NAFOs kompetansetiltak for barnehagene. Tidligere kompetansetiltak  Fra 2005 til 2010 gjennomførte NAFO kompetansetiltak i språkstimulering og flerkulturell.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Advertisements

Utdanningsdirektoratets oppgaver på barnehagefeltet
En suksesshistorie fra Vestfold….
”Kvalitet i hver kvadratmeter” Hva er gode barnehageledere?
Barns trivsel Tjenesteområde barnehage Gjøvik kommune Til barns beste – satsingsområde i Oppland 2013 – 2014.
Oppsummering Kvalitetsutviklingsplan
Landskonferanse IKVO 2010 Bjørn Holden IMDi Analyse og tilskudd
Oppdraget • I juli 2011 fikk Senter for omsorgsforskning Sør i oppdrag fra Helsedirektoratet å foreta kartlegging av hva som finnes av tiltak, fagutvikling.
Melding til Stortinget…
Kompetansekartlegging
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Storbynettverket 7 største byene (Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Drammen) Utvikle kompetanse og kunnskap Hovedfokus 2009 og.
GLIS Glimrende Læringsutbytte I Skolen
Bærum kommune 30.januar 2014.
Kompetanseplan for barnehagene i Bydel Gamle Oslo 2014
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
Presentasjon av spokus i HiØ-perspektiv
Evaluering av forvaltningsreformen i barnevernet
Ungdom, makt og medvirkning
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Barnehageforum 25. april Kvalitetsutvikling barnehage Hva skjer i 2013? Læringsmiljø –Fortsette med tiltak for å implementere formålsparagrafen.
LIVERPOOL CARE PATHWAY (LCP)
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
Statsbudsjettet Tidsplan St prp 1 – okt Tildelingsbrev - utkast til FM - nov/des Endelig tildelingsbrev – jan/febr Embetsoppdraget fra KD/Udir i.
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Fagdag for barnehageeiere i Hedmark 10.april 2014
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
RAMMEPLAN for barnehagens innhold og oppgaver. Mandat for rammeplangruppen Rammeplangruppen skal vurdere og fremme forslag på følgende områder særskilt:
Lektor 2 på Vardal ungdomsskole 5. mars Lektor 2 - ordning Fagpersoner fra industri og øvrig arbeidsliv utenfor skolen deltar aktivt i undervisningen.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Styrermøte 21.mars 2013.
Styrermøte 8.september 2011.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Tidlig innsats HS styret 7. desember 2010 Svein Ove Ueland
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
VELKOMMEN til Ingeniørutdanningskonferansen november, Scandic Hotel Oslo Airport, Gardermoen.
Erfaringer med styrking og allmenngjøring av det flerkulturelle perspektivet i lærerutdanningen Lærerutdanningskonferanse NAFO Oslo 23 og 24 mars Innlegg.
Høgskolen i Bergen’s arbeid for læring og deltakelse av språklige minoriteter i barnehager og skoler Innlegg ved førstelektor Ida M. Knudsen på Fylkesmannens.
Fornyelse mot høyere kvalitet vil kreve mer samarbeid Dekan Ole-Gunnar Søgnen Konferanse om norsk ingeniørutdanning.
Minoritetsspråkliges møte med norsk utdanning den vanskelige prosessen. Bergen Vest Rotary klubb 21 november 2005 Ida M. Knudsen og Rosa Herdlevær.
Minoritetsspråklige barn i barnehagen – regelverk Presentasjon laget av Juridisk avdeling 2 (barnehage), Utdanningsdirektoratet, til bruk for fylkesmennene.
Informasjonsmøte 17. januar 2014
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Statusoppdatering utviklingssentrene i Buskerud
FOKUS PÅ TRAUMER Forståelse og behandling av PTSD og komplekse traumer.
Barnehagekontoret Møte for familiebarnehagene 27.oktober 2009.
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Rådgiverkoordinatorforum i Bodø 27.januar 2015
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
Utvalget for gjennomgang av opplæringstilbudet til minoritetsspråklige barn, unge og voksne.
Tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap
PRESENTASJON UT AV TÅKA 2015 NASJONALT CANNABISNETTVERK NORGE (NCNN)
Tilsyn – barnehageloven § 16 Papirtilsyn: Årlig tilsynsrapport Årsmelding (bemanning, antall barn, areal) Telletidspunkt 31.8 Endringsmeldinger Regnskapsskjema.
Lokalt arbeid med læreplaner og vurdering, KRS FYLKESMANNENS UTVIDEDE UTDANNINGSMØTE TEMA: LOKALT ARBEID MED LÆREPLANER OG VURDERING.
Barnehageforum, Fylkesmannen i Oslo og Akershus 29. nov. 2013
Prosjektets hovedmål er: –Å styrke de ansattes kompetanse, for å gi alle barn et godt og likeverdig barnehagetilbud –Å heve status for arbeid i barnehager,
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
Velkommen til samling for regionsledere Nyheter fra Utdanningsdirektoratet (skoleutvikling, etter- og videreutdanning): Ungdomstrinnsatsning Mulig videreføring.
Fredag 17. oktober 2014 Wenche Warhaug.  Lavterskeltilbud for barnehagene  Består av pedagogiske veiledere Veilederne skal bistå barnehagene i forhold.
Kompetanse for mangfold
Østlandssamarbeidet Orientering v/Ann Irene Sæternes.
Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning
Tilbakeblikk Kompetansetiltak for barnehagemyndigheter
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

