Systematisk Observasjon av Lesing.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kartleggingsmateriell: Språkkompetanse i grunnleggende norsk
Advertisements

Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Vurdering for læring.
Denne presentasjonen er en del av Foreldrepulsen ® - Kan kun benyttes av infoREGI kunder Spørmål rettes til Foreldrepulsen ®
Bli kjent dag ved Korsgård skole – onsdag 4.juni 2014
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
Spesialundervisning for noen eller spesiell opplæring for alle?
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Velkommen til foreldremøte for neste års første trinn
S ystematisk O bservasjon av L esing.
Veiledet lesing Mørkved skole
Refleksjon Snakk sammen om hvordan dere gjør på din skole for å finne rett nivå på lesetekster/leselekser. Systematisk observasjon av lesing.
Program for systematisk lese- og skriveopplæring på 1. – 4.trinn
STASJONSUNDERVISNING
Vurdering for læring på Linderud skole
Early Years ”New Zealand-modellen”
Læring av grunnleggende ferdigheter!
GLSM - grunnleggende lese- , skrive- og matematikkopplæring
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
MØTE FOR SKOLELEDERE TEMA: REKTOR OG SKOLELEDELSENS ROLLE I PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID – MED UTGANGSPUNKT I VURDERING FOR LÆRING.
Velkommen til klasse- foreldrene
Den gode lærer Elevrådskonferansen 2009 Petter Hagen 4. november 2009.
Prosjektsamling 5. mars Fra julebrevet: – det hjelper ikke å redusere klassestørrelsen dersom lærerne fortsetter med den samme undervisningen. Nordlandsforskning.
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Framtida nå – les og forstå!
Ellinor Brune Hareide og Sissel R. Weydahl
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Kampen skole Vår visjon:
Lyshovden Oppveksttun!
Tankekart og læringstrategi
Praksiseksempel fra Lørenskog
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
TPO, mappemetodikk og grunnleggende ferdigheter Rakel.K.R.Næss Anne-Beathe Mortensen-Buan.
Hva er viktig for elevers læring?
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Engelsk på 4.tr - og mellomtrinnet Helene Vestli Hellemyr skole 10.sept-15.
Trondheim 14. april 2016 Tilgang til livet … Maria og Iris.
Leksekveld Torsdag Grunnleggende ferdigheter: - digitale ferdigheter - muntlige ferdigheter - å kunne lese - å kunne regne - å kunne skrive.
Lesing er en språklig prosess. Faktorer som har betydning for leseferdigheten.
Velkommen til innskriving ved Isfjorden skole. Isfjorden Oppvekstsenter Består av: Leiktun barnehage Isfjorden skole SFO Enhetsleder Styrer barnehage.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring! Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt til å bli en rask og trygg leser? Ann Kristin Møgster.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Et satsingsområde for Rauma kommune og Åndalsnes barneskole fra og med høste  Vi skal skoleres og lære oss.
Ungdomstrinn i utvikling Om den nasjonale satsingen og arbeidet ved vår skole.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe i Gjesdal kommune har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde.
Engelsk på 4.tr Helene Vestli Hellemyr skole 8.sept-16.
Lese- og skrivevansker
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
Språkløyper i Mylingen barnehage
Nasjonale prøver Sandved skole
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Møte for foresatte til høstens 8.klassinger 2018
Velkommen til foreldremøte
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE PÅ 3.TRINN
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
LESEUTVIKLINGSSKJEMA ET KVALITETSSYSTEM FOR LÆRER OG ELEV
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Leseutvikling og læringsstrategier
Utskrift av presentasjonen:

Systematisk Observasjon av Lesing

SOL Skolen har bestemt seg for å ta i bruk et verktøy for systematisk observasjon av hvor den enkelte elev befinner seg i leseutviklingen. Leseutviklingen er satt inn i en pyramide med hovedtrinn og flere underpunkter / kjennetegn. Disse kjennetegnene krysses av etter hvert som vi lærere observerer dette hos elevene. Elevene skal ”soles” to ganger i året. Systematisk observasjon av lesing

Ortografisk Fonologisk Logografisk Systematisk observasjon av lesing

SOL Gir alle oss som jobber i skolen en felles kunnskap om lesing. Gir innsikt i leseprosessen slik at vi bedre kan veilede den enkelte elev. Sikrer at flest mulig når høyest mulig opp i pyramiden. Inneholder konkrete tiltak for videre utvikling i lesing. Gir muligheter for mer presise tilbakemeldinger til foreldre. Systematisk observasjon av lesing

Bakgrunn for SOL-prosjektet: Stadig større krav til leseferdighet. Nivået på leseferdighetene i Norge er dårligere enn flere andre land i Europa. Én av fem grunnleggende ferdigheter i Kunnskapsløftet. Bedre tilpasset opplæring. Sikre overgang til mellomtrinn og ungdomstrinn, - et felles språk. Utvide lærernes kompetanse. Systematisk observasjon av lesing

Bakgrunn for SOL-prosjektet: Stadig større krav til leseferdighet. Nivået på leseferdighetene i Norge er dårligere enn flere andre land i Europa. Én av fem grunnleggende ferdigheter i Kunnskapsløftet. Bedre tilpasset opplæring. Sikre overgang til mellomtrinn og ungdomstrinn, - et felles språk. Utvide lærernes kompetanse. Systematisk observasjon av lesing

Tips til deg som foreldre: Systematisk observasjon av lesing

Vær en god rollemodell Barn arver ikke leseferdighet og leseglede av foreldre, men de kan ”arve” vaner og holdninger. Vis at bøker og annet lesestoff er nyttige i ditt liv og at lesing er en aktivitet som dere voksne finner avslappende, engasjerende og morsom. Vis også at bøker kan brukes til annet enn hygge og avslapping, f.eks. - skrive handlelister - bruke kokebøker - lese bruksanvisninger - radio/TV –program - bruke oppslagsverk, Internett osv (Liv Engen) Systematisk observasjon av lesing

Tips på veien for deg med yngre barn Les for og sammen med barnet ditt. Trenger ikke bare være bøker, men tegneserier, Internett-sider, tekster i dataspill osv Gjennom samtaler før, under og etter lesingen bidrar du som foreldre til å utvikle og styrke ditt barns evne til å lese med forståelse. Fortsett å lese for og med barnet etter at det har lært å lese selv. Vis interesse for ditt barns skoleaktiviteter. Oppmuntre og støtte ditt barn på veien mot gode leseferdigheter. Vær med å skape en kultur for læring Til sitat: vær ikke redde for å stille krav og ha forventninger! ”I love you, but you are going to learn” Systematisk observasjon av lesing

En blir god til å lese ved å lese.