Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
«Vestfold skal være et fylke der folk ønsker å bo, jobbe og leve livene sine.» Vestfold fylkeskommune reviderer RPBA i

2 Hva er RPBA? Vår felles plan for hvordan vi skal bruke arealene fram mot Kommuner, fylkeskommune og statlige etater står sammen om innholdet, og det forplikter. Legger til rette for vekst og utvikling i befolkning og arbeidsplasser, samtidig som vi skal ta vare på viktige natur- og kulturverdier Heishistorie: Vestfold skal være et fylke der folk ønsker å bo, jobbe og leve livene sine. RPBA er vår felles plan for hvordan vi skal bruke arealene fram mot Kommuner, fylkeskommune og statlige etater står sammen om innholdet, og det forplikter. Planen legger til rette for vekst og utvikling i befolkning og arbeidsplasser, samtidig som vil skal ta vare på viktige natur- og kulturverdier. Hovedtyngden av utviklingen skal skje som fortetting i byer og tettsteder. Det er stort behov for næringsutvikling og flere arbeidsplasser. RPBA gir større forutsigbarhet for næringslivet og mer effektiv saksbehandling, og det bidrar til vekst og utvikling i Vestfold.

3 RPBA – regional plan for bærekraftig arealpolitikk – gir retning og rammer for utbyggingsmønsteret i Vestfold Vekst og utvikling Ta vare på viktig natur- og kulturverdier Effektiv saksbehandling RPBA skal legge til rette for vekst og utvikling i befolkningen og arbeidsplasser, samtidig som viktige natur- og kulturverdier tas vare på. Hovedtyngden av utviklingen skal skje som fortetting i byer og tettsteder Hovedtyngden av de nye utbyggingsområdene skal skje innenfor de langsiktige utviklingsgrensene (LUG), en samordnet areal- og transportplanlegging, utvikling av næringsarealer i tråd med ABC-prinsippet forenkle den kommunale arealplanleggingen gjennom forhåndsavklarte arealer og økt forutsigbarhet -Vekst og utvikling et viktig tema inn i den regionale planen (RPBA) , med et tydelige fokus på by. -Utvikling av byene er sentralt for et attraktivt Vestfold, og by- og fortetting er svar et på mange av utfordringene knyttet til en bærekraftig utvikling. -Våre små og mellomstore byer ligger i «skyggen» av Oslo, og det er en utfordring i nasjonal/internasjonal konkurranse om å vinne både folk og kapital. -Vi må tenke annerledes. -Vestfoldbyene er viktige for vår identitet og trivsel.

4 Hvorfor trenger Vestfold RPBA
RPBA gir større forutsigbarhet for næringslivet - det bidrar til vekst og utvikling i Vestfold RPBA forenkler den kommunale arealplanleggingen gjennom forhåndsavklarte arealer – det gir mer effektiv saksbehandling Regionale arealplaner gir forutsigbarhet. NHO – både sentralt og regionalt – er tindrende klare på hva som er viktigst for næringslivet – og det er forutsigbarhet. Det å vite hvor det kan bygges hva, og det å være sikre på at ingen gis fordeler som ikke også andre får, det er avgjørende for næringslivet. Fordi det viser alle hva som er handlingsrommet, og ikke minst sikrer likeverdig konkurranse. Ingen må få snike i køen.

5 Felles spilleregler for alle parter
RPBA er vår felles plan for hvordan vi skal bruke arealene i fylket vårt Kommuner, fylkeskommune og statlige etater står sammen om innholdet, og det forplikter. Regionale arealplaner som avtaler mellom kommunene Og det å etablere felles spilleregler kan også være viktig for kommunene – ikke minst her i Vestfold hvor byene ligger tett som perler på en snor. Det betyr jo at det er sterk konkurranse mellom byene om det å tiltrekke seg og holde på innbyggere og næringsliv. Derfor er det – for eksempel – ikke rart at byene i sin tid selv ønsket et forbud mot å etablere handel nær E18. Fordi – hvis den ene byen tillot det, så måtte den andre følge etter – for ikke å tape i konkurransen. Derfor var det bedre å bli enige om et selvpålagt forbud for alle – slik at det var lettere for den enkelt kommune å utvikle sitt eget bysenter. Så på mange måter kan de regionale arealplanene sees som avtaler mellom kommunene – som fylkeskommunen koordinerer utviklingen av, og som fylkeskommunen er satt til å overvåke. For det er jo ikke slik at de regionale planene tres ned over hodet på kommunene. De utvikles i samarbeid med og i mange tilfeller på oppfordring fra kommunene. Og i tillegg til kommunene deltar også statlige organer, partene i arbeidslivet osv. i utformingen. Mye snakk i sofaen i går om god eller mangelfull forankring.

