Idefasen og famlefasen Norunn Askeland 28.09.06. Skriveprosessen Famlefasen Utskrivingsfasen Bearbeidingsfasen Kulminasjonsfasen (ivrig, du vet ikke)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Advertisements

Kartleggingsmateriell: Språkkompetanse i grunnleggende norsk
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Konklusjoner Anne Hafstad Legemiddelindustrien blir stadig mer kreativ for å få oss til å skrive om deres produkter Deres jobb er å selge mest mulig.
En innføring i spillet: Lag En Setning
Å gi rammer som støtte for elevenes skriving
Nettevett – utvidet versjon
ER DU EN PERSON SOM… Kan tenke nye tanker? Kan gjøre noe du ikke har gjort før? Kan du gjøre noe som ikke er typisk deg? Ser du for deg at du om ett år.
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
Veiledning av elever / lærlinger
Nytt liv med Ny GIV? Tanker, erfaringer og et og annet tips
Dine sterke sider – slik andre ser dem
S TORHAMAR VIDEREGÅENDE SKOLE. ” M IN LÆRINGSHISTORIE ” O VERGANGSSAMTALEN – HVILKE ERFARINGER ER GJORT G ERD VASAASEN OG MARIT RØHR BØ STORHAMAR VIDEREGÅENDE.
Leselos Ordforråd/metakognisjon
GROW modellen.
Om smidig brukerkommunikasjon Smidig 2011 Johannes Brodwall Steria Norway.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
44 Hector om skikk og bruk I Norge
LEDDSETNINGER Vedlejší věty.
God Jul Du behøver ikke vente til Jul…
Hvordan åpne døren inn til en verden med produserende elever?
Om å skrive om litterære tekster
Forskjeller på tale og skrift
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Skriving som kommunikasjon
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Muntlige presentasjoner
Individuell bevisstgjøring Dine styrker – slik andre ser dem
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
GOD MORGEN.
Avdeling for sosionomutdanning
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
Kapittel 3 oppgave h Sett inn riktig stedsadverb
Strategier og kompetanse
Målene for skriving og bruk av skrivestrategier En veiledning
Evaluering av november på Blå avdeling:
Trinn 4: Gi elevene strategier som de kan ta i bruk når de skriver.
Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving
Trinn 3 Bruke vurdering for læring for å fremme elevenes skriveutvikling.
Gi elevene strategier som de kan ta i bruk når de skriver
Trinn 3 Bruke vurdering for læring for å fremme elevenes skriveutvikling.
Trinn 2 Skrive mye i alle fag på fagets premisser og bruke skriving i kunnskapstilegnelsen.
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
Magritt Lundestad, høgskolelektor, pedagogikk, FLU,
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Visste du at de som fremstår som virkelige sterke , i virkeligheten er de mest svake og følsomme? Visste du at de som bruker sin tid på at beskytte andre,
av Yocasta L. Sosa De Veisten
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
FORELDREMØTE 1. KLASSE 11. MARS 2015.
«Sammen om læring» - Finstad skoles visjon
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Kulturelle skolesekken Satsingen er oppdatert og ny for sesongen Oppgaver er satt opp av fagpersoner innen skole og geologi. Den tar utgangspunkt.
Myter om å skrive fagtekster (Og et forsøk på å knuse mytene) Anne-Beathe Mortensen-Buan.
Lekseplan for 6.trinn uke mai TIMEPLAN: Økt / dag:MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag ABABABABAB 1.økt: Pals Norsk K & H Mus.Eng.Samfunnsfag.
Skiftetøy merket med navn
Eksamen med begrenset Internett-tilgang Råd og tips til sentralgitt eksamen våren 2015.
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Skriving i begynneropplæringa
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Skrivepedagogikk POS som metode
Hukommelse og glemsel. Hukommelse All den informasjon vi har med oss fra tidligere opplevelser, erfaringer og læringssituasjoner Hvordan virker hukommelsen.
Velkommen til nytt barnehageår på Pytten og Dinglebein! I år har vi hilst velkommen til hele 12 nye barn og 2 nye voksne. Det har vært en del tårer, men.
Hvordan skal vi gjennom fokus på læringsmål og elevvurdering skape et økt utbytte for den enkelte elev? Læringssamtalen Hvordan skal vi gjennom fokus på.
Følelser Følelsene er en sterk drivkraft i oss og styrer mange av handlingene våre Eksempler på følelser: Glede Sinne Frykt Tilfredshet Skyld Skam Lykke.
Inviterer til foreldrekurs i CD-ORD
Konferansestyrerens navn
Utskrift av presentasjonen:

Idefasen og famlefasen Norunn Askeland

Skriveprosessen Famlefasen Utskrivingsfasen Bearbeidingsfasen Kulminasjonsfasen (ivrig, du vet ikke) Korrekturfasen Publiseringsfasen

Analytisk og intuitiv tilnærming Håndverk og intuisjon Grep og lek (Einstein)

Skriving etter klassisk modell (”vitenskapsmannen”, ”håndverkeren”) Klart tankeinnhold Organisering etter regler Nedskriving Krav om oversikt og kontroll på forhånd Skriving =nedskriving Skriving=teknikk som kan læres Sterk bevissthet om form ”Jeg må lese mer”

Skriving etter romantisk modell (dikteren) Inspirasjon, innholdet delvis ukjent på forhånd Skriveprosessen forløser og gir ny erkjennelse Krav om inspirert tilstand Skrivinga er kreativ ”Virkelig skriving” kan ikke læres Utforming er uinteressant, hver tekst er et originalt produkt ”Jeg må vente til jeg er inspirert.” ”Revideringer kan ødelegge alt.”

Skriving er oppdagelse og bevissthet Tekster er konstruerte produkt som stadig kan forbedres Revideringer kan sammenlignes med en håndverkers forbedringer Skriving kan læres og mestres bedre og bedre Skriveprosessen er i seg selv kreativ, en oppdagelsesprosess. Ikke nødvendig med oversikt over stoffet på forhånd Tidlig skriveprosess: oppdageren Seinere i prosessen: håndverkeren

Oppdageren Skriv ned de positive tilbakemeldingene du har fått på egen skriving gjennom skrivelivet. Hva ble sagt eller gjort? Skriv om en gang du var i fri kreativ flyt, hjemme eller ute. Prøv å beskrive følelsen. Beskriv tid på dagen, stedet, humøret ditt. Prøv å bli bedre kjent med ditt kreative jeg. Lag en liste over hva som hindrer deg i å skrive. Skriv også hvordan du kan vinne over disse hindringene og hvordan du kan bruke dem som redskaper for kreativitet.

Oppdageren (forts.) Skriv om et måltid du minnes med glede. Hvor var det? Hvem var du sammen med? Hvilken årstid var det? Hva spiste dere? Hvordan så maten ut? Hvordan smakte den? Skriv så mange klisje-sannheter du kommer på (tiden leger alle sår, to store i en sekk går ikke osv). Velg en av dem og forsvar den eller kritiser den.

Mulige prosjekt Lag en liste over mulige hovedprosjekt Velg en av dem og skriv et synopsis på en side der du skisserer innhold, skrivemåte og medievalg.synopsis

Lesefordeling (to og to) Jarvis, Halvorsen, ?Kress &van Leuween?

Skriveoppgaver hovedprosjekt Loggføring en gang i uka Liste over mulige prosjekt Synopsis (se CF) over ett prosjekt Første veiledning på prosjektet Første faglogg til prosjektet Andre veiledning på prosjekt og faglogg Skriveøvelser (skrivemåter)