IKVO Bodø Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Advertisements

Søknad om spesialundervisning • Hvem kan søke om spesialundervisning? • De ulike søkergruppene/skjema • AOLOV-koden • Elever med store vedvarende.
Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Voksenopplæringens overganger
Eksamensoppmelding for elever og privatister
Rådgiversamling på Stiklestad
SPESIALUNDERVISNING INNENFOR VOKSENOPPLÆRINGEN
Minoritetsspråklige søkere
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Habilitering og rehabilitering – til alle som treng det
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Årsmøte 2010 Autismeforeningen i Norge Akershus fylkeslag.
Ordinær opplæring og spesialundervisning Randi Rusten
Profesjoners grunnlag
KOMPETANSEKRAV Tilsettingskurs januar 2014
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg
Læring av grunnleggende ferdigheter!
KUNNSKAPSLØFTET SØR-VARANGER KOMMUNE
TILPASSET OPPLÆRING OG SPESIALUNDERVISNING.
Meld. St. 18 (2010–2011) Læring og fellesskap Tidlig innsats og gode læringsmiljøer for barn, unge og voksne med særlige behov.
Fra grunnskole til videregående.
Bø hotell 4. desember 2012 Solveig Hals
Jurist Lene Duesund Svendsen Seniorrådgiver Helene Kløcker
Dagens tema Opplæringsloven § 5-4 presiseringer
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
LÆREPLANVERKET FORMÅL OG STRUKTUR Ved Ola Ivar Eikebø
EN BEDRE HVERDAG MED GOD HABILITERING Stjørdal, november 2009 av Grete Müller.
Samhandling Tilbudet til barn og unge Seksjon for habilitering v/ seksjonsleiar Solveig Glærum.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n Tema 1.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Tilpasset opplæring/ spesialundervisning
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Krl-faget i skolen Alf Rolin, HiØ 2007
v/universitetslektor/PhD-stip. Signhild Skogdal
Et 13-årig skoleløp Inderøy kommunestyre 2. februar 2009
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
«Tidlig innsats» Spesialundervisning.
Orienteringsmøter november 2010 Sakkyndige vurderingar – nokre viktige element ACR/nov
Kongsberg norsksenter
Velkommen til Spydeberg ungdomsskole. Lov om grunnskolen Grunnskolen skal i forståing og samarbeid med heimen hjelpe til med å gje elevane ….god allmenkunnskap.
Fyrtårnprosjekt Individuell Plan Kongsvinger og Eidskog Kommune i samarbeid med Sykehuset Innlandet HF Kongsvinger.
Opplæringsordningen for videregående opplæring, -hovedmodell for hhv studiespesialiserende (studiekompetanse) og yrkesfag (fag-/svennebrev) Opplæringslova.
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Alvorlig skolefravær.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg TILPASSET OG INKLUDERENDE.
Opplæringslova.
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
1 SAMMENLIKNING: Plan for KRL-faget 2002 og Plan for KRL-faget 2005 Utarbeidet av Foreldreutvalget for grunnskolen.
Spesialpedagogiske utfordringar. TV sin rolle Oppleving av at elev ikkje får tilfredstillande utbytte Oppmelding, utrgreiing VedtakOrganiseringKvardagen.
TILPASSET OPPLÆRING Innledning 2.Hva er tilpasset opplæring? 3.Lov og læreplan 4.Rett til spesialundervisning 5.Pedagogiske dilemmaer.
Vårt pedagogiske grunnsyn.
IOP Kilder: Nordahl T., Overland T.,(2001): ”Individuelle Opplæringsplaner”. Liv S. Thesen og Elisabet Brettås , Horten PPT. Thommesen H., Normann T.,
Grunnskole for voksne. Opplæringsloven Alle som har behov for opplæring i grunnskolefag, kan få slik opplæring gratis i sin kommune Det er mulig å få.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Prosjekt Hverdagsrehabilitering. Dagens sitat Hvis vi vil forbedre framtiden, må vi forstyrre nåtiden. Cathrine Booth.
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Opplæring i helseinstitusjoner Landssamling på Hamar 15. og 16. september 2010.
