Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Argumenterende tekster

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Argumenterende tekster"— Utskrift av presentasjonen:

1 Argumenterende tekster
Saktekst i praksis

2 Definisjon Påstand Den romanen var vanskelig å lese, Begrunnelse
Å argumentere betyr «å føre bevis». Påstand Den romanen var vanskelig å lese, Begrunnelse fordi forfatteren brukte et gammeldags språk. Påstand Den romanen var kjedelig å lese. Begrunnelse Den handlet ikke om noe interessant.

3 Debattartikkel og diskusjonsinnlegg
Lik fagartikkelens oppbygning Ser saken fra flere sider For/imot Ser fordeler/ulemper Diskusjonsinnlegg Ikke så gjennomarbeidet og begrunnet (leserinnlegg)

4 (Å løse/OVERBEVISE) problemer/Temaer
Hva mener du om: Rasisme i Norge? - Halloween-feiring? Miljøvern? - Ferier i skoletida? Mobilbruk i skolen? - Abort, legers reservasjonsrett? Kriminalitet og straff? - Nobels fredspris 2013? Nynorsk i ungdomsskolen? - Søndagsåpne butikker? Karakterer i barneskolen? - Kan alt spøkes med? Kartongpipe eller ei? Fagfolk og eksperter uenige. Aldri 100% enighet. Ikke noe fasitsvar. Argumenter for både det ene og det andre.

5 Hvordan skrive en argumenterende tekst?
Innledning Presenterer emnet og problemstillingen. IKKE kom med egne meninger og svar i innledningen! Hoveddel Se saken fra flere sider. Få fram argumenter både for og imot. Vurder positive og negative sider ved argumentene. Bruk kilder og referer til fagpersoner, statistikk eller fakta. Vær konkret og bruk eksempler. Avslutning Din konklusjon og din mening om saken.

6 argumentasjonsknep Faktaargument
- 154 mistet livet på norske veger i Dette er 14 lavere enn i og det laveste tallet siden 1950. Flertallsargument: - Alle er jo enige om at … - Hele kommunen står samlet omkring dette. Parallellargument: - Vi får høyere arbeidsledighet. Det samme skjedde sist gang de var i regjering. - Forrige gang elevene fikk bestemme dette, førte det til mer søppel i gangene. Fornuftsargument: - Du som er så fornuftig og klok, må jo være enig i at … - Ingen gode foreldre vil gi alkohol til sine barn så lenge de er under 18 år. Ekspertargument: - Etter 20 år som lege vet jeg at … - Professor Dahl er ekspert på spillavhengighet og sier at …

7 argumentasjonsknep 6. Selvsikkerhetsknepet:
- Dette er uten tvil den beste løsningen!» - I dag er det ingen som tviler på … 7. Representasjon og fellesskap: - På vegne av mange andre vil jeg … - Vi her i klassen må jo mene … 8. Direkte appell Bruk av personlige pronomen (du, dere), hjelpeverb (bør, skal, kan, må) og/eller imperativ.


Laste ned ppt "Argumenterende tekster"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google