Hvordan leser ungdom nettaviser?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvor står vi Hva gjør vi Hvor går vi
Advertisements

Bruk av Jobpics som verktøy i veiledning
Tidlig Innsats Early Years 1. – 4. årstrinn
2 Leseferdigheter og lesevaner
Hva skjer i den første leseopplæringen? Haugalandet
Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Hvorfor satse på nett? 3,2 millioner nordmenn har tilgang til internett (2006). Folk bruker nettet først for å skaffe informasjon. Internett er den billigste.
Pedagogisk analyse.
H.Høie/N.Dolve april 2005 Oppgaveløsning i pedagogikk
Med forskning på timeplanen
Avis i skolen – digital kompetanse i praksis
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Forbedringskunnskap kan læres gjennom personlig forbedringsarbeid

Dialogen som pedagogisk verktøy
Veiledet lesing Mørkved skole
Manual for skoleavis i 6. klasse
Læring av grunnleggende ferdigheter!
GLSM - grunnleggende lese- , skrive- og matematikkopplæring
EVALUERING AV PRODUKTER, PROSESSER OG RESSURSER. Gruppe 4 Remi Karlsen Stian Rostad Ivar Bonsaksen Jonas Lepsøy Per Øyvind Solhaug Andreas Tønnesen.
Praksislærermøte GLSM-praksis
Forskjeller på tale og skrift
Maja Michelsen Norsk november 2010
GLSM Barns bruk av bilder og tegninger i tekstutformingen
Basiskompetanse i arbeidslivet
I dag snakker vi om: Brukergrensesnitt med kvalitet Bruksegenskaper Normans 7 stadier Testing med papirprototyp.
Jon Fredrik Alfsen Hartmark Consulting AS
CASE VÅRE ELEVER: Umotiverte elever Dårlige lese- og skriveferdigheter
Gjennomføring I Videregående opplæring Randi Kristin SvarvaGunvor Thomassen OvergangsprosjektetOppfølgingsprosjektet.
Avdeling for sosionomutdanning
TIDSLINJER 1.
Normprosjektet: utvikling av skriveoppgaver og strategier for vurdering: våren 2012 Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap, Universitetet i Oslo.
Hvilken betydning har etikksatsningen hatt? Reidar Pedersen Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo Avslutningsseminar for etikkprosjektet, Bærum,
12 Reflekterende lesing.
11 Fotolesing.
Kildekritikk Vibeke Bjarnø, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
Hovedmålsetninger:  Forebygge psykiske problem hos ungdom  Utfordre unges holdninger og deres fordommer overfor psykisk helse og psykiske problemer.
Erfaringer fra HiL ulike samarbeidsprosjekter innen vurdering 3 hovedmodeller Etterutdanning Veiledning av team Undervisningsrekke.
Haugalandet Regional strategiutvikling Prosjektmøte Innspill til samtalen senseNet® Stedsutvikling er et interaktivt strategi- og.
Kvalitative og kvantitative metoder
Om å skrive masteroppgave MEVIT4000, vår Skriveutfordringer ifb. med masteroppgave Mengdetrening: tidligere erfaring er viktig Storstrukturens betydning.
Grunner for å innføre skjønnlitteraturen i undervisningsprosessen.
Ekstern skolevurdering. Kjennetegn på en god rapport Glansbildet – tydelig, gjenspeiler valgt tema, observerbart/målbart Dokumentasjon – prosessen, viser.
Høgskolen i Oslo Bruk av blogg og wiki i arbeid med bokbaser – et komparativt studium Vibeke Bjarnø (IKT) og Eva Michaelsen (norsk) Avdeling for lærerutdanning.
INTERNASJONALISERING ARBEIDSUTPLASSERING FOR ELEVER SOM TAR DOBBELKOMPETANSE Lier vgs september 2014.
Photo voice som metode i evaluering av folkehelsetiltak Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap. Stiklestad Eva Magnus (PhD),
Testing, måling og forskningsdesign.
Inger Langseth Rita Riksaasen Martin Meland Program for Lærerutdanning PP-tjenesten Fosen.
Praksisseminar 31.oktober Henvendelse til praksisstedet. Taushetsløfte Praksisperioden Målsetting Formelle krav - roller Forventninger Veiledning Evaluering.
Testing, måling og forskningsdesign.  Hvor får vi vår informasjon om personligheten fra?  Hvordan evaluerer vi kvaliteten på disse målene?  Hvordan.
Skriving i begynneropplæringa
Sammensatte tekster PPU
Argumenterende tekster
Muntlig kommunikasjon 2. Tre appellformer Appellform – hvordan du appellerer til mottakeren for å få fram ditt budskap og overbevise mottakeren. Greske.
Språkløyper Nasjonal strategi for språk, lesing og skriving sprakloyper.no.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Et satsingsområde for Rauma kommune og Åndalsnes barneskole fra og med høste  Vi skal skoleres og lære oss.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Fagdag norsk, Fylkesmannen i Hedmark Hvorfor skal DU melde deg som sensor? Kompetanseheving Lærende nettverk Erfaringsdeling Du vet hvor elevene.
Brukbarhetstesting og feltstudier
Målrettet opplæring i grunnleggende norsk
Systematisk Observasjon av Lesing.
Intervju.
Tekstseminar Hvor ble det av leken?.
Utvikling av lærerstudentenes FoU-kompetanse
Intervju Vi skal se på tre varianter av intervju…
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?
LESEUTVIKLINGSSKJEMA ET KVALITETSSYSTEM FOR LÆRER OG ELEV
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan leser ungdom nettaviser? Kristin Eriksen master i lesevitenskap

