Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

I skvis mellom oppdrag og lojalitet?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "I skvis mellom oppdrag og lojalitet?"— Utskrift av presentasjonen:

1 I skvis mellom oppdrag og lojalitet?
Geir Røsvoll, Utdanningsforbundet Trondheim

2 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

3 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

4 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

5 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

6 Full ytringsfrihet Ansatte i Trondheim kommune har full ytringsfrihet. Hovedprinsippet i kommunen er at alle kan ytre seg fritt på egne vegne, og at ordfører/rådmann bestemmer hvem som uttaler seg på kommunens vegne. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

7 Full ytringsfrihet? Rådmannen vil sterkt oppfordre ansatte til å ta de interne kanalene i bruk før eventuelle henvendelser til mediene eller bruk av sosiale medier, i saker som unødig kan skade kommunens omdømme. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

8 Begrensning av ytringsfriheten?
Du skal bidra til at viktige beslutninger er tilstrekkelig belyst, samtidig som du er lojal mot politiske beslutninger og jobber for å fremme denne lojaliteten i hele organisasjonen. Som leder må du vite når og hvordan du påvirker politiske beslutninger, samtidig som du skjønner når vedtaket er endelig. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

9 Lojaliteten skal ligge i oppdraget
Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

10 Offentlig ansatte må først og fremst må ha lojalitet til befolkningen og det samfunnet den offentlige forvaltning skal tjene” – Sivilombudsmannen Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

11 Lojalitet til arbeidsgiver – kommunen – vektlegges i større grad enn lojalitet til Grunnlovens vern om sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse Jon Wessel Aas Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

12 Begrensninger i ytringsfriheten bør, som et generelt utgangspunkt, bare gjelde ytringer som påviselig skader, eller påviselig kan skade, arbeidsgivers interesser på en unødvendig måte. Arbeidsgiver kan ikke slå ned på ytringer som oppfattes som uønskete, uheldige eller ubehagelige. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

13 Kulturhus vs nok lærere i klasserommet
67 % av rektorene og skolelederne sier at det i mindre, liten eller ingen grad er aksept for at de kan uttrykke seg kritisk i offentligheten til utdanningspolitikk og prioriteringer innen skolen. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

14 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

15 Norsk Redaktørforening har undersøkt ansattes ytringsfrihet i 134 norske kommuner.
For bare syv av kommunereglementene henviser til at ytringsfriheten faktisk også gjelder for kommuneansatte. Mens nesten halvparten av de undersøkte kommunene slår fast at kravet til lojalitet må ivaretas. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

16 Sandefjordsaken Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

17 Eksempelet Haugerud skole, Oslo
Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

18 Bjørn Lichtwarkc, Rana kommune
Uttalelsene i lokalavisa førte til at Lichtwarck fikk en skriftlig tilrettevisning av Rana kommune. «Arbeidsgiver forventer en høyere grad av lojalitet fra ledere», skrev rådmann Robert Pettersen.   Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

19 Malkenessaken Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

20 Et lite eksempel fra St Olavs hospital
Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

21 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

22 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

23 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

24 #uforsvarlig Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

25 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

26 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

27 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

28 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

29 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

30 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

31 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

32 VARSLING Om kritikkverdige forhold
Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

33 Nye regler for varsling i 2017
Alle virksomheter som jevnlig sysselsetter minst fem arbeidstakere må utarbeide varslingsrutiner. Dette kravet supplerer dagens plikt til å lage varslingsrutiner «dersom forholdene tilsier det». Varslingsrutinene skal lages i samarbeid med arbeidstakerne og de tillitsvalgte. Varslingsrutinene skal være skriftlige og minst inneholde: -      oppfordring til å varsle om kritikkverdige forhold, -      fremgangsmåte for varsling, -      fremgangsmåte for mottak, behandling og oppfølging av varsling. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

34 OFFENTLIG DEBATT Om kommunens tjenester
Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

35 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

36 Grunnlovens § 100 Ingen kan holdes rettslig ansvarlig for å ha meddelt eller mottatt opplysninger, ideer og budskap med mindre det lar seg forsvare holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelse i sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse. Det rettslige ansvar bør være foreskrevet i lov. Frimodige ytringer om statsstyret og hvilken som helst annen gjenstand er tillatt for enhver. Det kan bare settes klart definerte grenser for denne rett der særlig tungtveiende hensyn gjør det forsvarlig holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelser. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

37 Grunnlovens § 100, forts Forhåndssensur og andre forebyggende forholdsregler kan ikke benyttes med mindre det er nødvendig for å beskytte barn og unge mot skadelig påvirkning fra levende bilder. Brevsensur kan ikke settes i verk utenfor anstalter. Enhver har rett til innsyn i statens og kommunenes dokumenter og til å følge forhandlingene i rettsmøter og folkevalgte organer. Det kan i lov fastsettes begrensninger i denne rett ut fra hensyn til personvern og av andre tungtveiende grunner. Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

38 Viktige begrensninger
Ytringens innhold: Uriktige opplysninger, samt grunnløs kritikk er ikke vernet av ytringsfrihet. Dersom en ytring er et saklig bidrag til samfunnsdebatten, skal det mye til for at den ikke er vernet. Ytringens form: Det skal generelt mer til for at ytringer som har en saklig og balansert form, kommer i strid med lojalitetskravet enn ytringer som er utilbørlige. Identifikasjonsfaren: Ansatte bør sørge for at mottaker av ytringene forstår at uttalelsene er gitt i egenskap av privatperson eller fagperson. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

39 Viktige begrensninger
Tidspunktet for ytringen: Det er viktig at en ansatt som ønsker å kritisere fattede vedtak, også gjør det klart at ledelsens beslutning vil bli fulgt opp. Kanaler: Det skal mer til for at ytringer fremsatt internt skal bli ansett som illojale enn ytringer fremsatt i offentligheten. Formålet med ytringen: Er formålet å skade arbeidsgiver eller er formålet å bidra til en saklig og opplyst samfunnsdebatt? Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

40 Elevene våre fortjener mer, understreker rektorene på Askøys 18 skoler i dette innlegget.
Et samlet rektorkollegium  i Askøy vil uttrykke sin store bekymring for ressurssituasjonen i Askøyskolen. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."

41 Og i Stockholm… "Det är en självklar rättighet för anställda i Stockholms stad att få kontakta och uttala sig för massmedierna. Yttrandefriheten och meddelarfriheten tilhør grundstenarna i den svenska demokratin. Efterforskningar av anstäldas kontakter med massmedier får inte förekomma." Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."


Laste ned ppt "I skvis mellom oppdrag og lojalitet?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google