Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva er en god ordbok?.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva er en god ordbok?."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva er en god ordbok?

2 Hva er en god ordbok? En ordbok der du finner det du leter etter uten unødvendig store anstrengelser. Men … Hvem er du? Hva leter du etter? Hva er anstrengende for deg?

3 Hvem skal bruke ordboka - og til hva?
Svaret på dette spørsmålet får konsekvenser for antall ord hvilke ord hvor mye som skal med under hvert oppslagsord hvordan artiklene skal settes opp hvor stor skrift det skal være papirkvaliteten type innbinding

4 Skoleelever … bor over hele landet
er interessert i mange forskjellige ting følger med i den tekniske utviklingen har mange fag på skolen har et stort og variert ordforråd = ordboka bør inneholde mange oppslagsord, dvs. at den blir stor

5 Skoleelever … er ikke alltid like stø i alfabetet
kan ha problemer med å finne riktig betydning misliker å slå opp i ordbøker = det må være tydelig struktur slik at det er lett å finne fram til riktig ord og betydning, dvs. at presentasjonen blir plasskrevende

6 Skoleelever … vil ikke bære tunge bøker
vil at boka skal være billigst mulig = jo mindre, jo bedre --- Vi ser at dette ikke går opp. Ordboka kan ikke inneholde en mengde ord presentert på en oversiktlig måte og samtidig være liten. Den gode ordboka for skoleelever inneholder bare de ordene elevene trenger, presentert på en slik måte at det er lett å finne fram.

7 Hvilke ord skal med og hvilke skal ut?
Ordforrådet må være i pakt med moderne språkbruk Mange oppslagsord er ingen garanti for kvalitet Hvis boka inneholder ord som bandasjistforretning, hjørnebutikk, fruktsommelig og geberde, er den for gammel. Se etter ord som snøbrett, sms, elevråd og bærbar.

8 Lett tilgjengelig struktur
Ordboka bør ha tydelig markerte oppslagsord tydelig markerte betydningsalternativer med veivisere tydelig markerte uttrykk alfabetstripe i margen Det skal ikke være nødvendig å lese hele ordbokartikkelen nøye for å finne fram til den betydningen man er på jakt etter.

9 Kvalitet på innholdet Alle ordbøker må ha
korrekte og presise definisjoner eller oversettelser informative opplysninger: fagkoder, veivisere, stilistisk nivå sentrale eksempler og uttrykk med gode oversettelser gode forklaringer

10 Presisjon En god, ettspråklig definisjonsordbok har presise definisjoner og dekkende synonymer. En tospråklig ordbok har presise oversettelser. En presis oversettelse samsvarer både når det gjelder betydning, aktualitet og stilistisk nivå. Kall en spade en spade, ikke et hageredskap. Det engelske ordet arse kan ikke oversettes med stump eller bakende.

11 Konklusjon Skal man vurdere kvaliteten på en ordbok for elever må man undersøke fire ting: Ordutvalget må være tilpasset elevenes behov. Det må være enkelt å finne fram til riktig oppslagsord og betydning. Man må få et presist svar på det man spør om. Boka må ikke være større enn at den kan bæres fram og tilbake til skolen.


Laste ned ppt "Hva er en god ordbok?."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google