Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forebygge trakassering i PHA

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forebygge trakassering i PHA"— Utskrift av presentasjonen:

1 Forebygge trakassering i PHA

2 Arbeidsgruppas mandat
Forebyggende arbeid og proaktive tiltak som kan bidra til at ledere og medarbeidere blir bevisst hvordan man kan forebygge trakassering. Mål: Fullt forsvarlig arbeidsmiljø for alle i PHA. Fokus: Etiske normer på våre enheter Kultur hvor det ikke er rom og aksept for noen form for trakassering Hvis trakassering skjer, skal det være trygt å varsle Steder, sosiale arenaer, jobbsituasjoner hvor det kan det være ubalanse i maktforhold

3 Mulighet for «ubalanse» i maktforhold
Mellom leder – ansatt Uformelle ledere som tar/ får makt på en arbeidsplass Ansatte med sårbar tilknytning til arbeidsplassen (bl.a. studenter, vikarer, ekstravakter, deltid, forskjellige minoriteter) Veileder- og mentor situasjoner Der den «faglige meget dyktige og/eller svært erfarne» aksepteres å ha handlingsrom til å utøve «makt» Sosiale sammenhenger

4 Tiltak som kan bidra til endringer
Sikre at alle ansatte og ledere kjenner: klinikkens null-toleranse for trakassering vet hva som er trakassering vet hva man kan gjøre hvis det skjer Ledelse: Ledere, på alle nivå, er tydelig på sin nulltoleranse for trakassering og er gode rollemodeller. Tema på ledermøter: «ledere på alle nivå skal vite hva som forventes av dem for å forebygge og håndtere trakassering.» Tema på klinikkens «ny som leder». Etablere ressursgruppe(r) i klinikken som kan være inspiratorer og lederstøtte for å holde fokus på temaet. Nivå, sammensetning og mandat må diskuteres nærmere. Ansatte: Øke kompetanse og bevisstgjøring hos TV, VO og andre ressurspersoner, f.eks. tema på klinikkforum og HMS-seminar 2018. Tema i utviklingssamtalen for alle ansatte. Tema på internundervisning på alle enheter/ seksjoner, minst en gang i året – obligatorisk oppmøte for ALLE ansatte. HR utarbeides felles presentasjon og diskusjonsgrunnlag ( f.eks dilemmabaserte case) som kan brukes i internundervisning. Informasjon til alle som kommer nye inn i PHA. Tema på nyansatt dag i PHA. Tema i enhetenes nyansattinformasjon.

5 Tiltak som kan bidra til endringer
Bli enig om hvilken kultur og etiske normer man vil ha og følge på den enkelte enhet. Redusere alkoholbruk i sosiale sammenhenger. Tema på møter mellom leder, TV og VO: «Trakassering og forhold som kan medvirke til trakassering.» «Hvordan kan vi skape et arbeidsmiljø hvor det ikke er rom for å drive trakassering». Dette skal diskuteres av de ansatte minst en gang i året, på alle enheter, f.eks. i etterarbeidet etter ForBedring. Samspillsregler utarbeides, der man mener at dette kan være et nyttig verktøy. I arbeidet med forhold som kan medvirke til trakassering, må man våge å sette ord på utfordringer «alle» kjenner til, men som det ikke snakkes om. PHA har hatt en uformell policy fra desember 2015, hvor arbeidsgiver ikke betaler for alkohol. Det foreslås at dette vedtas som retningslinje og gjøres gjeldende i hele klinikken. Gjøre kjent og følge OUS-rutinen (93110) som gir føringer for bruk og servering av alkohol. Vurdere nødvendigheten av å ha overnattingssamlinger.

6 Innspill fra vår klinikk til nivå 1
Endre sykehusets etiske retningslinjer slik at de også ivaretar ansattperspektivet. - skal signere for at den er lest når man begynner, gjentas en gang i året. Varslingsplakat utarbeides i «plakatform», slik at den kan henges opp. Trakassering inn som tema i mal for utviklingssamtale.


Laste ned ppt "Forebygge trakassering i PHA"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google