Medarbeiderundersøkelsen 2012 Orienteringssak for styret HSØ 20.12.12.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Helse Øst RHF Geografisk ansvarsområde: Oslo Akershus Oppland Hedmark
Advertisements

Etablering av lokale pasienterfaringsmålinger i Helse Vest.
Pleie- og omsorgsmeldinger i Helse Sør-Øst i 2011 Evalueringskonferanse ELIN-k Gardermoen 15. februar 2011 Kjell Arne Grøtting.
Helse, trivsel og arbeidsmiljø etter 22/7 En undersøkelse av ansatte i Regjeringskvartalet og departementene Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk.
Erfaringer fra internrevisjon
Tankesmia Medieanalyse for Helse Nordmøre og Romsdal 19. Februar 2008.
Regional HR handlingsplan for perioden
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
SPØRREUNDERSØKELSER dilemma og utfordringer
Dagkirurgiske avdelinger i Norge ’LEDELSE OG ORGANISERING’
POLITIETS MEDARBEIDER- UNDERSØKELSE 2011 HOVEDRAPPORT.
Velkommen til nettverkssamling 14. mars 2013 KS Agenda Møtesenter
SAFO Sør-Øst SAFO konferansen 2012 MBO 2011.
Hva er en medarbeiderundersøkelse?
Workshop etter medarbeider-/arbeidsmiljø-undersøkelsen
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Sykehuset Innlandets satsingsområde
ISO-sertifisering av Dagkirurgisk enhet - etablering og praksis
Praksiskonsulentordningen i Norge
Norsk Audiografforening 6. november 2009
Bruker- og medarbeiderundersøkelser 2012 – Tilnærming, hovedkonklusjoner og resultater KONGSVINGER KOMMUNE.
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Bufdirkonferansen Før – stue bort - På høy tid at barna selv blir spurt ”Jeg har satt meg fore å endre på at voksne diskuterer hva som er best.
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
TANKESMIA AS Medieanalyse for St. Olavs Hospital HF 28. Jan 2008.
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Mini-Gaiden Informasjon fra Arbeidsutvalget Nr. 28 uke 42, Ansvarlig redaktør: Jarle Berge Redaktør/produksjon: Hans Olav Kirknes Et produkt fra.
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Likelønn - Systematisk likestillingsarbeid. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i.
Medarbeiderundersøkelsen 2011 Gjennomført for hele Drammen kommune, inkl. foretakene og § 27 samarbeidene Fast ansatte og vikarer med kontrakt av lengre.
Budsjettdrøfting i bystyrekomite for oppvekst og utdanning 12. oktober.
Medarbeiderundersøkelsen 2012 Gjennomført for hele Drammen kommune, inkl. KF ene og § 27 samarbeidene Fast ansatte og vikarer med kontrakt av lengre varighet.
Oslo 7.sept 2009 MEDISINSK TEKNISK FORENING Norwegian Society for Biomedical Engineering Medisinsk Teknisk Forening Symposium 2009 Status investeringer.
Helse Sør Kvalitetsstrategi Ingrid Risland Helse Sør RHF
Kirurgisk divisjon, Akershus universitetssykehus
Oppfølging av praksiskonsulentordningen i Helse Sør-Øst Vegard Høgli, fagsjef Helse Sør-Øst RHF Bente Thorsen, fastlege, praksiskoordinator Oslo universitetssykehus.
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
Noen tanker etter å ha gjennomført prosjektet ”Gravide i arbeid” ved Sykehuset Østfold HF Prosjektperiode fra juli 2010 til Jordmor.
Prosjekt Barn som pårørende SI somatikk 2014
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
Nasjonalt utviklingsprosjekt: UHR – SAK-midler Kompetansegruppe – erfaring Forskergruppe – forskning Referansegruppe – ressurspersoner.
Pasientforløp ”hjem til hjem”
Levanger kommune Kommunenettverk for fornyelse og effektivisering – medarbeiderundersøkelse Levanger kommune Kommunenettverk for fornyelse og effektivisering.
Program 08:30 Velkommen 08: :05Gjennomgang av resultater og funn Direktør Hans Christian Holte, Difi 09: :15Innbyggerundersøkelsen – Et viktig.
Helse Sør-Øst RHF Gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og.
Resultater pasienttilfredshet Habilitering Barn og Unge Habilitering Barn og Unge - oppdatert pr
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Samvalg i målavklaringsprosessen under rehabiliteringen Sykehuset Innlandet HF, Divisjon Habilitering og rehabilitering Fagråd 2011.
1 Anskaffelse av rammeavtaler IKT konsulenttjenester Skøyen, “Livsviktig IKT”
VEDLEGG 8 TIL KONKURRANSEGRUNNLAGET SE KONKURRANSEGRUNNLAGET PKT 1.4.
Hvordan kan vi bruke Studiebarometeret til egen kvalitetsforbedring? Solrun Valen, dekan Avdeling for helse- og sosialfag
Oppslag senest : KUNNGJØRING (3) Avsluttende kunngjøring ”RHF-valget” Det vises til tidligere kunngjøringer i vinter. Det ble krevd forholdstallsvalg.
”I pasientens fotspor”
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Orientering til styret om AMUS mars 2017
Hvordan lese rapportene
«Rop-tilsynet» i Haugesund kommune
økt grunnbemanning og ansvarliggjorte medarbeidere for økt nærvær
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Veien inn i ledelse ER LEDELSE NOE FOR DEG? ER DU DEN VI SER ETTER?
Elin M. Fjeldbraaten, Bedriftshelsetjenesten, Sørlandet Sykehus HF
10-faktor Medarbeiderundersøkelse
Arbeidsmiljøundersøkelsen
Utskrift av presentasjonen:

