Flyktningehelsetjenesten i Tromsø kommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

Foreldre som en reell ressurs
M&M (Migrasjons Memory)
Inkluderingsarbeid i idrettslaget. INKLUDERINGSKONFERANSE januar – 2011 Svein Femtehjell.
Voksenopplæringens overganger
Deltaking, inkludering og velferd
Psykiske utfordringer ved MS
Internasjonal Organisasjon for Migrasjon
May Britt Drugli Førsteamanuensis, RBUP, NTNU
KOLLEGASTØTTEORDNING VED SYKEHUSET I VESTFOLD
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Pårørende en ressurs Mange spor og utfordrende veivalg.
Helse og sykdomsbegrepet
Nett-basert-individuell plan SamPro
Introduksjons-senteret
- roller og forventinger
Kurs for nye bosettings-kommuner Oslo 3. juni 2010
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Foredrag holdt av Rassmus Verlo
Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR) Hva, Hvem, Når (og Hvor)
Seminar for nyansatte i flyktningetjenesten
Dette er Raskere tilbake
Eli Løkken, Helsetilsynet i Nordland Merete Steen, Statens helsetilsyn
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
Bosetting av flyktninger
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Hvorfor jobber PRESS med asyl?
1 Norskopplæring Statssekretær Cathrin Bretzeg Stavanger
Skoleprogrammet VIP, Sykehuset Asker og Bærum
Lege Reidun Brunvatne Tlf E-post:
Fysisk og psykisk helse hos beboere i mottak - vår utfordring Avdelingsdirektør Finn Aasheim, Avdeling for psykisk helse.
Foreldregruppe på Fillan barnehage
IKVO Bodø Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth
Kvalifiseringssenter for innvandrere INN
Møte med det norske arbeidsmarkedet.
Det flerkulturelle samfunnet
Barn – og kvinner som søker asyl Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og likestillingsdepartementet.
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Introduksjonssenteret - en vei til arbeid og utdanning
Rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap
Kurs for nye bosettingskommuner 1. juni 2010 i Oslo Hvem skal bosettes? Hilde Rasmussen Nilsen, seniorrådgiver IMDi Vest.
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
INTEGRERINGS AVDELINGEN.
Kristiania i 1905: Én tyrker, 16 fra Afrika og svensker.
Bosetting av flyktninger. Anmodningen IMDI har anmodet Asker kommune om følgende bosettingstall for 2016 og 2017: > Bosetting i 2016: 135 flyktninger,
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Ingvild Biørn-Hansen, tlf , e-post: ØKONOMISKE YTELSER TIL ENSLIGE MINDREÅRIGE ASYLSØKERE OG.
Samfunnskunnskap 50 timers kurs Vaksenopplæringa i Vestnes.
KOMPETENT | ÅPEN | PÅLITELIG | SAMFUNNSENGASJERT HELSETJENESTEN FOR NYANKOMNE INNVANDRERE Likeverdige helsetjenester innen habilitering og rehabilitering.
Migrasjon i vår tid Granbykonferansen 2016 Trygve G. Nordby Selbu, 5. april 2016.
Rehabilitering av eldre innvandrere Arnhild Valen-Sendstad Overlege Lovisenberg Diakonale Sykehus.
Barn på flukt som kommer alene til Norge – Enslige mindreårige asylsøkere under 15 år Tlf: Gaute Ingeson Fossbakk.
Line Johnsrud, rådgiver, Kommunens omsorgsansvar Representantens/vergens rolle Fylkesmannen i Oslo og Akershus v/ Line Johnsrud.
Uforutsigbare forutsetninger 2 Stor nedgang fr november 2015 og januar 16 november Statsbor g. Uke 44 Uke 45 Uke 46 Total Afghanistan.
Status på asyl- og mottaksfeltet Fylkesberedskapsrådet i Troms 15. oktober (1)1 (1)
Utfordringer for pårørende. Hvem er pårørende? Den eller de personene som den psykisk syke oppgir skal være det Pasienten kan velge fritt hvem som skal.
Åpenhet - Raushet - Respekt1 Voksenopplæringen Samfunn –Våre oppgaver i Notoddensamfunnet: –Vi skal bidra til kvalifisering i norsk og samfunnskunnskap.
Foto: Carl-Erik Eriksson 22. September 2016 – Hege Sotberg Kvalifiseringssenter for innvandrere - INN.
Flyktninghelsetjenesten Molde Kommune Marthe-Lise Riksfjord Flyktninghelsesøster.
1 Introduksjonsloven 27. september 2016 Ann-Elin Djuvik Kro Fylkesmannen i Rogaland.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Asyl- og flyktningsituasjonen
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Flyktningehelseteamet i Trondheim, FHT
Hvordan kan minoritetsorganisasjoner bidra til bedre skole-foreldre samarbeid? v/Whyn Lam, sosialantropolog og styreleder MiR Generelle utfordringer i.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Utskrift av presentasjonen:

