Resonnerende tekst.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Om å skrive masteroppgave i forvaltningsinformatikk
Advertisements

Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Tilpasset opplæring i praksis Ved Espen Schønfeldt
Skrive og studieteknikk V/ Espen Schønfeldt
Kunsten og skrive Del II Skriving og argumentasjon
Rett på sak.
Presentasjonsteknikk Av Øystein L. Pedersen. Forberedelser  Hvor lang tid har du til rådighet?  Definer hensikten med presentasjonen  Overbevise eller.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Retorikk og tekstanalyse
Bokanmeldelser..
H.Høie/N.Dolve april 2005 Oppgaveløsning i pedagogikk
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Oppgaveløsning Metode og tilnærming.
Å skrive en sakpreget tekst
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Hvordan tenke lurt når du skriver tekst?
En artikkel er en saktekst.
Retorikk og tekstanalyse
SEMESTEROPPGAVEN Design og detaljer Referanser Temavalg
Noen enkle studieteknikker ved innlæring av DRI-emner
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
Om å skrive om litterære tekster
Seminar fagartikkel Pedagogikk uke 1 AU1.
Hvordan skrive en god utredning?
Analyser en sakprosatekst
Muntlige presentasjoner
Cafédialog – elevmedvirkning
Strategier og kompetanse
En artikkel er en saktekst.
Essay er en skriftlig sjanger.
Elevforsk: saktekster, argumentasjon
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
EiT-modul 15. november 2006 Bruk av mappeinnleveringer som underlag for prosessrapport Lene Rønningen og Hanne Charlotte Helgesen.
10 regler for å skrive for web
Kvalitative og kvantitative metoder
Om å disponere masteroppgaver i forvaltningsinformatikk
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Litterære virkemidler
Cafédialog – elevmedvirkning
Photo voice som metode i evaluering av folkehelsetiltak Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap. Stiklestad Eva Magnus (PhD),
Argumenterende tekster
Norsk Mål for timen: Arbeidsoppgaver:
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Eksempeltekst høst 2014 Når du skal svare på oppgaven:
Å ANALYSERE SAKPROSATEKSTER
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Skriverammer og stillasbygging i historiefaget
Seminar 1: EXFAC august Opplegget De første fire seminarene vil konsentreres om pensum. Her vil vi forsøke å nærme oss det teoretiske ved.
Hvordan skrive en oppgave: Innledning: skrives helt til slutt.- hva skal jeg gjøre. Problemstilling: Hva skal jeg undersøke og kanskje litt om hvorfor;
Argumenterende tekster
Å drøfte Å drøfte er å diskutere – med seg selv. Diskusjonen skal foregå med argumenter. Gå alltid fra det generelle til det spesielle. Et argument er.
Hvordan bør oppgaven bygges opp? Avsluttende arbeid Spama.
Kapittel 7 Analyse av sakprosa SG- design/Fotolia.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
Seminarundervisning STV2250 – Internasjonal miljø - og ressurspolitikk.
| Å argumentere Å analysere argumenterende tekst.
Leserinnlegg Saktekst/Sakprosa Hvordan bygger man opp et leserinnlegg?
Artikkel.
Å skrive noveller.
Fordypningsoppgave Håkon Swensen 5. mars 2014
Gjennomgang før eksamen
Gjøre greie for hovedsyn og argumentasjon
Kapittel 5 Argumentasjon
Utskrift av presentasjonen:

Resonnerende tekst

Resonnerende tekster I resonnerende tekster er det temaet som står i sentrum Noen ganger går oppgaven ut på å beskrive eller presentere en sak. Andre ganger går oppgaven ut på å drøfte eller forklare ulike sider ved en sak. I de alle fleste tilfellene ber oppgaven også om å gi uttrykk om din personlige oppfatning. Resonnerende tekster er aktuelle i alle fag: Studieretningsfag: begrunne valg av løsninger, arbeidsteknikker, metoder osv.

Artikkelens tredeling Innledning Innledningen er viktig, her skal du fange leserens oppmerksomhet. Du presenterer emnet som skal behandles i teksten, men det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan en innledning skal se ut. Hoveddel I tekstens hoveddel kommer selve drøftingen. Del inn i flere avsnitt. Hvert avsnitt bør innledes med en påstand, det vil si en mening. Deretter følges en begrunnelse og gjerne et eksempel. Et viktig kjennetegn på en god besvarelse, er grundig argumentasjon og troverdige begrunnelser. Drøftingsoppgaven skal være balansert og informativ. Avslutning Avslutningen bør henge sammen med innledningen. Her kan du gjerne gjøre rede for personlige meninger.

”Oppskrift” på en god artikkel Begynn med idémyldring/”brainstorming” Lag et tankekart Her skriver du opp alt du kan tenke deg å ha med i artikkelen Lag en disposisjon Å disponere er det samme som å ordne momentene i en naturlig rekkefølge Ta utgangspunkt i tankekartet og klargjør hva som skal være med i innledningen, i hoveddelen og i avslutningen Skriv artikkelen med utgangspunkt i disposisjonen

Argumentasjon Å argumentere er å presentere påstander og synspunkter for eller mot en sak, og deretter begrunn dem. Når vi har klare påstander og begrunnelser, skal disse inn i hoveddelen i en artikkel. Hoveddelen vil alltid bestå av mange avsnitt, og hvert avsnitt bør bare inneholde ett argument. Argumentet er ofte tredelt. Det begynner med en påstand, og så følger en nærmere begrunnelse eller utdypning og et eksempel om mulig. Påstand: Elever i videregående skole bør få lønn En slik påstand vil ikke bli tillagt særlig stor vekt uten at senderen begrunner hvorfor det bør være slik. Lønn vil stimulere til økt innsats Elevene behøver ikke å arbeide så mye ved siden av skolen Fraværet vil gå ned Bruk av eksempler En undersøkelse blant lærlinger i Drammen viser at lønn var den viktigste årsaken til at 80% av lærlingene arbeidet bedre ute i arbeidslivet enn på skolen. På Horten videregående skole er det satt i gang et forsøksprosjekt med lønn der de kan vise til økt effektivitet i skolearbeidet.

Å forstå argumenterende tekster Hva er tekstens hovedsynspunkt? Hva vil han/ hun si med teksten? . Åpen argumentasjon Er det som blir sagt, sant? Er argumentet relevant`? Skjult argumentasjon: Hvordan bygger forfatteren opp sin egen troverdighet? Ordbruk, ironi, vise til felles verdier, flertallsargument, lånt autoritet

Aldersgrensen for å kjøre bil bør heves til 20 år Argumenter FOR Argumenter MOT

De flinkeste elevene bør gå i egne klasser Argumenter FOR Argumenter MOT

Elever i videregående skole bør være i seng senest kl. 22 Elever i videregående skole bør være i seng senest kl. 22.30 på hverdager. Argumenter FOR Argumenter MOT