Kommunikasjon og kunnskap. Det moderne mennesket: eksistert i 50 000 - 100 000 år Skriftspråket: 7000-8000 år gammel Vår tid: de fleste kan både lese.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva er ?. Facebook er et av de mest kjente sosiale medier eller nettsamfunn. Det er en gruppe mennesker som ved hjelp av data (internett) kommuniserer.
Advertisements

Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
Norske verdier og levemåter Diskusjonsgrunnlag Januar 2011.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
FAIR PLAY I BARNEFOTBALLEN ASKØY FOTBALLKLUBB 2016.
norskMorsmål/ forklaring på norsk Setning med ordet En kjernefamilie En aleneforsørger Delt omsorg Homofil/lesbisk Et ekteskap En skilsmisse en samboer.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.
Foreldremøte 1. trinn. Oppstarten - Nye rutiner - Nye venner - Friminutt - Matboks - Refleksvest - Innesko - Gymsokker - Skiftetøy - Påkledning - Tur.
Massemedier. Hva er et massemedium? Teknisk hjelpemiddel eller kontaktledd som gjør det mulig å kommunisere med et stort antall mennesker som ikke befinner.
HORDALAND FOTBALLKRETS Fair Play i Barnefotballen.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Sosiale medier Film: Social media revolution 2011Film.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Seminar Kvam 2009 Building a relentless team Rene Changuion CMA.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
Bruk av digitale sosiale medier Presentasjon av kvantitativ undersøkelse Frokostmøte Undersøkelsen er gjennomført av Research International.
Hva har vi gjort i August? - Vi har blitt kjent med de barna og voksne som har begynt på Regnbuen. - Vi har gått tur og sett hvor alle barna på Regnbuen.
Trygge foreldre – trygge barn Foreldremøte Søndre Egge barnehage 11. mars -10.
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
Foreldremøte 1. trinn. Oppstarten - Nye rutiner - Nye venner - Friminutt - Matboks - Refleksvest - Innesko - Gymsokker, sklisokker - Skiftetøy - Påkledning.
| Kulturmøter og kulturkonflikter. Hva er kultur? Kultur er samfunnets språk religion tenkemåte kunnskaper.
Læringsarena - kommunikasjon VRI og RFF. Tradisjonell forskningskommunikasjon.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Holdninger til helseforsikring
Sokrates.
Barnesyn og barns medvirkning
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Kommunikasjon I personlig kommunikasjon er vi både sendere og mottakere og kommunikasjonen kan være verbal eller ikke-verbal I massekommunikasjon blir.
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
Søndagsskolen i Bergen Centrals Misjonsprosjekt
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
Skreddersøm av info til hver enkelt bruker
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Fag og tariffpolitisk konferanse
(Parent Management Training - Oregon)
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Kapittel 27 Kommunikasjon med hjemlandet og å sende pakker
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Innlegg på driftssjefkonferansen 2008
Kommunikasjon.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
Demensaksjonen september
Panorama Vg2 Tendenser og faser : Språklige forhold
Osloskolen lanserer Skolemelding
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Lytteforståelse Rammeverket
Sokrates.
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
– meldingsboka på mobilen
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
«Å være sin egen bestevenn»
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Forberedelse til praksis
Cognita forenkler den digitale hverdagen og bidrar til mestring for personer med kognitiv svikt og språkvansker.
Utskrift av presentasjonen:

Kommunikasjon og kunnskap

Det moderne mennesket: eksistert i år Skriftspråket: år gammel Vår tid: de fleste kan både lese og skrive

Yanomamiene: ikke skrift og massemedier Hva gjør de når de ikke har TV, avis, radio, internett...?? Prater, forteller historier/myter, sladrer. Kunnskapen de trenger finnes i landsbyen.

Småskalasamfunn: Ansikt-til-ansikt-kontakt mellom de fleste, uformelle normer, liten arbeidsdeling... Får tilfredsstilt grunnleggende behov innen lokalsamfunnet; mat, trygghet, kjærlighet, sex og religion.

Det norske bondesamfunnet (200 år siden): Småskalasamfunn/Storskalasamfunn (mellomting): Bøndene tidlig på 1800-tallet levde i et småskalasamfunn som var i ferd med å bli et storskalasamfunn. Mesteparten av livet foregikk i nærmiljøet Men bøndene var delvis trukket inn i et større system: til sjøs, noen kunne lese - se/lære om verden utenfor...

Kunnskapen mer ujevnt fordelt enn hos Yanomamiene Ulike spesialiteter: smed, prest,lærer, bønder, sjøfolk.. Kunnskapen var mer spesialisert Vanskelig å få pålitelig info i inn- og utland

Vårt samfunn (i dag): Storskalasamfunn (Abstrakt Fellesskap) Så stort samfunn at de fleste ikke kjenner hverandre, men likevel regner som «vi»/«våre» (fellesskapsfølelse) For å overleve som samfunn, trenger vi mange ulike mennesker: bussjåføren, søppeltømmeren, postmannen, politikerne, telemontøren... Kjenner dem ikke personlig - stoler på at de gjør jobben

Informasjonssamfunn: mye informasjon fra ulike «dingser»/duppeditter, kanaler. mange måter å kommunisere på. Hvilke?? Aviser (1700-tallet), TV (1960 Norge), internett og mobil (vanlig 1990-tallet) Mail, sms, online-spill, chatting, Facebook, twitter, YouTube... -gjør det mulig å holde jevnlig kontakt med flere samtidig. «Virituelle Samfunn» - Overfladisk??

Demokratisering av kommunikasjon: Flere får mulighet til å si sin mening på ulike medier (nett..) Positivt eller negativt??

Massemedier og Informasjonsteknologi Kan spre et budskap/info raskt til mange mennesker Bøker, aviser og brev er også former for IKT (Informasjons- og kommunikasjonsteknologi) Alle massemedier er former for IKT, men ikke alle former for IKT er massemedier. Hvilke??

1843: Første telegraflinjen - mulig å sende en beskjed langt(elektriske signaler), 1868: undersjøisk telegraflabel Stor sensasjon - kommunisering over landegrenser på et par minutt Så kom... - Telefonen (1876), Radio (1920), TV (1936).... World Wide Web (1993) Fram til 1980-tallet: kun én tv- og radio-kanal i Norge

Felles for et samfunn: normer, regler, sosialisering; barneoppdragelse og utdannelse (i en eller annen form), familier, fellesskap, trygghet, økonomi/arbeidsliv, politikk, religion (nesten alle)... Pluss en viktig ting til?? Tillit stole på hverandre - skaper trygghet korrupsjon blant lærere, politi, politikere... -Fører til??

I Norge i dag stoler vi (stort sett) på hverandre Norge for 200 år siden: ikke samme tilliten Hva må til for å skape tillit (stole på hverandre?) 1. har noe til felles, forstår hverandre, språk, felles ritualer, samme humor felles «spilleregler» (at man følger normer/regler) - Abstrakt Fellesskap 3. Kunne tilby hverandre noe. Tillit til staten (skatten blir brukt fornuftig, hjelp til syke...) 4. Føle at det er «bruk for deg» - gjensidig respekt. Arbeidsløs - føle seg ubrukelig.