«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Varsling– omfang og effekter
Advertisements

Kommunalt omdømme – beslutningstaker Nordmøre (ORKíde) November 2010.
Når det har skjedd: Varsling
Etikk NKRFs Kontrollutvalgskonferanse 2009 Bård Humberset
Ytringsfrihet og lojalitet
Tron E. Ingebrigtsen (BSc, BEc)
LO - NHO - staten «Gevinsten ligger i åpenheten» 1.
Det kommunale og det statlige barnevern
Utfordringer på arbeidsplassen
Varsling om kritikkverdige forhold
Individuell bevisstgjøring Talent, - og ferdighetsliste
KS- arbeid med etikk Etikk i fylkeskommunen Milian Myraunet 12.febr.2007.
Varsling Er alt slik det skal ved UiO?
Medbestemmelse gjennom samarbeid Regionale kurs 2012
Jeg er verneombud i HFK.
Jon Fredrik Alfsen Hartmark Consulting AS
Oppdateringsseminar 5. – 6. februar 2011 Når ble funksjonen opprettet? Vi skal se litt på funksjonen OPL og ansvarsområder Fagfunksjonen Operativ Leder.
ARBEIDSKONFLIKTER I BARNEHAGER – en praktisk tilnærming
Frivilliges innsats og plass i fremtidig eldreomsorg
Innsigelsesinstituttet
Elisabeth Backe-Hansen NOVA
Statlig styring og regional innovasjonspolitikk Else Ragni Yttredal.
Varslere og ytringsfrihet HMS Samarbeidsforum 27. november 2006.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Hensyn og verdier bak utformingen av statlig tilsyn med kommunesektoren: Rettssikkerhet for enkeltmennesket Bærekraftig.
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Lojal iverksetting eller målrettet medvirkning? Om kommunesektoren og EØS-avtalen NIBR-rapport 2008:12, forfattet av Marthe Indset og Sissel Hovik Rapport.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
Ytringsfrihet for offentlig ansatte og offentlige organer Advokat (H), Dr. juris Kyrre Eggen Oslo, 14. oktober 2015.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Kvalitativ forskningsmetode Induktiv metode Teori og hypoteser Empiriske sammenhenger Observasjoner ‏
Mandal kommune Utkast til nye etiske regler For ansatte og folkevalgte i Mandal kommune Vilhelm Lunde Holme –økonomi.
ARBEIDSTAKERS YTRINGSFRIHET - VARSLERVERN Nils Kristian Lie advokat.
Arbeidsgiverstrategi og ledelse i Elverum kommune v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling
Heldøgns omsorg – kommunenes dekningsgrad Færre institusjonsplasser, mer omfattende hjemmetjenester FoU 9342 Liv Wergeland Sørbye, Sidsel Sverdrup og Birgit.
God kommunikasjon. God sosial kompetanse gir et grunnlag for god kommunikasjon Hva kjennetegner god kommunikasjon? –Vise interesse –Bruke passiv og aktiv.
Arbeiderpartiet.no NTL-konferansen Sørmarka 10. mars – Hadia Tajik.
Prosjektleder: Liv Bente H. Friestad
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Skranker i arbeidslivet
30 år med tidsbruksundersøkelser – finner vi svarene
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Kvalitetskommuneprogrammet
Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved.
Ekstern vurdering for kvalitetsutvikling i barnehagen
Hva gjør kommunene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet?
Varslere – helter eller bråkmakere ?
Betenkning rundt paragrafen om varsling i den nye arbeidsmiljøloven
Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Intern varsling Ekstern varsling Alt.D Alt.B Alt.A Alt.C Media
KS Utredning og Dokumentasjon
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
Hva er et tariffoppgjør?
NTNUs prosedyrer for håndtering av trakasseringssaker
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
FoU KS - Mangfold i ledelse Helle Sekkesæter, Christian Skattum Asplan Viak Anette Thiis Evensen, Kulturell Dialog Undersøkelsen er gjennomført i.
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
I skvis mellom oppdrag og lojalitet?
Sikkerhetsforum 8.februar 2018
Arbeidsmiljøkonferansen 2018 Scandic Seilet
Næringsforeningen i Stavanger-regionen Agenda 2. mars 2018
Hva er et varsel og hvordan håndtere det
Forebygge trakassering i PHA
Lytteforståelse Rammeverket
Forfattere (liten skrift) Introduksjon
Rapport: Personalforvaltning i videregående skole
Arbeidsgiver: Dette kan du gjøre for å forebygge seksuell trakassering
Utskrift av presentasjonen:

«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner» NIVA-kurs Sissel C. Trygstad Forskningssjef Fafo, institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning

Forskningsprosjekt bestilt av KS Hovedstyret i KS har bevilget 900.000 kroner til FoU-prosjektet «Status for varsling og ytringsfrihet i norske kommuner og fylkeskommuner». Målet med FoU-prosjektet er å innhente kunnskap om som skal være med å sikre at ansattes ytringsfrihet ivaretas på en god måte og at kommuner og fylkeskommuner utvikler gode rutiner rundt varsling. - Når Hovedstyret nå har bevilget pengene, er vi opptatt av at arbeidet settes i gang så snart som mulig. Sluttrapporten vil blant annet være nyttig i KS’ arbeid med å utvikle en guide om varsling og ytringsfrihet for kommuner og fylkeskommuner, sier Lasse Hansen.

