Ute hele dagen 3. mars 2016 Lek, trivsel og fellesskap i uterommet, muligheter og utfordringer Kathrine Bjørgen, høgskolelektor/stipendiat ved DMMH og.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Samhandling.
Samarbeid mellom skole og hjem
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
May Britt Drugli Førsteamanuensis, RBUP, NTNU
Mobbing i barnehagen?.
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Glitre barnehage.
Rolighetsmoen barnehage
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Utviklingsøkologiske modell
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
Studietur New Zealand LEDELSE: Voksne skal lede seg selv og barna Gi barna trening i å lede seg selv og andre. Egenledelse. De voksne støtter det positive.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Bjerkebarnehagenes visjon og verdigrunnlag
"God bagasje på livets reise."
Brukerundersøkelse Kanvas 2012 Stinaløkka Totalt Antall svar (N): 30.
Magritt Lundestad, høgskolelektor, pedagogikk, FLU,
HelART i Ulåsen barnehage
Etikk i pedagogisk arbeid
Barnehagen som språkarena
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen
ROGNAN BARNEHAGE GRØNN GUL BLÅ RØD ROSA.
Forhold til ledelse/styrer Hvor fornøyd/misfornøyd er du med: Styrer som personalleder? Styrer som administrativ leder? Styrer som leder for den pedagogiske.
Lek og Læring i barnehagen
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Barnehagens samfunnsmandat
Skiftetøy merket med navn
HVORDAN MØTE BARN MED EN POSITIV OG ANERKJENNENDE HOLDNING?
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Deltakende læring.
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
Foreldremøte 7. September 2016 OPPVEKST | Søm barnehage.
TLF: –
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
DIALOG TIL BARNETS BESTE – “VI SKAPER FRAMTIDA”
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – Presentasjon, Sammen om barn og hvordan skal vi sammen lære barna våre sosial kompetanse?
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Elverum Håndball Yngres - Visjon ”Ekte idrettsglede i et mestringsorientert læringsmiljø!”
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
SAMSPILLMETODEN DIALOG
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Pedagogisk dokumentasjon
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Danning og voksenrollen i barnehagen
Voldsforebyggende opplæring
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Ute hele dagen 3. mars 2016 Lek, trivsel og fellesskap i uterommet, muligheter og utfordringer Kathrine Bjørgen, høgskolelektor/stipendiat ved DMMH og Pål Gerhard Rystad, høgskolelektor ved DMMH

Innhold Norske barnehager og uteliv Personalets betydning Fysiske miljøs betydning Trivsel og felleskap ute Oppsummering

Uteliv i uterom Hva vet vi om barns uteliv i norske barnehager? (Moser, T. & Martinsen, M.T., 2010; Stokke, A. et.al., 2011/2014; Bjørgen, K. 2006/2015; Lysklett, O.B., 2009/2013, Kallestad J.H. & Ødegaard, E.E., 2014)  Tid ute  Hva gjør barn og voksne ute  Pedagogiske rollen ute – hva sier personalet selv?

Personalets rolle i utetiden Kompleks og mangfoldig  Ulike roller  Være en fysisk rollemodell  Være selv i fysisk form  Være en tilrettelegger, motivator  Gi støtte  Gi omsorg, være en hjelper

Personalet erfaringer… Å være rollemodeller er sentralt (sitater gjengitt fra intervju av personalet):  «det er ikke nok å gå på ski sammen med barna, man må vise glede av det»  «barna følge meg i alt jeg gjør og sier, vi er rollemodeller»  «barn trenger støtte og tilbakemeldinger»  «mye ute går på det å motivere og tilrettelegge aktiviteter for barn»  «barna motiverer og involverer oss, og vi motiverer og involverer barna, det er gjensidig»

Personalets erfaringer…  «å gå på tur i naturmiljø motiverer. Da har jeg bedre tid og kan inngå i nære relasjoner med barna. Jeg kan gjøre ting jeg liker å gjøre. Jeg føler frihet..»  «i barnehagens utemiljø går mer tid til å observere og til vante rutiner» Involverte personale skaper involverte barn, og gjensidig..

Hvilke roller kan vi velge å ta Muligheter «Mange barnehager sliter med for aktive voksne i utetiden. Barn og foreldre har begynt å reagere. Dette har gått for langt»! Jeg blir nedringt av fortvilte foreldre, sier Klara Ku leder av FUB (Sitat: Barnehagen tidende ) Et velkjent problem i din barnehage også? Eller?

Kultur for lekende voksne?  Anerkjennes lekne voksne? Av kollegiet? Barna? Foreldrene?  Hva sier barna?

Roller vi kan velge å ta Thorbergsen (2012) Inspirerende lekpartner Stimulerende medskaper Engasjert samtalepartner Aktiv kulturformidler Praktisk arbeider Nysgjerrig prosjektleder Oppmerksom observatør

Personalets holdninger ute. Noen påstander (sum to og to) I vår barnehage er personalet aktive deltakere i leken ute. Uterommet er et frirom for barna, de klarer seg selv og leker best uten innblanding fra personalet Vi er opptatt av alle de gode mulighetene for å gå i samspill med barn i utetiden

Ja takk begge deler Aktive og medskapende voksne Aktive skapende barn

Barn, uteliv og uterom Ny/ økt bevissthet om fysisk miljø sin betydning for barns trivsel, utvikling og læring Hva er et godt fysisk utemiljø for barnehagebarn? Fysisk miljø med 7 egenskaper som involverer til ulike typer lek og mangfoldig stimulering The seven Cs: Character, Context, Connectivity, Change, Chance, Clarity, Challenge (Herrington et.al, 2007, 7Cs.pdf). 7Cs.pdf

Karakter og kontekst av utemiljø inviterer til ulike muligheter

Barns trivsel og involvering Hvordan barn trives og involverer seg i aktiviteter er relatert til kvalitet på barns læring og utvikling (Ferre Laevers, 2005)  Subjektiv trivsel handler om glede og positive følelser både til seg selv og i relasjon med andre  Involvering handler om å være konsentrert og utholdende i en aktivitet. Å være oppslukt, et utforskende driv (en tilstand av flyt)  Trivsel handler om; Mulighet for handlefrihet og medvirkning Vennskap og sosiale relasjoner Fysiske /sosiale og estetiske tilbud i miljøet

Barns trivsel og involvering ute Barn viste høyt nivå av trivsel i aktiviteter med; tilstedeværende personale med modus for nærvær og involvering personale med lekende tilnærming ved deling av opplevelser i fellesskap Kari Pape sier: «voksne må være mer i lekemodus, tørre å tulle og tøyse litt» «bare i nærværet kan vi oppdage barn som trenger hjelp» (Kari Pape, )

Personalets holdninger ute. Noen spørsmål (sum to og to) Hvilke typer lek, arbeidsoppgaver ol. Kan barn og voksne gjøre sammen? Hva betyr det å ha voksenengasjement og å ta voksen initiativ Hvordan brukes de synlige miljøene våre? Hvilke usynlige miljø har vi på vårt uteområde? Og hva foregår der?

Oppsummert For hvem og til hva egner de ulike uterom? Tilstedeværende lekende personale? Mening skapende aktiviteter? Sterke opplevelser, broen mellom lek og læring? Tiden ute, like sentral for pedagogisk refleksjon? Deling av gode opplevelser i felleskap !

Takk for oss !