Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?
Denne lysbildeserien er en del av Molde kommunes oppsummering etter Ungdataundersøkelsen i 2015. Den er laget i hovedsak som en innledning til samtale på klasseforeldremøter i ungdomsskolen eller i videregående skole. Det er utarbeidet et faktaark som begrunner tallene i lysbildeserien. Målsettingen med lysbildeserien er å skape ettertanke og samtale mellom foreldre om ungdommenes online spilling. Lysbildeserien gir ikke foreldre klare svar, men gir de en bedre bakgrunn for å gjøre valg. Lysbildeserien kan kjøres av lærere uten særlig kunnskap om emnet. Les faktaarket før klasseforeldremøtet. Plasser foreldrene i mindre grupper på 4-6. La de få tid til å samtale seg i mellom underveis i framvisninga. Disse samtalene vil være en viktig del av utbyttet. Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?

2 Molde kommunes Ungdataundersøkelse
Tall fra Molde kommunes ungdataundersøkelse i 2015 742 elever i 9. klasse og Vg 1. De har svart på nær 300 spørsmål om forhold til: Skole Venner Foreldre Psykisk og fysisk helse Fritidsvaner Rus og lovbrudd Bruk av hjelpetjenester Bruk av mobil, data, spilling, og sosiale medier Og mye mer…. Molde kommune har arbeidet videre med tallene fra undersøkelsen. I Denne power pointen ser vi nærmere på hva som er typisk for de ungdommene som har brukt mest tid på online spilling. Har de det vanskeligere enn andre ungdommer? Går spillingen ut over forholdet til skole?

3 Hvor mye online spilling er det?
Ungdommene er spurt om: Hvor mange ganger har du siste uka spilt onlinespill med andre størstedelen av kvelden. Tenk på en gjennomsnittsdag. Hvor lang tid bruker du på å spille dataspill/TV-spill.

4 Ungdommenes egne kommentarer til resultatene
Takk til elever i Kommunikasjon og medialinja ved Molde Videregående skole som har laget videoer, podcaster og plakater for å aktualisere problemstillingene. Ctrl og klikk på bildet for å se videoen.

5 Quiz…. Lenke til quizen: Til deltagerne: Finn fram mobilene. Skriv: Kahoot.it i nettleservinduet Skriv inn quizkoden på skjermen Skriv navnet ditt eller et kallenavn Her kommer en kahoot quiz. Test at du får denne til å virke før foreldremøtet. Gjennom denne quizen får foreldrene med seg noen av de viktigste resultatene. Gi dem tid til å kommentere eller samtale før du henter fram neste spørsmål. På det siste spørsmålet er alle svar rette, og det kan diskuteres. Vi har laget en kort innføring i bruk av Kahoot her:

6 Fordelt på gutter og jenter
Flertallet av alle elever har ikke brukt en hel kveld siste uke til online spilling

7 Er alt da bare bra? De fleste ungdommer som bruker mye tid på dataspilling synes å klare skolen bra. De som bruker mye tid på data/tv online spilling bruker og mye tid på mobil og nettbrettspilling. En mindre gruppe av storspillere ser ut til ha særlige vansker,- også med skole.

8 To syn på dataspilling Storspiller på data viser en utrolig utholdenhet og evne til konsentrasjon. De setter seg inn i krevende utfordringer og finner løsninger. Hadde brukt like mye tid på fotball eller sjakk ville de blitt geniforklart. Dataspilling (E-sport) er stor underholdning internasjonalt. Storspillere på data isolerer seg fra familie og venner. Dette går ut over fysisk og psykisk helse. Ungdom skal må innom en bredde med aktiviteter for å utvikle seg til sunne og kunnskapsrike voksne. Storspilling på data er et alt for smalt livsgrunnlag

9 Og hva skal foreldre gjøre?
Ingenting? De aller fleste storspiller har kontroll og glir etter hvert over i andre aktiviteter. Langfredag, familiemiddag og dataspilling. Ctrl og klikk på bildet for å spille av videoen. Vi er ferdig med kveita og har trukket over i sofagruppen. Småpraten går om hverdagsopplevelser og nytt i storfamilien. Men i sofaen innerst sitter to godt utdannete voksne i en intens diskusjon om hvordan en gjør hva i Pokemon og. Ingen av dem merker at praten rundt dem stilner og at de blir filmet. Begge er i elitedivisjonen i spillet og nærmer seg høyeste nivå. Den ene er født før dataspillenes tid, men er til gjengjeld elitespiller i bridge. Den andre har spilt data fra begynnelsen på barneskolen, gjennom studier og med tre barn og jobb. Her sitter de og har et godt fellesskap med utgangspunkt i felles interesse for spill.

10 Her må det reguleres, eller?
Regulere tilgang til online spilling slik at ungdommene får med seg bredden av opplevelser? Vise interesse for spillingen, og gjerne delta i den. Dette gir fellesskap og grunnlag for samtaler om hva som er et godt liv? Hvordan vet en hvilke ungdommer som trenger ett vennlig dytt eller sterk styring? Når kontakter en hjelpeapparatet, og hvilke bivirkninger kan det ha? Her tar en gruppesamtaler mellom foreldrene. Trolig trengs ingen felles oppsummering, dersom ikke foreldrene har et sterkt ønske om det. Minn foreldrene om faktaarket dersom de vil sette seg mer inn i problemstillingene.


Laste ned ppt "Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google