Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

Hvordan nå ut i Media ? NASOL-orkestrene og forholdet til media.
Europas 7 problemer Frivillig barnløshet. Fundamental endring i befolkningsstruktur. Sammenbruddets tall er 1,3 Den demografiske motsatsen til en frontkollisjon.
Materiellgrunnlaget for Miljøpartiet De Grønne
Christiane &Bianca 2013.
Helge Østbye Institutt for informasjons- og medievitenskap Medias oppgaver i byutvikling Byfriksjoner – møte 19. november 2009.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
EUs kvotesystem og ’windfall profits’ Et problem i ferd med å løses? Jørgen Wettestad CANES-møte på Polhøgda, 20/
Organisasjonsutvikling -flere særkomiteer?
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Brukermedvirkning i LHL
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
SYNSPUNKTER FRA KS. ADMK KS’ utgangspunkt i hjemfallsaken Den kommunale og fylkeskommunale vannkraftproduksjonen er bygget ut og betalt av kommunene,
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Viktige lover og regler
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
Pressekonferanse 24. august Lokalpolitikerne er tilliten verdig.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
Norsk høyere utdannings og forsknings framtid? En kommentar fra landsdel Sør-Vest Torunn Lauvdal, Universitetet i Agder.
Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.
Avslutningskonferansen Evalueringen av Kunnskapsløftet Avslutningskonferansen 31. oktober 2012 Forvaltningsnivåenes og institusjonenes rolle.
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Offentlig meningsdannelse og rasjonell politikk
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Regionskontorenes historie… 1 av 6 norske regionskontorer i Brussel - Stavangerregionens Europakontor Midt Norges Europakontor Nord Norges.
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene Møte med partiene Rita Kumar, utvalgsleder
Nasjonale prøver.
Innsigelsesinstituttet
LOBBYVIRKSOMHET Hvordan få gjennomslag for våre meninger og standpunkter hos politikere? Jon G. Olsen Styreleder VOFO-Akershus Daglig leder Akershus musikkråd.
Regional transportplan Agder
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?
Peace Research Institute Oslo Fordommer Fordummer Oslo, 23. november 2010 Rojan Ezzati.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Hvordan oppnå økt deltakelse på Tromstrygdskolen? Signe Sønvisen og Trine Thorvaldsen SINTEF Fiskeri og havbruk.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Å bygge en profesjonsgerilja på sosiale medier
Idrettsrådets ansvar og rolle
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Økonomiplaner. Brukergrupper –ulike behov Administrasjonen –For høyt prioritert i mange ØP’er i dag? Politikere –Opptatt av budsjett og nære ting –Et.
Lokalkommunedatabasen Konferanse, KS, Oslo 16. februar 2011 Lokaldemokratiet i 82 kommuner - Presentasjon med sideblikk til kommunevalget 2011 Harald Baldersheim.
1 Kommunalminister Erna Solberg Innlegg for Nordea 3. mars 2005 Strukturendringer.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Politisk påvirkning.
Møreforsking; «Alternativer for regionalt folkevald nivå» Møreforsking; Tore Eriksen Politikardag, 24.november 2014.
Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører.
SVV 2010 Forvaltningsreformen Overordnet organisering.
Møte i Østlandssamarbeidet Siri Halsan, KS utdanning.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
STRATEGISK STYRING OG LEDELSE: FORUTSETNINGE OG BEGRENSNINGER Irene Dahl Andersen Divisjon for psykisk helsevern Sykehuset Østfold.
Den politiske styringskjeden
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Trenger Østlandet et mer slagkraftig politisk organ og felles institusjoner? Even Aleksander Hagen Fylkesordfører i Oppland & Leder av fellesnemnda.
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Utskrift av presentasjonen:

Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør

Hvorfor Vestlandet? Interessen for rikspolitikk synker i befolkningen. Nasjonalstatens rolle er svekket. Vi er blitt globale i hodet. Litt regionale og lokale! Nasjonale beslutningene om globale spørsmål flyttes til globalt nivå (selv om det ikke er særlig utviklet ennå). Alt som ikke MÅ vedtas globalt eller nasjonalt, må flyttes nærmere borgerne. EUs subsidaritetsprinsipp: Beslutningsmyndigheten så nær borgerne som mulig.