Innføringstilbud i Aust-Agder
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
Fagsamling for 1. og 2. trinn nyankomne minoritetsspråklige elever
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova)
Tilpassa opplæring/Spesialundervisning
Kjølv Eidhammer Undervisningssjef
Utskrift av presentasjonen:

IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth Opplæringslova kap 4 Grenser mellom 4A-1 og 4A-2 Presentere oss. Vi skal: Innlede til ei økt med erfaringsutveksling på hvordan vi skal forstå kap 4. Med fokus på grenseoppgangen mellom spes u og vanlig u. UDIR kommer med et rundskriv nå, Konferanser i alle fylker om kap 4. I arbeidet med å forstå og forvalte dette feltet kan vi komme borti tema som for enekelte er veriladda. OG vi kan komme bort minst et par tradisjonerinnenfor forståelsen av spesped-begrepet, eller spesialundervisning. PÅ den ene sida; kategorisk forståelse med fokus på diagnose og en funksjonshemming som noe som handler om trekk ved individet ogrettigheter knytta til timetall, på den andre sida; det kontekstuelle, med fokus på samspill mellom individ og omgivelser, der en funksjonshemming oppfattes som relatert til omgivelsenes tilpasning. Rettighetene er gjerne knytta til muligheten til likeverdighet og optimalt handlingsrom. Voksnes rettigheter: IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth Noen nøkkelbegrep Ordinært tilpassa opplæring Behov Likeverdig Tilpassa opplæring - læring og tilpassing Utbytte – tilfredsstillende utbytte Spesialundervisning Grunnleggende ferdigheter – basisferdigheter Vedlikeholde Hva betyr begrepa for deg? IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth Opplæringslova kap 4A -1 § 4A-1. Rett til grunnskoleopplæring for vaksne        Dei som er over opplæringspliktig alder, og som treng grunnskoleopplæring, har rett til slik opplæring, så langt dei ikkje har rett til vidaregåande opplæring etter § 3-1. Retten til opplæring omfattar til vanleg dei faga ein treng for å få vitnemål for fullført grunnskoleopplæring for vaksne. Opplæringa skal tilpassast behovet til den enkelte.        Opplæringa og undervisningsmateriellet er gratis. Intensjon: Opplæringa skal tilpasses alle: Betyr at alle skal ha utbytte. Står ikke ”de fleste” IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

”Dei faga ein treng for å få vitnemål” Eksamensretta grunnskoleopplæring med fokus på kvalifisering til videregående skole: Norsk Matematikk Engelsk Samfunnsfag Naturfag For å kunne bruke IKT som verktøy i faga: Grunnleggende IKT, digitale ferdigheter Hva kan være behovet Kvalifisering til vgs Økte krav i arbeidslivet Dette kan jeg – ta igjen noe en ikke har fått… Utdanningsvalg Voksne som ikke har utbytte av det vanlige tilbudet, kan få spesialundervisning (via PPT) IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Mer om begrepene vanlig undervisning og spesialundervisning Når en skal ta stilling til om en voksen har rett til spesialundervisning etter første ledd i § 4A-2, må en på mange måter gjøre de samme vurderingene som for elever i opplæringspliktig alder som blir vurdert etter § 5-1 første ledd. Retten til spesialundervisning er relativ!!! Avhengig av hvordan det vanlige tilbudet er lagt opp. Jo bedre tilpassa opplæring , jo mindre behov : Eksempel med en voksen døv/døvblitt: Før 2002: Spesialundervisning på diagnose, mens en nå kan tenke seg at med tilrettelegging som er teoretisk mulig. Tilpassa opplæring: Ulike syn på dette: Individuell tilpassing, indviduelle oppgaver=tilpassing: 1:1 Haug: Mye individuelt arbeid i skolen, uten at det fører til læring . LÆRING viktigere enn tilpassing. Kan tilpassa oppl være læringstrykk i kombinasjon med vurdering for læring? Rett kompetanse til eleven BETYR kompetanse til å gjenkjenne og anerkjenne prestasjoner og gi god vurdering for læring!!! Tilpasse opplæringa : En tilpassingsskala heller enn ”vanlig# og spes.u. . At retten til spesialundervisning er relativ innebærer at Tilpassa opplæring er en skala, der spesialundervisninga er skreddersøm i den grad det fokuserer på læringsutbytte. IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth Opplæringslova kap 4A-2 § 4A-2. Rett til spesialundervisning på grunnskolens område        Vaksne som ikkje har eller som ikkje kan få tilfredsstillande utbytte av det ordinære opplæringstilbodet for vaksne, har rett til spesialundervisning.        