NAFOs kompetansetiltak for barnehagene

Tidligere kompetansetiltak  Fra 2005 til 2010 gjennomførte NAFO kompetansetiltak i språkstimulering og flerkulturell pedagogikk for barnehageansatte i alle fylkene, i nært samarbeid med universiteter og høgskoler og fylkesmennene.  Fra 2010 til 2012 ledet NAFO et kompetansetiltak for to- og flerspråklige assistenter i barnehagen etter Høgskolen i Oslo og Akershus sin KOMPASS-modell. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Høgskolen i Telemark (HiT) og Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH).  Fra 2011 til 2012 gjennomførte NAFO et pilotprosjekt om tospråklig assistanse i barnehagen. Fem kommuner deltok i prosjektet, som ble dokumentert av HiOA. Rambøll Management 2010: Evaluering av kompetansetiltaksprosjekt i språkstimulering og flerkulturell pedagogikk for barnehageansatte i regi av NAFO.Evaluering av kompetansetiltaksprosjekt i språkstimulering og flerkulturell pedagogikk for barnehageansatte i regi av NAFO NAFO 2012: Samlerapport KOMPASS.Samlerapport KOMPASS NAFO 2012: Prosjektrapport tospråklig assistanse Prosjektrapport tospråklig assistanse

Videreføring på to områder : 1: Kompetansetiltak for to- og flerspråklige assistenter i barnehagen – KOMPASS 2. Kompetansetiltak for barnehagemyndighetene

1. KOMPASS for to- og flerspråklige assistenter NAFO har fått i oppdrag fra Udir å videreføre KOMPASS, og gjør dette i samarbeid med –HiT (videreføring) –DMMH (videreføring) –HiØ (ny) Det gis midler til en klasse på hver høgskole á 20 deltakere/studenter NAFO er prosjektledere og bistår høgskolene som er faglig og administrativt ansvarlig for kompetansetiltaket. NAFO drifter et faglig nettverk for høgskolene i prosjektperioden

Kompetansetiltak for barnehagemyndighetene Rambøll evaluerte barnehagemyndighetens deltakelse i NAFOs kompetansetiltak for barnehageansatte og fant at «[…]kommunenes lave og varierende grad av involvering påvirkes av kommunenes egen kompetanse i og generelle prioritering av kompetanseområdene språkstimulering og flerkulturell pedagogikk» (Rambøll 2010: 24). - Samtidig var ikke barnehagemyndighetens rolle i kompetansetiltaket tydelig nok.

Samarbeidsstruktur NAFO HiT Vestfold - kommuner Telemark - kommuner Buskerud - kommuner Fm HiOA Oslo- bydeler Akershus - kommuner Fm HiØ Østfold - kommuner Fm

Mål Kompetansetiltaket skal styrke barnehagemyndighetens kompetanse om flerspråklig og flerkulturelt pedagogisk arbeid i barnehagene Dette innebærer: å styrke kommunenes arbeid med å implementere Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (2011) å styrke kommunens rolle som tilsynsmyndighet å forvalte den statlige tilskuddordningen Tilskudd til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder (Rundskriv F-01-11) Det er også et mål at kommunene som deltar i kompetansetiltaket kan tilføre barnehagesektoren kunnskap og erfaringer som kan bidra til å styrke arbeidet med likeverdig opplæring i barnehagen.

Kompetansemodell Felles for alle fylkeneKursdager x2 Fylkesvis Nettverkssamlinger x 4: for barnehagemyndighetene i tre geografiske områder på Østlandet, under faglig ledelse av høgskolene Lokalt Mellomarbeid for barnehagemyndigheten mellom nettverkssamlingene LokaltVeiledning i forbindelse med mellomarbeidet (kan foregå interkommunalt)

Innhold Sentrale, statlige føringer for flerspråklig arbeid, kulturelt mangfold og likeverdig opplæring. Kunnskap og forskning om flerspråklighet og flerkulturell pedagogikk. Barnehagemyndighetens oppgaver med tilsyn og veiledning, knyttet til rammeplanen og forvaltning av tilskuddsordningen. Ulike modeller og organiseringer for tospråklig oppæring; tospråklig assistanse og andrespråkslæring.