Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Advertisements

Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
SKOLEVEGRING Oslo kommune Veileder.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
SKOLE OMSORG, OPPFØLGING, LEKSER, HOLDNINGER, ENGASJEMENT.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
HORDALAND FOTBALLKRETS Fair Play i Barnefotballen.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
Trygge foreldre – trygge barn Foreldremøte Søndre Egge barnehage 11. mars -10.
Kriser, tap og sorg. Hva er et menneske? Mennesket er et relasjonsvesen Mennesket er en helhet (ånd, sjel og legeme) Mennesket har behov for mening Mennesket.
Vurdering -hva ligger i en karakter? -forventninger lærere og elever.
Hvordan kommuniserer vi egentlig?.  Om morgenen – med familien – på jobb  I kassa på super’n  Taxisjåføren  Telefonselgeren  I møtesammenheng – i.
Et innblikk i barns nettliv Bryn skole 16./
VURDERING FOR LÆRING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Velkommen til foreldremøte 2.trinn Onsdag 30. september 2015.
”Veilederspråk og veilederholdninger” Kort innføring i verdigrunnlag og noen språkbevissthetskrav når man skal være veileder September 2005 Bjørn Damsgaard.
Velkommen til nytt barnehageår på Låven. Satsingsområder på Roligheden gård barnehage- Låven Bygge gode relasjoner barn-barn, barn-voksne Alle skal få.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Barnesyn og barns medvirkning
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
PRAKTISKE OPPGAVER.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Hundetrening skole Levert av:
Synlighet og oppslutning
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Framgangsmåte i mobbesaker
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
(Parent Management Training - Oregon)
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Samtaletrekk B – Samarbeid
Thorleif Skavern 47 år Begynte som rektor ved Vollan skole i Oppdal høsten 2017 Har før det jobbet i den offentlige skolen: Lærer Inspektør Rektor Skolefaglig.
Den matematiske samtalen
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Samtaletrekk B – Samarbeid
Matematikk på ungdomstrinnet
Oppslutning & Verving Forrige gang, på uke 7 i januar… der var de aller fleste av dere…, jobbet vi også med hvordan være synlige, hvordan vise frem forbundet.
Klar ferdig gå….part three!
Vold og overgrep Hvordan avdekke og følge opp vold og overgrep på helsestasjonen – hvordan kommunisere med barneverntjenesten? Hvordan er vår praksis i.
Å måtte ta et skritt unna
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Voldsforebyggende opplæring
Tverrfaglige tema.
Nå er vi spente!.
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte
Fysisk og psykisk helse
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Hvordan lærer vi best? Kurs 4
ATV 14.desember 2018.
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Foreldre og skole 6. og 7. trinn.
Utskrift av presentasjonen:

Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole

Hvordan kan den ansatte bidra til livsmot og livsmestring hos eleven?

Hva sier elevene selv? Er temaet viktig?Hvor passer temaet best?

Hvorfor er temaet livsmot og livsmestring viktig i folkehøyskolen? Et år hvor man har tid Viktig å sette fokus på temaet Vi trenger å bli informert Viktig å snakke om det Et trygt sted å snakke om det Et år uten prestasjoner «God mulighet til å snakke om dette i et trygt miljø» «Ungdom trenger å bli informert om at det er ok å ikke ha det bra hele tiden, og at det går an å få hjelp når man er langt nede»

Hvordan kan den ansatte bidra til livsmot og livsmestring hos eleven? SE/å bli sett – gikk igjen i ALLE setninger SAMTALE/ELEVSAMTALE SNAKKE OM Være engasjert/gi trygghet/sette fokus på/åpne opp/bry seg «Samtaler med elevene. De må føle at de blir sett og hørt» «Se elevene, og ta tak i enkeltelever hvis de har mistanke om at noe er galt! «Se hver enkelt, ta seg tid, bry seg, legge til rette for mestring» «Bli kjent på et mer personlig nivå, og fortelle om erfaringer osv i eget liv»

Hvordan har folkehøgskolen påvirket ditt livsmot og din livsmestring? Å få være en del av fellesskapet. Fått mange nye venner. Være seg selv. Opplevd mestring i fag og håndtering av situasjoner. «Fått mange nye venner som ikke er vennene mine fordi jeg får til ting, men fordi jeg er den personen jeg er. Det har vært veldig bra og har styrket troen på at jeg er verdifull!» «Har absolutt fått livsmot gjennom å bli del av et fantastisk fellesskap!» «Jeg føler jeg har blitt en del av et stort fellesskap der jeg har en rolle, der det ikke er noe press på verken utseende, størrelse på vennegjeng, prestasjon eller noen ting!» «Sosialt har jeg fått økt selvtillit, jeg har lært meg å mestre ting jeg før var mer usikker på, fått utfordret meg selv gjennom skolens aktiviteter, samt lære å bli mer selvstendig»

Fellesskapet

Positive faktorer Alle er medlemmer – du er en av familien En ny start Tid og muligheter Positivitet/bærer hverandre Mye omsorg Romslighet Møte mangfold Stormiljø med elevene som hovedaktører Fokus på det sosial

Utfordrende faktorer «Lykkemiljø» forventninger om å ha det bra Å ikke finne sin plass/bli trygg Sårbarheten - forsterkes Å bli utfordra (andre som spiller piano betre enn deg) Tempo – ikke tid til stillhet -Det mørke blir mørkere-

Ansatte Eleven Tid til: å bli sett bli hørt å oppdage/oppleve å utfordre/utvikle vennskap/aksept for forskjeller Tid til: å se å lytte å gå sammen med å støtte relasjonsbygging

Elevsamtalen Elev – Lærer Viktig! 1. linje er den som vil fange opp først Bør utarbeides på hver skole Hvor sterk er førstelinja? Hvilken kompetanse forventes? Viktig å bygge førstelinja

Viktig i møte med elevene? Ærlighet – være oss selv Være interessert Ha tid Vise raushet Åpenhet Vise svakhet og styrke Tørre å se – «den lille bak den store» kan være nok Bygge relasjon – gir muligheter Ikke gå for fort frem Eleven må selv være klar- eleven har selv ansvar!

Kategorier 1.De som trenger å bli sett. 2.De som trenger noen få eller faste samtaler. 3.De som trenger mer profesjonell samtale, men kan fungere på skolen. 4.De som må ut en periode for så å komme tilbake. 5.De som må slutte. De aller fleste hører til 1, 2 og 3. For de er fellesskapet viktig!

Kunnskap gir trygghet Når du ikke forstår blir du usikker/redd/tar avstand Ansatte Få nødvendig opplæring Vite rammene Få veiledning Elever Undervisning Samtalegrupper Internatmøter Temaet må opp!! Samtaler Vite hvem de kan gå til

Mental spenst Grunnlaget legges i barne- og ungdomsårene Evne til mestring Evne til å tåle motgang og kriser Evne til å beholde troen på seg selv også når ting går dårlig

God psykisk helse er evnen til å fordøye livets påkjenninger Elevene trenger: Opplysninger Fakta Informasjon Trygghet Normalisering Ufarliggjøring Sidsel Gilbert

Hvordan kan den ansatte bidra til livsmot og livsmestring hos eleven ? Vi må se elvene Vi må tørre å ta det Vi må undervise/opplyse Vi må jobbe med felleskapet