Vaksne som har særlege behov for opplæring for å kunne utvikle eller halde ved like grunnleggjande dugleik, har rett til slik opplæring. ¤A-1 og 2 henger tett sammen - !. Leddet relaterer seg til ”Det ordinære opplæringstilbudet” beskrevet i 4A-1; dei fem faga! Kan også se ”det ordinære oppl tilbudet for vaksne” i relasjon til innvandrere på norskkurs som har krav på tilpassa opplæring. Tilfredsstillande utbytte: Likverdig rett. IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Hensikten med spesialundervisning For opplæring etter denne paragraf gjeld § 5-1 andre ledd bortsett frå siste punktum, og §§ 5-3, 5-4, 5-5 og 5-6 tilsvarande. Hva sier gjeldende lovverk....lovtekst §5–1: I vurderinga av kva for opplæringstilbod som skal givast, skal det særleg leggjast vekt på utviklingsutsiktene til eleven. Opplæringstilbodet skal ha eit slikt innhald at det samla tilbodet kan gi eleven eit forsvarleg utbytte av opplæringa i forhold til andre elevar og i forhold til dei opplæringsmåla som er realistiske for eleven. Når det ordinært tilpassa tilbudet ikke gir eleven tilstrekkelig utbytte. … Kanskje et trekk ved norskv voksenoppl at det er viktigere å ha et tilbud i år etter år, enn å glede seg over å ha fullført et oppl løp? Dokumentasjon!! Det gåt ikke an å slutte nå , det går så fint.. Men komplisert: Innhaldet gjeld så langt det passar (§5-5) IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Grunnleggjande dugleik Kan være: Grunnleggende kommunikasjon logopedi tegnspråk el CI blindeskrift Augmentativ komm: * tegn til tale – stimulering * symbolspråk * bryterkommunikasjon/ taleprotese Lese- og skriveopplæring Trening på å delta i fellesskapet ADL-trening Basiskompetanse i Kunnskapsløftet - VOX 4A-2, 2.ledd Når du avslutter opplæring: Ikke miste noe, men ha fått noe - ellers er en på feil spor! IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Kunne utvikle - halde vedlikehalde Forskrift om habilitering og rehabilitering (2008) innen helselovgiving § 2 Definisjon av habilitering og rehabilitering Habilitering og rehabilitering er tidsavgrensede, planlagte prosesser med klare mål og virkemidler, hvor flere aktører samarbeider om å gi nødvendig bistand til brukerens egen innsats for å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet. IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Hensikt med spesialundervisning Eksempel fra Ålesund, driftsavtale ”Bidra til å gi voksne likestilling i adgang til kunnskap, innsikt og ferdigheter som fremmer den enkeltes verdiorientering og personlige utvikling og styrker grunnlaget for selvstendig innsats med andre i yrke og samfunnsliv. Skolen skal bidra til integrering gjennom kvalifisering av innvandrere. Skolen skal hjelpe den enkelte elev til et mer meningsfylt liv.” IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Spesialundervisning vs vanlig undervisning Forskjell IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Spesialundervisning vs vanlig undervisning Utfordring til salen Grupper---- Hva skiller spesialundervisning fra annen undervisning? Likheter? IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth

Spesialundervisning vs vanlig undervisning Forunderlig, men ikke uventa funn!! Avspeiler et syn på spes u . Solstad har sagt at spesu i norge synes å være mer et juridisk anliggende enn et pedagogisk…Sml Finland der behovet minker, omvendt i Norge – Mitt poen er altså: Det hjelper ikke med rett til spesialundervisning hvis ikke kompetansen er der!!! Med kompetanse mener jeg da Kompetanse til å gjenkjenne og anerkjenne en persons mulighet til å lære og hjelpe vedkommende til å lære mer!!! Filmsnutt: Kort om filmen, dere får en lynkjapt klipp som jeg har med for å illustrere poenget. Følg god med. IKVO Bodø 21.10.10. Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth