Literacy i digitaliseringens tidsalder av Svein Østerud Formidlingskonferanse Kommunikasjon, IKT og medier Oslo Forum Kurs- og konferanse- senter, 27.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvor står vi Hva gjør vi Hvor går vi
Advertisements

Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Den digitale skole - Et prosjekt fra utdanningsdirektoratet.
NYE LÆRINGSMULIGHETER MED IKT NVU-konferansen 2007 Høgskolen i Bergen, 14. mars.
Utdanning for informasjonssamfunnet – hvorfor digital kompetanse?
Organisasjonslæring i pedagogiske institusjoner – en systemteoretisk tilnærming
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Regjeringens navn på den nye skolereformen
New New Economic History Tirsdag Kritikk av nyklassisk teori Teknologi hos nyklassisk teori: –Behandlet som eksogen faktor: ikke del av modellen.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Stortingsmelding 20 På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Eksamenskurs og sommerskole Rådgiversamling 21. april 2016 Valgerd Mørch og Anna Skarheim.
1 Naturfag i norsk skole Besøk fra Danmark 1. februar 2016 Anders Isnes Naturfagsenteret.
Utvekslingsår i utlandet Hva innebærer det? Hvordan går man frem? Fordeler - ulemper Bør man dra på utveksling?
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Else Marie Ness 27.Januar 2016.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Kan teknologien hjelpe oss? Mattias Øhra Stipendiat ved Høgskolen i Vestfold BCC Aug
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Tilbudskonferanse. Rammeavtale for IT- konsulenttjenester, systemutvikling m. m. Velkommen til tilbudskonferanse.
Jørpeland ungdomsskole Et godt sted å være - Et godt sted å lære Velkommen! Foreldremøte 8. trinn høsten 2016.
Youth in a changing society AER Summer School Almere, Flevoland, Nederland 22th – 27st August 2011 Reiserapport til Internasjonalt forum
Klasseledelse: Oppstart av en undervisningstime Berit Bratholm:
Ny læreplan for grunnskolen Kunnskapsløftet  Bygger på L97  Generell del lik  Læringsplakaten.
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
Kunnskapsnettverk Bruker og driftstøtte. kunnskapsnettverk VVirksomheter er opptatt av kunnskap og vil gjerne fremstå som kunnskapsbedrifter eller kunnskapsorganisasjoner.
Lesing og minoritetselever LUT 2, 8. sept 2009 Marit S. Solem.
Foreldremøte 2A 13.september Vaulen skole. Oppstarten.
«Hva skjer i voksenopplæringa i Stavanger og Sandnes?» Odd Ragnar Ommundsen, rektor Johannes læringssenter Harald Nedrelid, rektor Sandnes læringssenter.
Forum for Fagskoler studenter ved private fagskoler i 50 fagskoler over hele landet Skoler med yrkesrettet utdanning innen IKT, teknologi, design,
Oppgavestruktur <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Effektiv undervisning
En introduksjon.
Strategi for internasjonalisering ved Bjørkelangen videregående skole
Studieveien.
VELKOMMEN TIL INFORMASJONSMØTE - Videregående opplæring
LNU på 2000-tallet LNUs Landskonferanse Arne Johannes Aasen
Den nye sekretæren Den typiske kontormedarbeideren i Fagforbundet er en 48 år gammel kvinne Hun er ansatt i stilling som sekretær Hun er ansatt i en norsk.
Vurdering i Kunnskapsløftet
Glede gjennom mestring
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene. 2
CAMPAIGNING From vision to action.
Fellesmøte Fellesmøte.
Tverrfaglig uke for LUT
Using nursery rhymes and songs
EiT Landsby nr. 39.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Samarbeid med skole, skolehelsetjenesten og foreldre
Hilde Reitan og Ingunn Ek Pedersen
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Naturfaglig kompetanse B – Samarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid
Kunnskapsgrunnlag (kap. 4 og 5.5)
Ida Large Utdanningsdirektoratet
KrFs skolepolitikk.
Mattias Øhra 2002.
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
”Hverdagspedagogikk” (Bruner 1997)
Rettslige aspekter ved informasjonsinfrastrukturer og semantisk interoperabilitet Dag Wiese Schartum.
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Montessori og teknologi
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Nå er vi spente!.
Kompetanse for mangfold
Hvordan få forståelse for smidige metoder i organisasjonen – eller Mellommenneskelige og ”myke” utfordringer i smidige prosjekter Vidar Moe, mars 2006.
Tilpasset opplæring Kurs 5
Utskrift av presentasjonen:

Literacy i digitaliseringens tidsalder av Svein Østerud Formidlingskonferanse Kommunikasjon, IKT og medier Oslo Forum Kurs- og konferanse- senter, 27. september 2007

Disposisjon Teknologiutviklingen Systemskifte i utdanningspolitikken De fire/fem ferdighetene Fra cultural literacy til new literacy studies (”knowing that” og ”knowing how”?) Hva vil det si å være ”literate”? Eksemplet ironi i eksamensoppgave eller trening i rekontekstualisering Digital kompetanse – en kritikk Hva nå?