6 Reviderer RPBA – skal bli et enda bedre verktøy
Fylkeskommunen reviderer RPBA i samarbeid med alle som bruker planen Skal bli et bedre verktøy for å legge til rette for vekst og utvikling Samtidig skal RPBA bidra til at vi tar vare på viktige kultur- og naturverdier

7 Vi viderefører hovedgrepene
Hovedgrepene i RPBA ligger fast Hovedtrekkene for det regionale utbyggingsmønstret er fastlagt. Vekst skal hovedsakelig skje i byer og tettsteder. Boliger og arbeidsplasser skal nås med kollektivtransport, sykkel og gange. Vi beholder den tematiske bredden.

8 Enkelte temaer får et spesielt fokus
Et stort behov for næringsutvikling og flere arbeidsplasser i Vestfold – skal legge bedre til rette for eksisterende og ny næringsvirksomhet. Byutvikling er svaret på mange av utfordringene innen bærekraftig arealpolitikk - skal bidra bedre til å skape levende og attraktive vestfoldbyer. For å ta vare på matjorda og andre natur- og kulturverdier, må hovedtyngden av utviklingen skje som fortetting i byer og tettsteder.

9 En plan for hele Vestfold
RPBA er en felles og forpliktende areal politikk for Vestfold Revideringen av RPBA skal bidra til en felles forståelse blant alle som skal bruke planen. Medvirkning og bred deltakelse fra kommuner, berørte statlige etater og relevante organisasjoner er en forutsetning.

10 Møter høsten 2017 AUGUST Prosjektgruppemøte (12 – 15) Fagfrokost innbyggermedvirkning og demokrati (09 – 11) Politisk referansegruppe/verksted med HSA og planpolitikere i kommunene (13 – 15) SEPTEMBER Politisk styringsgruppe ( ) Hva hemmer og hva fremmer byutviklingen i Vestfold (17 – 20) i samarbeid med Vestfold arkitektforening) Dialogmøte med Færder (13 – 15) = Tjøme og Nøtterøy Dialogmøte med Sandefjord (13 – 15) Prosjektgruppemøte – arbeidsmøte (9 – 15) Strategimøte ?– lokalisering av kontorarbeidsplasser (13 – 16) Faglig referansegruppe (12 – 15 ) Fagfrokost mobilitetsuka. Tema samferdsel (08.30 – 10.30) Dialogmøte med Tønsberg/Re (9-11) Dialogmøte med Holmestrand/Hof/Sande (13-15) OKTOBER 10.10 Prosjektgruppemøte (12 – 14) 12.10 Dialogmøte med Larvik/Lardal (13 – 15) 18.10 Administrativ styringsgruppe ( ) 18.10 Dialogmøte med Horten (14 – 15.45) 24.10 Politisk referansegruppe/verksted med planpolitikere i kommunene (13 – 15) 27.10 Fagfrokost fortetting med kvalitet/sosial bærekraft) (08.30 – 10.30) NOVEMBER 09.11 Konferanse ( ) Fagfrokost (08.30 – grenseoppgangen mellom regionale føringer og lokalt selvstyre DESEMBER 15.12? Fagfrokost ( tema?) JANUAR 11.01 Administrativ styringsgruppe 18.01 Politisk styringsgruppe

11 – et fylke der folk ønsker å bo, jobber og leve livene sine
Vestfold – et fylke der folk ønsker å bo, jobber og leve livene sine


Laste ned ppt "Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google