Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Leseutvikling og læringsstrategier

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Leseutvikling og læringsstrategier"— Utskrift av presentasjonen:

1 Leseutvikling og læringsstrategier

2 Lesing = avkoding X forståelse Lære å lese Automatisere
lyder bokstavkombinasjoner ord Høyfrekvente ord Repetert lesing Lesetempo og leseflyt Lese for å lære Hva leste du nå? Lese- og læringsstrategier Hva gjør jeg: før lesing? mens jeg leser? etter lesing? Å kunne lese innebærer både å kunne avkode og å kunne forstå teksten I begynneropplæringen vil hovedtyngden ligge på avkoding og avkodingsferdigheter, men fokuset på forståelse må vi bygge opp frå starten av. Intensjonen med lesing vil alltid være å lære, oppleve, forstå, … Vi må snakke om det vi leser (på ulikt plan)

3 Stor naturlig variasjon
Leseutvikling Stor naturlig variasjon Fonologisk lesing – Ordene leses lyd for lyd Ortografisk lesing – Ordet oppfattes som en helhet, utvikling mot setningslesing. Økt automatisering og leseflyt – Eleven leser flytende på nye og vanskelige tekster. Flyt og intonasjon mot hele avsnitt. Strategisk lesing – lesingen har et formål og elevene velger lesestrategi etter dette formålet. Variasjon i elevgruppen og i den enkelte elev.

4 DEMOKRATI Demokrati, også kalt folkestyre, er en betegnelse på en styreform hvor folket har muligheten til å delta i viktige beslutninger. Muligheten til å påvirke får folket gjennom å stemme ved valg. Demokrati skiller seg fra andre styreformer som diktatur (én person styrer), oligarki (en liten gruppe styrer), meritokrati (de best kvalifiserte styrer). Ordet demokrati stammer fra de greske ordene demo, som betyr folk og krati som betyr styre. Demokrati ble først brukt om styringsformen i bystater i Hellas 500 år før vår tidsregning. I dag finnes demokrati som styreform på mange nivåer og områder i samfunnet. Oftest snakker vi om demokratisk styre i land, og de fleste vestlige land har en demokratisk styreform slik vi har i Norge. Man kan også ha demokratisk styreform i organisasjoner bedrifter , idrettsklubber eller skoler. Tilfeldig valgt tekst Alle uthevede ord står i 100, 220 eller 500 ordslista som elevene har pugget/repetert/gjentatt mange ganger i skoleløpet. Avgjørende for leseflyten at disse ordene kan leses flytende (og for forståelsen at man forstår hva de betyr) Ved å kunne disse ordene er det mye «enklere» å få flyt i lesingen Kopiert fra Store Norske Leksikon (på nett)

5 DEMOKRATI Demokrati, også kalt folkestyre, er en betegnelse på en styreform hvor folket har muligheten til å delta i viktige beslutninger. Muligheten til å påvirke får folket gjennom å stemme ved valg. Demokrati skiller seg fra andre styreformer som diktatur (én person styrer), oligarki (en liten gruppe styrer), meritokrati (de best kvalifiserte styrer). Ordet demokrati stammer fra de greske ordene demo, som betyr folk og krati som betyr styre. Demokrati ble først brukt om styringsformen i bystater i Hellas 500 år før vår tidsregning. I dag finnes demokrati som styreform på mange nivåer og områder i samfunnet. Oftest snakker vi om demokratisk styre i land, og de fleste vestlige land har en demokratisk styreform slik vi har i Norge. Man kan også ha demokratisk styreform i organisasjoner bedrifter , idrettsklubber eller skoler. Kopiert fra Store Norske Leksikon (på nett)

6 SOL – systematisk observasjon av lesing Kvalitetssikring
SOL – følger elevens leseutvikling. Ikke som testing men som en systematisk observasjon av utvikling. Snakkes om på hver utviklingssamtale med de foresatte. Fokus på mestring og neste steg i utviklingen. FORTELL HVORDAN DU SOLER I PRAKSIS NÅR ELEVEN LESER NÅR DE SKRIVER NÅR DE JOBBER MED TEKSTER NÅR VI SNAKKER OM DET SOM ER LEST NÅR VI STILLER – SVARER PÅ SPØRSMÅL

7 Læringsstrategier Læringsstrategier er aktiviteter man bruker for å tilegne seg og organisere informasjon fra tekst. Strategiene er nyttig for å overvåke egen forståelse Gode lesere kan flere ulike læringsstrategier Gode lesere bruker læringsstrategier. Læringsstrategier er smart å bruke når nytt stoff skal innlæres. God strategiundervisning går over tid og er gjennomgående i elevenes skolehverdag og integreres i det daglige arbeidet med tekster i alle fag .

8 Eksempler på læringsstrategier FØR UNDER ETTER BISON Vøl-skjema
Tankekart Les og si noe Fri-form-kart Ensetnings-sammendrag Nøkkelord Strukturert tankekart Styrkenotat Venndiagram To-kolonne FOSS LEGG GJERNE INN FLERE/ANDRE STRATEGIER DERE BRUKER – VIS GJERNE FREM NOEN EKSEMPLER EKSEMPLER LIGGER SOM SKJULTE LYSBILDER I PRESENTASJONEN – VIS DEM DU VIL Lesing som prosess FØR, UNDER og ETTER Noe er lurt å gjøre før man leser Noe er lurt å gjøre mens/«under» lesingen Noe er lurt å gjøre etter at man har lest

9 Hvordan kan foresatte bidra?
Vær interessert og still forventninger Formidle at lesing er viktig Lån bøker/lydbøker på biblioteket Engasjer deg i leseleksa – spør, sitt sammen med, lytt,… Korlese, lese annenhver side, lydopptak (smarttelefon) HENVIS TIL FORELDREBROSJYRA – VIS FREM!

10 Hvorfor må jeg lese i dag?

11 Leseleksa? Når barn leser leseleksa hjemme, er det en stor fordel om foreldre kan sette av tid til å lese sammen med dem. Det er mange måter en kan gjøre det på, men merk at det står å lese sammen, ikke høre barnet i leseleksa Kilde: Kåre Kverndokken

12 Diskusjonsspørsmål Hvordan trener vi på lesing i hverdagen? Hva kan du gjøre litt annerledes for å stimulere barnet ditt til å lese mer?


Laste ned ppt "Leseutvikling og læringsstrategier"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google