Medarbeiderundersøkelsen 2012 Orienteringssak for styret HSØ

Kort om undersøkelsen - Hensikt og formål Medarbeiderundersøkelsen er en del av en metoderekke for utvikling av medarbeidere, arbeidsmiljø og ledelse i helseforetakene Medarbeiderundersøkelsen er et verktøy for lokal virksomhetsutvikling basert på en felles standard for kartlegging og oppfølgingsarbeid Undersøkelsen er en av Norges største spørreundersøkelser fordi den berører alle faste ansatte i alle foretak Spørreskjemaet som benyttes er utviklet for å få frem variasjon i synspunkter innen enhetene om forhold som påvirker motivasjon, trivsel og helse. Undersøkelsen bygger på en forskningsbasert metodikk og ble utviklet parallelt i foretaksgruppene Sør og Øst med ett felles skjema fra 2008, og validert i 2009

Spørreskjemaet Uforandret siden 2010 Det handler om ledelse Ledelse er den største og klareste faktoren (faktor 1) i undersøkelsen Ledelse har en betydelig samvariasjon med de fleste andre tema som det spørres om hvilket vil si at ledelse har innflytelse på de fleste temaene som kartlegges

Kort om indikatorene Engasjement i utvikling av egen virksomhet Medarbeideres tro på undersøkelsen og deltakelse i denne er avgjørende for at metoden skal fungere organisasjonsutviklende Høy deltakelse gir også mer valide resultater for den enkelte enhet og letter oppfølgingsarbeidet Viser i hvilken grad foretaket har jobbet med informasjons- og motivasjonsarbeidet internt Deltakelse Sammenheng med kvalitet, pasientopplevelser og behandlingsresultater Består av arbeidsglede, motivasjon og tilhørighet Virker positivt inn på pasienters opplevelse av behandlingen, på brukere/-servicemottakere sin tilfredshet med tjenesteleveranser, og i enkelte tilfeller behandlingsresulteter Er en jobbressurs, som også er en viktig buffer mot belastningsfaktorer som kan gi fravær og jobbskifte. Jobb tilfredshet Oppfølging av arbeidsmiljølovens visjon om et helsefremmende arbeidsliv Arbeidstaker plikter å melde fra til arbeidsgiver dersom et fravær helt eller delvis skyldes forhold relatert til jobben og arbeidsmiljøet Det er få slike tilbakemeldinger fra lege eller fra medarbeidere ved sykemelding / egenmelding Gir et anslag med hensyn til størrelsen på det jobbrelaterte fraværet Jobb- relatert fravær Trene på en utviklingsmetode som involverer medarbeidere Knyttet til strategisk for perioden : ”Alle medarbeidere skal involveres i oppfølging av medarbeiderundersøkelsen med etablering av forbedringstiltak for egen enhet” Undersøkelsen skaper forventninger, og skal følges opp med et konkret forbedringsarbeid i den enkelte enhet. Leder har ansvar for å initiere arbeidet, og få medarbeidere til å delta og engasjere seg Opplevd oppfølging