Problemstillinger Hva preger ytringsklimaet i kommunesektoren? I hvilken grad blir ansatte oppmuntret eller begrenset til å bruke sin ytringsfrihet? Benyttes varslingsretten, og hvordan håndteres denne av kommunale og fylkeskommunale varslingsmottakere? Hva er utbredelsen av varslingsrutiner i kommunal sektor? Bidrar varslingsrutinene til at det er enklere og tryggere å varsle, og er det sammenheng mellom varslingsrutiner og opplevd ytringsklima?

Metodisk tilnærming Intervjuer i fire kommuner, ledere, tillitsvalgte, verneombud og politikere. Innheten informasjon om norske kommuner har varslingsrutiner. Analyse av varslingsrutiners innhold. Survey til kommunalt ansatte, 1200 respondenter. Presentasjon

Fra ytring til varsling – «varslertrappa» eksternt Varsler internt Enighet/ konsensus Diskusjon/ innvendinger Sier ifra Arbeidsmiljøloven Kritikkverdige forhold må begrunnet i den forstand at det må være rimelig grunn å tro at andre også vil mene at en hendelse eller praksis er uholdbar. Vi retter nå blikket mot de som er utenfor den svarte streken som deler figuren. Når er noe kritikkverdig, eller når blir en innsigelse varsling? Som utgangspunkt gjelder like fullt som som tidligere omtalt at ytringsretten til arbeidstakere har en sterk lovmessig beskyttelse i Grunnloven. Dette gjelder uavhengig av om det er snakk om varsling eller ikke. Når det blir snakk om varsling, har arbeidstakerne en dobbelt beskyttelse, fordi de også skal være beskyttet i arbeidsmiljølovens varslerbestemmelser, som kom inn i arbeidsmiljøloven i 2007. Arbeidsmiljølovens paragraf 2.4, 2.5 og 3.6 skal beskytte arbeidstakere som varsler i tråd med det loven definerer som forsvarlig. Og bare for å tydeliggjøre det med en gang: Det kan nok forekomme at man har ulikt syn på hva som er kritikkverdig, men det er INGEN ting som tyder på at norske arbeidstakere varsler utenfor linja direkte til media ved første gangs varsel, et viktig vurderingstema i fht forsvarlighetskravet. Men tilbake til det kritikkverdige - En tidligere politimester i Bergen har i den anledning uttalt følgende: Grunnlovens §100

Begreper Varslingsaktivitet, viser til arbeidstakere som har vært vitne til, avdekket eller opplevd ett eller flere kritikkverdig forhold de siste 12 månedene og som har varslet om dette til noen med myndighet til å gjøre noe med saken. Varslingseffektivitet viser til om det å varsle har noen betydning for saken det varsles om. Hjalp det å varsle? Varslingsprosessen viser til de ulike trinnene i «varslertrappa»

Tema og spørsmål Informantgrupper Metode Ytringsfriheten og ytringskulturen i praksis i kommuner og fylkeskommuner Arbeidstakere (ledere og øvrige arbeidstakere) Surveydata, strukturerte telefonintervjuer, dokumentanalyse   Retningslinjer for ansattes ytringsfrihet? Hva er kommunenes erfaringer? I hvilken grad vektes hensynet til allmenn interesse? Telefonintervjuer, dokumentanalyse samt casestudier

Tema og spørsmål Informantgrupper Metode Hvordan praktiseres varslingsretten? Hva er omfanget av varsling? I hvilken grad og i hvilke situasjoner skjer det gjengjeldelser? Hva går gjengjeldelsene ut på? Hvordan har det gått med varsleren? Hvem varsles det om? Hvordan håndteres varslet? Arbeidstakere som varsler og varslingsmottakere Survey med svar fra 1100 respondenter i kommunal sektor. Funnene vil bli sammenliknet med svar fra statlig og privat sektor.   Case-studier «Benchmarking» med surveydata fra stat og privat sektor fra juni 2016.

Tema og spørsmål Informantgrupper Metode Hvor mange kommuner og fylkeskommuner har utarbeidet varslingsrutiner? Hvordan er rutinene utformet og brukt? Hvor mange har opprettet særskilte varslingskanaler? Er det en sammenheng mellom utarbeidelse av rutiner og varslingskulturen i kommunen? Kommuner/fylkes-kommuner   Arbeidstakere (ledere og øvrige arbeidstakere) Surveydata, strukturerte telefonintervjuer, dokumentanalyse av varslingsrutiner, casestudier «Benchmarking» med surveydata fra stat og privat sektor fra juni 2016.