Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Norsk politikk 1945 – 2006 Hovedtema: Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon

2 I denne delen av oppgaven vil jeg
Fortelle om Arbeiderpartistaten fra 1945. Gjøre rede for hvordan Arbeiderpartiet mistet makten i 1965. Fortelle om EU-sakens betydning for norsk politikk. Si litt om høyrebølgen på 1980-tallet og Fr.p.s framgang. ..og avrunde med Arbeiderpartiets gjenerobring av makten i 2005.

3 Arbeiderpartistaten Høsten 1945: Arbeiderpartiet får rent flertall på Stortinget. Dermed innledes en 20 år lang periode da Arbeiderpartiet er det dominerende parti i Norge. Arbeiderpartiet setter sitt preg på hele det norske samfunnet. Einar Gerhardsen, veiarbeider fra Oslo, blir landets leder.

4 1950-tallet – stabil framgang
Arbeiderparti-styret på 50-tallet var preget av: Økonomisk vekst Små forskjeller Lav arbeidsløshet Lite kriminalitet Ap-ledelsen besto av menn som fremmet urnorske dyder: Friluftsliv, avholdssak, likhet og en enkel livsstil. Viktige spørsmål for landet ble drøftet på turer i Nordmarka

5 Men i 1963 skjedde det noe… Noen korte uker sommeren 1963 klarte de borgerlige å ta makten fra Arbeiderpartiet. Aps monopol på regjeringsmakt i Norge var brutt. Ved valget i 1965 fikk de borgerlige partiene flertall.

6 EF-kampen preger Norge
Medlemsskap i EEC/EF/EU kom opp i og skapte voldsom debatt. Stor bitterhet på begge sider. Familier ble splittet Partier ble splittet Folkeavstemning i 1972 – ja-siden tapte Ap-leder Trygve Bratteli gikk av som statsminister.

7 Høyrebølgen – Willoch overtar
Arbeiderpartiet ble herjet av indre stridigheter utover 70-tallet. Ved valget i 1981 vinner de borgerlige partiene flertall. Kåre Willoch overtar som statsminister. Det norske samfunnet ble mindre statsstyrt. Willoch opphevet mange monopoler som hadde eksistert i mange tiår. Kåre Willochs første dag på jobb som ny statsminister.

8 Et nytt parti dukker opp
I løpet av 1980-tallet etablerer Fremskrittspartiet seg i første omgang som et irritasjonsmoment i norsk politikk. I løpet av 1990-tallet og 2000-tallet blir partiet en utfordrer for både Høyre og Arbeiderpartiet. Fr.p. gjenspeiler misnøye med at oljepengene ikke i stor nok grad kommer folk til del.

9 Men i 2005 klarte Ap igjen å ta makten
Mens Bondevik-regjeringen sitter ved makten, lover Ap, SV og Sp at de vil regjere sammen om de vinner valget i 2005. Stoltenberg-regjeringen er første gang Arbeiderpartiet danner regjering sammen med andre partier.

10 Norge – slik det var Vi har nå i korte trekk sett utviklingen av norsk politikk gjennom vel 60 år. Norge er gått fra å være en arbeiderpartistat til å bli en stat der mange interesser og partier har innflytelse. Fra å fordele knappe ressurser (1945) skal politikerne fordele en enorm oljerikdom. Å gjøre Ola Nordmann fornøyd, har vist seg vanskelig for alle partier som har sittet i regjering de siste tiår.


Laste ned ppt "Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google