Indikatorer pr foretak Indikatorer 2012 DeltakelseTrivsel Jobbrelatert fravær Opplevd oppfølging Sykehuset Sørlandet HF75 % Sykehuset Telemark HF79 % Sykehuset i Vestfold HF76 % Vestre Viken HF73 % Sunnaas sykehus HF81 % Sykehuset Østfold HF78 % Akershus universitetssykehus HF76 % Oslo universitetssykehus HF *72 % Sykehuset Innlandet HF72 % Sykehusapotekene HF87 % Sykehuspartner92 % Helse Sør-Øst RHF93 % Samlet for regionen75 %768855

Opplevd oppfølging - Fremgang ved de fleste foretak, men reduksjon ved Telemark og Sunnaas * Psykiatrien i Vestfold HF inngår i Sykehuset Vestfold HF fra 2012 ** Oslo universitetssykehus HF gjennomførte ikke undersøkelse i 2010

Endring 2011 til 2012 pr tema Antall svarResultat 2012 Resultat 2011 Endring MÅL * FORBEDRINGER ** FAGLIG UTVIKLING KVALITET TRYGGHET RESPEKT MOTIVASJON ARBEIDSGLEDE TILHØRIGHET MEDVIRKNING ROLLEKLARHET SOSIALT SAMSPILL KONFLIKTER ARBEIDSBELASTNING *** EGENKONTROLL ROLLEKONFLIKT OPPLEVD LEDERADFERD PASIENTSIKKERHETSKULTUR * Fremgang på "Enhetens mål er godt kjent for alle ansatte" og "Vi evaluerer jevnlig hvordan vi ligger an i forhold til enhetens mål" ** Størst fremgang på "I min enhet er vi flinke til å melde og følge opp avvik", og "I vår enhet er det trygt å varsle om kritikkverdige forhold". *** Svak tilbakegang på områdene belastende arbeidsmengde, belastende tempo og for stor fysisk belastning i arbeidet

Oppfølging av undersøkelsen Den noe svakere deltakelsen i 2012 kan i noen grad forklares med: –1557 færre svar i 2012, og 450 færre utsendte spørreskjema –To store undersøkelser samme år (pasientsikkerhetskulturundersøkelsen) –Selv om flere foretak har høyere deltakelse i 2012, får regionen samlet sett en reduksjon grunnet en liten tilbakegang ved Sørlandet, Telemark og Oslo universitetssykehus (de tre foretakene utgjør samlet over 1/3 av totalt antall besvarelser) Alle foretak har nå lagt frem sine overordnede resultater for arbeidsmiljøutvalg, foretakets ledelse og styret Oppfølging skal skje i lederlinjen, overordende leder følger opp sine underordnede enheter –Alle foretak har tatt i bruk elektronisk oppfølgingsverktøy, som gir både lokale og overordnede ledere bedre oversikt og letter rapporteringen fra oppfølgingsarbeidet –Enhetene arbeider med å justere/opprette handlingsplaner