Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Miljøproblemer

3 Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer andre enn de bedriftene som lager produktet, eller de personene som bruker det. Markedet tar ikke hensyn til eksterne virkninger. Derfor er offentlige inngrep nødvendige (se også kapittel 4). Sentrale spørsmål er: hvor mye forurensning ønsker vi? Og: hvordan sørger vi for at vi når det ønskede nivået? Merk at det ikke er mulig/ønskelig med null forurensning.

4 Samfunnsøkonomisk effektivt nivå på forurensningen
Det samfunnsøkonomisk effektive nivået på forurensningen er det nivået som innebærer de minste kostnadene for samfunnet samlet sett, når en tar hensyn til både skadene ved forurensningen og kostnadene ved å redusere den.

5 Samfunnsøkonomisk effektivt nivå på forurensningen
I praksis er det ofte vanskelig å gi et eksakt svar på hva som er det samfunnsøkonomiske effektive nivået på forurensningen. Ofte vil det være vanskelig å påvise hva som er den eksakte skaden på miljøet eller hvor mye det koster å rense. Hvordan kan en fastsette hvor stor skade forurensningen gjør på naturen? En måte er å spørre et utvalg av befolkningen om hvordan de verdsetter et bestemt miljøgode.

6 Tiltak mot miljøproblemer og forurensning
Grovt sett kan vi dele myndighetenes tiltak mot miljøproblemene i tre typer: Informasjons- og holdningstiltak Direkte virkemidler (forbud, maksimumsgrenser eller påbud om bestemte løsninger) Økonomiske virkemidler (avgifter) Ved særlig farlige stoffer er det gjerne best å innfører totalforbud. Miljøavgifter innebærer at den som forurenser må betale for forurensningen. Ved å skattelegge forurensning kan myndighetene oppnå en dobbel gevinst. Miljøet blir bedre samt at andre skatter kan reduseres slik at effektiviteten i økonomien øker.

7 Noen viktige miljøpolitiske prinsipper
Bærekraftig utvikling: Den nåværende generasjonens behov skal ivaretas uten at å ødelegge mulighetene til kommende generasjoner. Føre-var-prinsippet innebærer at i de tilfellene der det er vitenskapelig usikkerhet om skaden, skal tvilen komme naturen til gode. Forurenseren betaler: kostnadene ved skader på miljø skal dekkes av den som forurenser.


Laste ned ppt "Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google