Forfaller demokratiet? Interessen for Bergenspolitikken er også svekket. For ikke å snakke om Hordaland! En gang var både BA og BT vestlandsaviser. Nå er begge bergensaviser. I mediene merker vi den synkende interessen for politikk på markedsundersøkelser og løssalg. Politiske oppslag skaper liten leserinteresse. Men på Balkan og i Midtøsten er alt politikk!

Demokrati uten deltakelse? På 1980-tallet var BA med 20 sider om kommunebudsjettet og statsbudsjettet årets bestselgere. Leserundersøkelsene viser at særlig de unge er mindre interessert i politikk. Våre folkevalgte har stor tillit og handlefrihet. Men demokrati med svak folkelig deltakelse er sårbart.

Hva gjør vi med det? Politikken har blitt farlig lik næringslivet i måte å fremstå på for borgerne i mediene. Mange medier er blitt farlig lik underholdnings- industrien. Hva er forskjellen på Helge Lund, adm dir i Statoil og Jens Stoltenberg, statsminister? Allerede da Gro var statsminister snakket mange om at hun virket som adm dir i AS Norge.

Hva gjør mediene med det? Det er krevende å dekke politiske nyheter på en måte som gjør at de blir lest av alle generasjonene og formidler detaljert samfunnskunnskap. I TV er politikk blitt underholdning. Avis og radio kan være politikkens og folkeopplysningens siste skanse i mediene. Aviser og radio sliter med å nå hele befolkningen. Men fortsatt leser nesten alle bergensere BA og BT i løpet av en uke.

Sterk fellesinteresse mellom avisene og politikken Både innenfor politikken og innenfor mediene må vi arbeide med reformer for å mobilisere borgerne. For å skape sterkere deltakelse i folkestyret, må sammenhengen mellom folks hverdag og politikken bli tydelig. Det er krevende for de politiske sakene som ikke får sterk fokus her og nå i mediene, dvs kriser og sterke konflikter.

Bredt, folkelig engasjement krever: Politikere som kommuniserer med publikum gjennom mediene om spørsmål folk er opptatt av, og vinner deres tillit. Folkevalgte organer som kan styre den offentlige administrasjonen på vegne av borgerne på lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt nivå. Politikk er dialog med befolkningen om de krevende og omstridte, men riktige og nødvendige beslutningene!

Hvorfor er Vestlandet det riktige regionale nivået? Vestlandet oppleves som en enhet av mange av oss som bor her. Viktige deler av den offentlige administrasjonen er allerede landsdelsorganisert og fjernstyrt. Den eneste muligheten for å utvikle folkestyrt kontroll med de landsdelsorganiserte etatene, er folkevalgte landsdelsregioner.

Motforestillingene mot Vestlandet Bergen og Stavanger er for store for sine fylker, men frykter en enda mektigere motpart. Stavanger og Bergen er rivaler. Distriktene på Vestlandet frykter at Bergen vil sentralisere alt til Bergen. Bergen er redd for å bli utspilt av alle de andre.

Hva må gjøres? Vi må lære av de som bygde EU for 50 år siden: Begynne med visjoner, små skritt og relasjonsbygging. EU flytter ansvaret for sitt beslutningsorgan hvert halvår! Dette halvåret har Tyskland ansvaret. Neste halvår er det Portugals tur. Det lederskapet fylkespolitikerne på Vestlandet har tatt, er svært positivt og må videreføres! Men vi må innse at det tar tid å bygge tillit til nye strukturer og institusjoner.

Hva er hovedargumentet for Vestlandet? Ta vare på de store fellesverdiene og de store felles interessene landsdelen har. Hvis ikke vi gjør det, er det dessverre ingen andre som gjør det for oss. Demokratiet forfaller gradvis og umerkelig, dersom det ikke utvikles og fornyes. Fylkene gjør et godt arbeid for å dra landsdelen sammen. Men mot en sterk og maktbevisst sentralmakt, blir det for spinkelt!

Konklusjon Derfor må Vestlandet samle seg for å ta over den folkevalgte styringen av de store statlige landsdelsetatene og de store felles utfordringene, på vegne av velgerne på Vestlandet.