Teknologiutviklingen IT erstattes med IKT Digitalisering Konvergens Barns mediekompetanse

Systemskifte i utdanningspolitikken Kultur for læring (St. meld. Nr. 30): - samfunnet blir ”mer komplekst og mangfoldig” - ”skolen må være i stand til å forandre og legge til rette for kontinuerlig læring” - skolen må ha ”et mangfold av organisasjons- og arbeids- former” - ”lærere og skoleledere må samarbeide på mer fleksible og varierte måter” Fra statisk kunnskap til dynamisk kompetanse

De fire/fem ferdighetene Kultur for læring står i gjeld til OECD-rapporten DeSeCo (Definition and Selection of Competencies) Kompetanse er målet for all utdanning OECD-landene utvikler ”a holistic model of competence” som omfatter de nøkkelkompetansene vi trenger for ”å kunne mestre utfordringer på konkrete områder innenfor utdanning, yrke, samfunnsliv eller på det personlige plan” I Kultur for læring reduseres nøkkelkompetansene til fem grunnleggende ferdigheter

Fra cultural literacy til new literacy studies Kunnskapsløftet knytter an til dannelsesmålsettingen i L93, generell del Dannelse er i L93 koblet sammen med et syn på kunnskap og kultur som er Kunnskapsløftet fremmed ”Knowing that” og ”knowing how” (Gilbert Ryle) Gudmund Hernes´ kanoniserte verker ”Cultural literacy”-bevegelsen i USA på 1980-tallet E. D. Hirsch: Cultural Literacy (1987), Harold Bloom: The Western canon (1994)

Hva vil det si å være ”literate”? Platon skjelnet mellom ”literacy” og ”orality” I dag er det ikke tilstrekkelig å kunne lese og skrive for å kunne kalle seg ”literate” – man må også ha ”digital literacy” De fire klassisk ferdighetene - kunne uttrykke seg muntlig og skriftlig, kunne lese og regne - er utvidet med en femte ferdighet: kunne bruke digitale verktøy Men de fem ferdighetene fører ikke uten videre til dannelse/ allmenndannelse

New Literacy studies Ferdigheter er ikke enkeltindividers private ytelser, men er situert i spesifikke sosiale praksiser og spesifikke diskurser Literacy består i å se hvordan ferdigheter som det å lese og skrive kan benyttes for bestemte formål og i bestemte brukskontekster Literacy er et sett av sosiale praksiser der skriftspråket og andre symbolske redskaper er involvert

Scribner og Coles definisjon av literacy “We approach literacy as a set of socially organized practices which make use of a symbol system and a technology for producing and disseminating it. Literacy is not simply knowing how to read and write a particular script but applying this knowledge for specific purposes in specific contexts of use.”

Literacy som dannelse i et senmoderne samfunn 1 Dannelsesprosessene hos de unge vil måtte foregå i forhold til samfunnet og til verden Dannelse forutsetter ikke bestemte kunnskaper eller spesielle ferdigheter, men evnen til å mobilisere flere ressurser for å takle utfordringene Literacy er en dynamisk og funksjonell evne, en evne til å analysere de konkrete praksisene man blir involvert i, og hente frem de ressursene som trengs i hvert enkelt tilfelle

Literacy som dannelse i et senmoderne samfunn 2 Literacy som evnen til problemanalyse (”problemsolving” i PISA-undersøkelsene) Literacy som evnen til å skifte kontekst – rekontekstualisere (”læringsstrategier” i PISA, ”lære å lære”)

Eksemplet ironi i eksamensoppgave eller trening i rekontekstualisering 1700 elever strøk i norsk stil ved avgangseksamen i videregående skole Evnen til å skifte kontekst – til å rekontekstualisere – er satt på prøve

Digital kompetanse Literacy er mer enn digital kompetanse Literacy kombinerer digital og analog tenkning

Hva nå? Den tredje vei (Utdanning for informasjonssamfunnet, Universitetsforlaget 2004) - ikke gjøre skolen til en forlengelse av ungdomskulturen (”barnesenstrert pedagogikk, ”omsorgspedagogikk”) - ikke gjøre skolen til en testings-, konkurranse- og puggeskole (”back to basics”, ”nasjonale prøver”)

Konklusjon Vi må gjøre skolen relevant for det samfunnet vi lever i og for de unge som skal ta vare på det og føre det videre i det det 21. århundre Det innebærer at vi må skape bedre forbindelseslinjer mellom skolen og de unges egen kultur og kompetanse og mellom skolen og arbeidslivet