Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har. Hver stat har ansvar for at barna i sitt land får sine rettigheter innfridd Norge har gjort Barnekonvensjonen til norsk lov

2 Arbeidet begynte for over 100 år siden
Da satt Eglantyne Jebb (bildet) og skrev ned hva hun mente alle barn trenger, uansett hvem de er og hvor de bor. Barn som er sultne må få mat, barn som er syke må få hjelp og barn som er uten foreldre må få omsorg Hun skrev videre at alle land deler et felles ansvar for verdens barn.

3 FN passer på Norge FNs barnekomité passer på at hvert land følger barnekonvensjonen. Med jevne mellomrom sier barnekomiteen hva de mener hvert land gjør bra og hva de må gjøre bedre. Dette kaller vi merknader. Sist gang barnekomiteen ga sine merknader til Norge var i 2010. Redd Barna har sammen med barn skrevet ned merknadene slik at barn kan forstå dem.

4 Hva sa FN til Norge i 2010? Barnekomiteen ber Norge spre merknadene og gjøre dem kjent for alle i Norge på landets språk, […] og til barn. Dette skal gjøres for å spre kunnskap og skape debatt […]. (Les mer på side 36 i heftet) Barnekomiteen er fornøyd med at Norge har endret barneloven og barnevernloven, slik at aldersgrensen for at et barn SKAL bli hørt i saker som er viktige for et barn er senket fra 12 til 7 år. Men de vil også at Norge skal fortsette å arbeide for at alle barn, uansett alder, blir hørt i alle saker som er viktige for dem, og at deres mening blir tatt ordentlig på alvor. (Les mer på side 15 i heftet) Barnekomiteen vil at Norge skal gi barn informasjon om alarmtelefonen og andre steder hvor barn kan få hjelp.

5 FN var også opptatt av at Norge må passe ekstra godt på barn som har det vanskelig:
Barn som lever i fattigdom i Norge: Barnekomiteen er misfornøyd med at det ikke gjøres nok for å passe på utviklingen, helsen og utdanningen til barn som lever i fattigdom. De vil at Norge skal sørge for at alle fattige familier får den hjelpen de trenger, uansett hvor i landet de bor. Barn som søker asyl i Norge: Barnekomiteen vil at Norge skal sørge for at asylsøkerbarn får hjelp til å bli en del av lokalsamfunnet og få venner og nettverk. De vil også at det skal ta kortere tid for barna å få svar på om de kan bli i Norge eller ikke . (Les mer på side 31 i heftet)

6 Barn er Først og fremst barn - og har de samme rettighetene uansett hvem der er eller hvor de bor-
Se animasjonsfilmen om: Barna i en bakgård på Oslos østkant, som leker en lek de kaller asylmottak. Men først: Hva er en asylsøker? Hva er et asylmottak? Hvorfor bor det barn og voksne på asylmottak?

7 Hva tenker du etter å ha sett filmen?
Hva skjer i filmen? Er alt lek, eller skjer det noe på ordentlig? Hvorfor leker barna det de leker tror dere? Hva tenker dere er forskjellen på leken vi ser i filmen og hvordan det er i virkeligheten når man søker asyl? Hvilke rettigheter er spesielt viktige tenker dere for barn som søker asyl? Hva tenker dere kan være vanskelig med å bo på asylmottak? Hva tenker dere kan være fint med å bo på asylmottak? Kjenner dere noen barn som har bodd på asylmottak? Tror dere barna som bor der er veldig forskjellig fra dere? Har dere lyst til å bli kjent med noen? Klikk videre!

8 Bli kjent med barna bak tallene!
Velg en farge, stav fargen. Velg ett tall, tell. Velg et siste tall, som du åpner! Hvem møter du? Les mer her (midt på siden)!


Laste ned ppt "Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google