Bakgrunn Kunnskapsløftet bringer avisen inn i skolen Ungdoms lesing og skriving i stor grad digital Nettavis er en arena som ikke er tilpasset skolen Ingen forskning på ungdoms lesing av nettaviser Egen pilot

Målsetting og forventninger Målet er å finne ut mer om hvordan ungdom leser og navigerer i nettaviser, gjennom å registrere øyebevegelsene til ungdommer mens de leser.

Fri lesing: Hva skjer når ungdom blir presentert for forsiden av en nettavis? Hvor lang tid bruker de på å orientere seg på siden, før de eventuelt klikker på et element? Hvordan er lesemønsteret fram til de klikker på noe?

Lesing med et formål: Hvordan vil elevene lese en gitt tekst, dersom de på forhånd vet at de skal skrive et debattinnlegg om den etterpå? Leser de teksten sammenhengende, eller flytter de blikket til andre element på siden? Vil de gå tilbake til teksten mens de skriver sitt innlegg?

debatt Bildeserie skrivefelt Brødtekst Faktaboks

Begrunnelse av oppgavevalg Frilesing : tilnærmet slik de leser nettavis til vanlig interessant å se hvordan de manøvrerer på siden, hvilke element de velger. Lesing med et formål: nettavis kan være interaktiv typisk for skolesituasjonen

Metode Testpersoner: Spørreskjema: Eye-tracking: 30 14 - og 15 - åringer fra en lokal ungdomsskole Spørreskjema: Testpersonene evaluerer selv i hvilken grad de deltar på ulike aktiviteter knyttet til nettet, blant annet nettavis. Kartlegge tidligere erfaring med arenaen Eye-tracking: Øyebevegelsene til testpersonene blir registrert mens de leser Retrospektivt intervju: Testpersonene blir intervjuet i etterkant

Metode: Registrering av øyebevegelser Fiksering - øyet står stille og vi ser Sakkade - øyet hopper og vi ser ingenting Hva er registrering av øyebevegelser? Når vi leser beveger øynene seg i små hopp over teksten. Vi ser teksten mens øyet står stille. Dette kalles en fiksering. Når øyet hopper fra ord til ord ser vi ingenting. Hoppene kalles sakkader. Disse bevegelsene kan spilles inn, og vi får en oversikt i virkelig tid over hvor øyet har fiksert, hvor lenge det har fiksert og hvor det har beveget seg. Denne inspillingen kan gjøres via en pc med spesielt utstyr. Jeg vil ikke gå inn på de tekniske detaljene her.

Utfordringer Utfordring å få test-situasjonen til å bli tilnærmet lik en vanlig situasjon Nettavisene endrer forsiden hele tiden

Nye spørsmål Leser ungdom www.aftenbladet.no på en annen måte enn www.vg.no? Hvorfor foretrekker de fleste ungdommene www.vg.no ? Blir ungdommene forstyrret av reklamen i avisen?

Teori Literacy-teorier: David Barton : Sosiokulturelt perspektiv på lesing og skriving: David Barton : økologisk metafor for literacy ser literacy i nær sammenheng med praksiser og hendelser i individenes liv

Teori basert på studier av øyebevegelser finnes liknende studier av voksne som leser aviser i ulike format Teori om multimodale tekster: Kress og van Leeuwen viser i sin grammatikk for visuelt design hvordan man kan lese det visuelle.