Accountability – med tilstandsrapportering som eksempel ”6- Fylkeskommunesamarbeidet” Oslo 04.05.2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Morsm å lsundervisning Noen refleksjoner om dens betydning for spr å kl æ ring, fagl æ ring og verdensl æ ring - og sammenhengen med organisering av den.
Advertisements

o Regnskapet til bedriften forteller oss hvor mye penger bedriften har tjent i løpet av en periode, hvilke eiendeler bedriften har, og hvordan den har.
Skoleeierrollen - et samspill mellom politisk, administrativ og faglig ledelse.
1 Naturfag i norsk skole Besøk fra Danmark 1. februar 2016 Anders Isnes Naturfagsenteret.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
MEDIEHISTORIE MI1 – Tanks Mars FRA LÆREPLANEN ● “Et historisk perspektiv er grunnleggende når en skal studere forholdet mellom medium og samfunn.
Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,
WORLD SKILLS Skolekonkurranser som metode.. Hvorfor kan dette gi bedre læring? Å konkurrere kan være et virkemiddel for å sette fokus på bil og yrkesfag.
SKATT. I Norge betaler vi skatt på mange forskjellige måter. N.Johansen for undervisning.
HELHET – ENKELHET – KOMMUNIKASJON ”Jernbanen som regionutvikler”. Vestfold v/Osmund Ueland.
Ambisjoner og arbeidsmåter 24. september2013.   Uformell samtale og samhandling  Formell samtale og samhandling  Faglitteratur  Forelesninger  Skriving.
Sosiale medier Film: Social media revolution 2011Film.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Vurdering -hva ligger i en karakter? -forventninger lærere og elever.
VURDERING FOR LÆRING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Fem viktigste tips Som hjelper deg med å vinne i online Bingo Innsendt av :
3 4 Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater.
Nettverk for virksomhetsstyring Risikostyring v/ Anette P. Simonsen, DFØ v/ Christine Vik, DFØ 17. Februar 2016.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Denne informasjonen gjelder for
Presentasjon av boken ”organisering i en verden i bevegelse”
Eilert Sundt videregående skole
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Markedseksponering - muligheter og begrensinger
Rapport: Å ville utvikle skolen
Brøk Brøkbegrepet.
Store forskjeller i arbeidsledighet
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
Håndtere endringer i organisasjonen
Aksjonsliste 2006 Avklare hvordan beregning av gjennomsnittskarakter beregnes i FS. (May) Lage 5-6 maler for emnebeskrivelser. (Geir Ove og Else) Lage.
Samarbeid og medbestemmelse
Gang.
Venner & valg Avslutning.
Tverrfaglig uke for LUT
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Kunnskap om dagens ungdom
LÆRING LUT - HIVE Januar 2011.
Hva er en god ordbok?.
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Utviklingen av fornybarpolitikken i Tyskland
Lønnsutvikling og lønnsforhandlinger i staten En veiledning for ledere
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Den matematiske samtalen
Bevis i matematikk- undervisningen
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Velkommen – presentasjon av deg selv
Velkommen til foreldremøte
Kapittel 11 Læringsteori.
Hva er markedsføring? Morten H. Abrahamsen Førsteamanuensis BI
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Gjennomføring etter 5 år
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Brøk Brøkbegrepet.
Tidlig innsats og utfordrende atferd
Nå er vi spente!.
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
For å opprette en spleis til TV-aksjonen går du inn på
Hvordan få forståelse for smidige metoder i organisasjonen – eller Mellommenneskelige og ”myke” utfordringer i smidige prosjekter Vidar Moe, mars 2006.
HRP Prosjektmodell.
Modul 3 – La deg inspirere til å inkludere
Utskrift av presentasjonen:

Accountability – med tilstandsrapportering som eksempel ”6- Fylkeskommunesamarbeidet” Oslo

Om Accountability Roten til begrepet knytter seg til evnen til å stille andre til ansvar. Ex: Richard I innførte en inntektsskatt rundt 1070 ved å skape en bok hvor alle gårders areal og avlinger ble innført. Dermed kunne han kunne kreve dem til ansvar - å betale skatt. Begrepet har tradisjonelt vært brukt i politikk - Valg er å holde noen ansvarlig- men har de siste 20 år spredt seg til en rekke samfunnsområder Et norsk uttrykk er ansvarsstyring

Andre, nærliggende begreper Vår tradisjonelle styring – å skape regler som skal holdes, dvs brudd skal sanksjoneres, er siden 1989 – for utdanningssektoren 1990/91- erstattet av målstyring. Målstyring vil si at det styrende sentrum setter mål, og overvåker måloppnåelse, og kalles derfor ofte for mål- og resultatstyring. Resultatstyring skiller seg fra ansvarsstyring ved at det å overvåke måloppnåelse ikke trenger å få følge av å stille noen til ansvar.

To dimensjoner ved ansvarsstyring I det korte løp, handler ansvarsstyring om sentrums evne til å stille periferien til ansvar. I et lengre løp er ansvarsstyring et middel for å vinne kampen om offentlighetens tilslutning, dvs at både sentrum og periferi kan vinne. Ansvarsstyring er ikke minst knyttet til mediestormer, der media skaper en ”blame magnet”.

Ansvarsstyring i faser Første fase er å innføre testing av elever som mål på undervisningens kvalitet Andre fase er å offentliggjøre resultater, enten direkte eller indirekte 3 Fase er å sanksjonere( belønne/straffe) ønskede/uønskede resultater

Bruk av ansvarsstyring i forvaltningen Å styre på måloppnåelse er en sterk styringsform. Å styre på evnen til å stille til ansvar er enda sterkere. Begrensning: Kan en virkelig sanksjonere, og kan en sanksjonere uten å rette baker for smed? I utdanningssektoren: Å undervise er å håndtere tvetydighet, gode lærere snakker om minst tre ting samtidig, og det er enda uklart om en kan introdusere ansvarsstyring uten å slakte høna som legger eggene.

Eksemplet tilstandsrapportering Tilstandsrapporteringen er, sammen med årsmelding, rapportering av måloppnåelse. Det første som må gjøres for å kunne bruke ansvarsstyring, er at en har valgt mål – mål som en kan måle oppnåelsen av. Det neste som må gjøres er at en må skille mellom sentrums valg av mål, og skolenes arbeid med å oppnå målene: Jo sterkere målstyring, jo større frihet til hvordan målene skal nås.

Eksemplet tilstandsrapportering II Det er i arbeidet på skolene målene nås. Å få nok trykk i skolenes arbeid er den sentrale utfordringen. Trolig er yrkesstolthet og kollektiv læring like gode virkemidler for å skape trykk som sanksjoner/belønninger. Hvis en går for ansvarsstyring, så må en også passe på Fragmentering, dvs at skolene blir konkurrenter og tjene på å holde egne suksesser hemmelig. Å stille til ansvar kan også gjøres indirekte.