kjøpes og selges? Bør statens inntekter fra miljøavgifter øremerkes til miljøtiltak?

2 Bærekraftig utvikling

3 Globale mål for bærekraftig utvikling
Bevare det biologiske mangfoldet Hindre global oppvarming

4 Bevaring av biologisk mangfold
Det etiske argumentet. Artsmangfoldet har en egenverdi som ikke skal krenkes. Det økologiske argumentet. Vi mangler kunnskap om avhengighet og samvirke mellom ulike arter i de ulike økosystemene. Nytteargumentet. Vi skal ikke utrydde noe, for selv om vi ikke kjenner nytten av en art i dag, kan den vise seg å få stor verdi i framtiden.

5 Global oppvarming Figuren viser utviklingen i utslipp av ulike klimagasser i Norge etter Utslipp av CO2 gir det største bidraget til utslippet. Hovedårsaken til utslippsveksten siden 1990 er først og fremst økt biltrafikk og større energibehov i forbindelse med olje- og gassvirksomheten i Norge. Kilde: Utslippsregnskapet til SSB og Statens forurensningstilsyn

6 Kyotoprotokollen Industrilandene skal redusere sine utslipp med 5,2 prosent i forhold til 1990 innen 2008 – 2012. Bare noen land kan øke sine utslipp: Island 10 prosent, Australia 8 prosent, Norge 1 prosent. Avtalen omfatter alle klimagasser: karbondioksid, metan, lystgass, hydrofluorkarboner og svovelkoksfluorid. Utviklingslandene er ikke forpliktet til å redusere sine utslipp av klimagasser.

7 Verdens utslipp av klimagasser
Hvis vi ikke får kontroll med de globale utslippene av klimagasser, regner FN med at de mer enn fordobles fram til 2050.

8 Virkemidlene i miljøpolitikken
Et virkemiddel er dynamisk effektivt hvis det motiverer forurenseren til å innføre ny teknologi som forurenser mindre. Et virkemiddel er styringseffektivt hvis det fører til at et bestemt mål blir nådd innenfor den ønskede tidsrammen. Et virkemiddel er kostnadseffektivt hvis ønsket virkning blir oppnådd til så lave kostnader som mulig.

9 Is som smelter

10 Direkte og økonomiske virkemidler

11 Avgifter

12 Marginal rensekostnad
er den kostnaden som oppstår når en bedrift skal rense en enhet til av et utslipp. Kurven for marginal rensekostnad stiger fra venstre mot høyre fordi bedriften starter med en eventuell rensing der det er billigst. Etter hvert blir det mer og mer kostbart å øke rensingen med én enhet.

13 Hvordan avgiften virker
Myndighetene har innført en avgift på 150 kroner per tonn utslipp av stoffet. Det er lønnsomt å rense 40 tonn, og slippe ut 60 tonn.

14 Virkning av rensepålegg
Begge bedriftene pålegges å rense 50 tonn. Av figurene ser vi at det koster 187 kroner å rense det siste tonnet av de 50 tonnene i A, mens det koster 125 kroner å rense det siste av de 50 tonnene i bedrift B.

15 Kostnadseffektiv avgift
Etter at myndighetene har innført en utslippsavgift på 150 kroner, vil A rense 40 tonn mens B vil rense 60 tonn. Total rensing er den samme som i forrige eksempel, men totale rensekostnader er lavere.

16 Miljøavgiftenes dobbelteffekt

17 Miljøavgiftens dynamiske effektivitet
Etter å ha innført mer effektiv renseteknologi, skifter kurven for marginal rensekostnad fra MRK0 til MRK1. Det lønner seg for bedriften å øke rensingen fra 40 til 60 tonn.

18 Omsettelige utslippskvoter

19 Kjøp og salg av utslippskvoter
Bedrift A kjøper utslippskvoter av bedrift B så lenge prisen på en kvote er lavere enn den marginale rensekostnaden i A.

20 Kostnadseffektivitet
Når A kjøper en utslippstillatelse fra B, sparer samfunnet ressurser. Det kan illustreres slik:

21 Oppsummeringsspørsmål 8
Hva er en bærekraftig utvikling? Svar Hvilke tre typer argumenter kan vi framføre for å forsvare det genetiske mangfoldet? Svar Hva har Norge forpliktet seg til i Kyotoprotokollen? Svar Hva menes med styringseffektivitet, dynamisk effektivitet og kostnadseffektivitet i miljøpolitikken? Svar Hva er forskjellen mellom de direkte og de økonomiske virkemidlene i miljøpolitikken? Svar Hva menes med marginale rensekostnader? Svar Hvordan vil en avgift på utslipp påvirke en bedrifts rensing av utslippet? Svar Hvorfor er en avgift på utslipp kostnadseffektiv? Svar Hva menes med miljøavgiftenes dobbelteffekt? Svar Hva menes med omsettelige utslippskvoter? Svar Forklar hvorfor omsettelige utslippskvoter er kostnadseffektive. Svar


Laste ned ppt "8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google