Flyktningehelsetjenesten i Tromsø kommune

Sentrum helsestasjon To helsesøstre for bosatte flyktninger 1,8 % stilling Lege for bosatte flyktninger – Camilla Eilifsen Midtbu 20 % stilling Jordmor for både asylsøkere og bosatte flyktninger – ved Sentrum helsestasjon

Introduksjonsloven : (1.sep.2003) -Formål: Styrke nyankomne innvandreres mulighet for deltakelse i yrkes –og samfunnets livet, og deres økonomiske selvstendighet. -Gjelder flyktninger og familiegjenforente av flyktninger -IMDI koordineringsansvar, kommunene utføringsansvar

Introduksjonsprogrammet Skal gi grunnleggende ferdigheter i norsk språk og samfunnsliv, og forberede for deltakelse i yrkeslivet. Rett og plikt til 600 timer gratis opplæring

Bosatte flyktninger Via ordinært mottakssystem Til Tromsø kommune kommer det om lag 150 flyktninger hver år via det ordinære mottakssystemet. Dvs. de som har kommet til Norge som asylsøkere, og som så får oppholdstillatelse/ altså at de har rett til beskyttelse.

Direktebosatte Kvoteflyktning: Person som oppfyller FNs flyktningkonvensjon, og som Norge tar imot etter forespørsel fra FN. ( Norge: ca. 1200 i året) Opphold på humanitært grunnlag: oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge. Eks. enslige mindreårige og personer utsatt for menneskehandel Harmoni – Bofellesskap enslige mindreårige.

Familiegjenforente I tillegg møter vi de som kommer på familiegjenforening med flyktninger som allerede er bosatte. Vi flykt.helsesøstre møter de som kommer på familiegjenforening med personer som har bodd mindre enn 5 år i Norge.

Landbakgrunn Vi møter pr. i dag mest mennesker fra Eritrea, Etiopia, Somalia, Sudan, Iran, Irak, Afghanistan, Syria, pluss noen fra Burma, Kina kurdisk del av Tyrkia.

TID God kommunikasjon er viktig, og for å få til en god kommunikasjon når man ikke deler samme språk så behøver man Tid og TOLK

Helseutfordringer knyttet til flyktninger vi møter Vi ser flyktninger som sliter med både fysisk og psykisk helse. Vi kan møte mye gråt, søvnproblemer, angst, depresjon også isolasjon. Mange sier « jeg kan ikke lese, kan ikke konsentrere meg, sover ikke/dårlig, er urolig. Jeg kan ikke arbeide, er alltid trett. Jeg har hele tiden uro i tankene, dårlige tanker. Jeg tenker mye.»

Andre helseproblemer Mange av problemene en flyktning sliter i tillegg til uro for øvrig fam. er dårlige boliger. Trange små leiligheter, ofte ikke beregnet for flere familie medlemmer. ( Noen ganger får en sterk avmaktsfølelse og kompetanseslitasje, ikke å kunne hjelpe med det nødvendige) En tilleggs belastning er det for enslige mødre – de som blir skilte. De blir ikke akseptert i sitt miljø eks.i det somaliske miljøet.

Hvordan jobber vi? Følger tett opp sped – småbarns familier. Styrke foreldrerollen, det psykososiale og samspill mellom barn og foreldre Generell veiledning i ivaretakelse av barn Foreldreveilednings grupper – kurs ICDP ( Internasjonal Child Development Program)

Psykisk helseforståelse Psykisk helse og sykdom nært knyttet til tro, religion og Gud – og til ånder/ Jinn Derfor: behandling å lese fra Koranen Psykisk lidelse: forstås tradisjonelt ikke som medisin, men som religion TABU, skjules, forties – i Somalia og eksil

Det er viktig å utforske hva slags sosialt nettverk som finnes rundt personen, og hvilken betydning det har. Selv et lite nettverk kan være en betydnings full ressurs. Kunnskap om støttende faktorer og mulige strategier til forandring kan bidra til å skape en individuelt tilpasset behandlingsplan.

Hvorfor behov for psykologhjelp? Vi ser behov for psykolog hjelp til de som sliter psykisk. Flyktninger som er i en vanskelig livssituasjon, mennesker med lettere angst – og depresjons lidelser. Mangelen på rask psykisk helsehjelp gjør at slike problemer i mange tilfeller utvikler seg til mere alvorlige lidelser dersom de ikke blir tatt tak i.

RVTS – Region Nord Fagteam flyktningehelse Hvilken hjelp får vi fra RVTS

Takk for oppmerksomheten!