Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap"— Utskrift av presentasjonen:

1 Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
<Dato>

2 Agenda Hva er et casestudie? Hvorfor casestudie? Pyramiden:
Tema Problemstilling Case Empiri Forhold mellom teori og empiri Gruppeoppgave

3 Hva er en casestudie? Et case er et fenomen som faktisk har skjedd
Et case er avgrenset i tid og rom Fenomen/tema = klimaendringer Case = Klimaendringer på Svalbard i Et case representerer et generelt fenomen Klimaendringer på Svalbard representerer: Klimaendringer i verden? Klimaendringer i Arktisk? Samfunnsutvikling på Svalbard? Det vil alltid være usikkerhet knyttet til slik generalisering Definere hva en generalisering er! Et case kan representerer flere ulike fenomener: Svalbard-eks: Det avhenger av problemstilling og metode/kilder hvilket fenomen du akkurat ser på. Studien viser at endring i klima på Svalbard viser en tendens til økt temperatur de siste 30 årene, og at dette har påvirket økosystemet. Dette støtter tesen om at økt temperatur grunnet klimaendringer vil kunne påvirke økosystemene også i andre steder i verden/Artisk? (avhenger av om fenomenet man undersøker har like trekk. Lærerstreik: case på lønnsforhandlinger i kommunesektoren! – kan generaliseres til alle sektorer eller kun utdanning?

4 Hvorfor casestudie? Forskning: sjelden mål å få innsikt i caset i seg selv. Caset brukes for å belyse og besvare en problemstilling Oppnår god forståelse over noe lite vs. overfladisk forståelse over noe større Mål med forskning: Generere teorier, rammeverk, perspektiver for å få kunnskap om fenomener: generell kunnskap, ikke så mye enkeltcase! Perspektivene vi har: skal kunne brukes på fenomener som ledelse, organisasjonsendringer (det er fenomenene, men ikke NAV caset i seg selv: kan være veldig interessant for praktierne): målet er; hva fant vi ut i dette caset som også kan være gjeldene i andre case?

5 Pyramiden Tema Problem-stilling Case Empiri
Styringsforhold mellom stat og kommune? Hvorfor er det stor motstand i Norge mot statlig styring av kommunene? case: Høringsrunden om statlig tvang ved bosetting av flyktninger Argumentsjonsanalyse av høringsrunde Intervjuer med organisasjoner Normalt med generell problemstilling  vise dette, men etterpå si hvordan dere bør konkretisere! Empiri

6 Pyramiden – eksempel 1 Tema Problem-stilling Case Empiri
Eksempel på generell problemstilling - normalt Empiri

7 Pyramiden - eksempel 2 Tema Problem-stilling Case Empiri

8 Forhold mellom teori og case
En teori kan brukes som et verktøy for å forstå et case Mål: forklare caset! Hvordan kan det strukturelle- og HR-perspektivet forklare Utenriksdepartementets håndtering av tsunamikatastrofen i Sør-øst Asia? Enkleste måte

9 Forhold mellom teori og case
Et case kan brukes som et verktøy for å analysere en teori Mål: teste teoriens egnethet! I hvilken grad kan det strukturelle- og kulturelle perspektivet forklare Utenriksdepartementets håndtering av tsunamikatastrofen i sør-øst Asia? Mer krevende: hoveddiskusjonen må være på om teorien fungerer, ikke caset! Krevende ¨å gjøre – anbefaler derfor helst andre metode!!

10 Forhold mellom teori og case
Uansett vinkling bør dere diskutere teoriens egnethet! Supplerende eller konkurrerende forklaring? Mangler ved valgte perspektiver? Forklaringene egnet til å generalisere til fenomenet/andre case? Handler om ulike grad – hva forklarte perspektivet om caset: var det gode forklaringer?

11 Valg av case Velg noe som faktisk har skjedd og er ferdig!
Vanskelig å analysere en pågående prosess Velg noe som dere har kilder på: Bøker Medieoppslag Rapporter Strategidokumenter/årsrapporter Statistikk Husk at ett case kan brukes på mange forskjellige måter Lærerstreiken: vanskelig å orientere seg mens den holder på  velg gjerne noe som er ferdig for en stund siden. Velg: godt utgangspunkt: er det evalueringsrapporter av endringer/etc: sett dette inn i perspektivene våre!! politirapporten: struktur/kultur Endring av til NAV: lederens bruk av myter/politikk Dere kan ikke grundige empiriske NYE deskriptive analyser – men bruk perspektivene til å analysere eksisterende perspektiver.

12 Valg av case: tema  problemstilling  case
Et tema kan ha ulike problemstillinger, som igjen kan belyses ved hjelp av flere ulike case.

13 Valg av case: case  problemstilling  tema
Kan også snu det – flere problemstillinger som kommer ut av et case Ulike perspektiver Ulike vinkling på spørsmål Hvilke problemstilling man velger påvirker hva som er temaet!

14 Valg av case: case  ?  tema
Problemstilling ? Problemstilling ? Problemstilling ? Case 1 Vanlig å finne case, og ha en ide om tema – men trenger hjelp til å finne problemstilling!! Det er nok her mange vil være: dere finner et case, og vet hvilket tema dere vil skrive om, men vet ikke hvordan dere skal formulere problemstilling. Derfor vi har seminarene.

15 Oppgave Finn relevante case til følgende tema og problemstilling:
Tema: Organisasjonsendring Problemstilling: Hvordan kan omgivelsene føre til at en organisasjon endrer seg? Case: ? Tema: Motivasjon på arbeidsplassen Problemstilling: Hva kan forklare motstand mot sterk kontroll av ansatte? Case: ? Diskuter i grupper og skriv ned to ulike case per oppgave på hver sin post-it-lapp. Ta gjerne med hvilke kilder dere ville benyttet for å analysere problemstillingene.


Laste ned ppt "Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google