Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Advertisements

Læring på arbeidsplassen
B EDRIFTEN SOM LÆRESTED. Norsk fagopplæring – et tilbakeblikk • Tradisjoner langt tilbake • Læringloven og lærlingskolen • Lov om fagopplæring • Reform.
IKT i Vurdering for læring 3. oktober 2012
Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER
Resultater fra spørreundersøkelse • 90 tidligere lærebedrifter invitert til å svare på en nettbasert spørreundersøkelse • Inviterte bedrifter hadde lærling.
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Elev- og lærlingombudet •Fylkestingets ombud for videregående opplæring. •Opplyse elever/lærlinger om rettigheter og plikter. Være pådriver for økt medbestemmelse.
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
Forslag til ny vurderingsforskrift
Rådgiver Kjell A. Standal FAGOPPLÆRINGA FOR FRAMTIDEN - sett i lys av nye vurderingsbestemmelser i forskrift til opplæringsloven og privatskoleloven.
Fagarbeider i bibliotek
Tema 4: BEDRIFTEN SOM LÆRESTED Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV
Hva vektlegger en bedrift ved inntak av lærlinger? Tanker fra en lærebedrift. Kent Arntzen Daglig leder Opplæringskontoret fylkeskommunale lærlinger.
Kroppsøvingsdidaktikk
Lærlingordningen i Oslo v/ Monica Aleksandersen
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Ungdomstrinn i utvikling
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
1.1 MÅL : Elevenes grunnleggende ferdigheter er betydelig forbedret Strategisk initiativ: 1.Rammeplanens krav til innhold og aktiviteter blir iverksett.
Overgangen skole-lærebedrift, etablering av flere læreplasser i arbeidslivet Prosjektpresentasjon Ragnhild Heggen.
LÆREPLANVERKET FORMÅL OG STRUKTUR Ved Ola Ivar Eikebø
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
ECVET NHO’s perspektiv – kan ECVET svare til bedriftenes behov? Svein Harald Larsen Norsk Teknologi.
Sist gang snakket vi om……
Lærekandidatordningen
Rådgiversamling 9. januar 2012 Formidling til bedrift og vg3 i skole.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Temabaserte vernerunder i Nordland fylkeskommune
Lov og forskriftsendringer forslag til praktisering Utdanningsetaten Karri-samling 7. mai 2008.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Lærlingordningen i Stavanger
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
Programfag til valg Et individuelt tilpasset opplegg.
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
Lillian Kjeldsrud Faglærer HS Dokka Videregående skole Lærerrollen og faglig leder sin “nye rolle» i prosjektet og i Kunnskapsløftet. Konkrete endringer.
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Hvorfor foreldremedvirkning?
Arbeidsgiverpolitisk avdeling Regionmøter Ståle Borgersen, direktør.
Hvordan lykkes med yrkesfag
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Tor-Åge Brekkvassmo Mobil: Epost:
Velkommen til et nytt skoleår!
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden September/oktober 2015.
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Fagopplæring i Vest-Agder Bjørn Olaf Pedersen, rådgiver Utdanningsavdelingen.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Maritim lærerkonferanse Gardermoen, april 2015.
Utfordringer for yrkesfagene Kompetanseutvikling - livslang læring (fagopplæring, fagskole, høyere utdanning, læring i arbeidslivet) 1.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Godkjenning av lærebedrifter/opplæringskontor Oppl lovens § 4-3 og forskriftens §11-1. Kvalifisert faglig leder og flere instruktører for å gi opplæring.
Sagt om utdanning….
Opplæringskontorenes rolle
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Lede- og kvalitetssikre fagopplæring i bedrift
Instruktørkurs i Ålesund, Molde og Kristiansund
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Ledelse av læringsprosessen
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert person (faglig leder) som er ansvarlig for opplæringen Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere

Rollen som lærebedrift Et samfunnsansvar – bidra til å utdanne kvalifiserte fagarbeidere Et bransjeansvar – bidra til å dekke arbeidslivets behov Et rekrutteringstiltak – bidra til å sikre at lærlingen er godt kvalifisert form å jobbe videre i bedriften Et ledd i omdømmebygging – opplæring skjerper fokus og kan gi grunnlag for forbedringer Et ledd i å styrke bedriften som lærende organisasjon – opplæring stiller krav til systematikk og begrunnelser Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere

Lærebedrift i Kunnskapsløftet- hva er nytt? Tilbudsstrukturen er endret Grunnleggende ferdigheter er integrert i alle fag Læreplanene gir åpning for lokal tilpassning som krever lokalt arbeid med planer Det er utarbeidet prinsipper for opplæringen Krav om internkontroll m/rapportering til fylkeskommunen Separat godkjenning av lærebedrift Ansvar for vurdering underveis er lagt til instruktøren Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere

Hva gjør en god lærebedrift? Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Er bevisst på hva det innebærer å ha lærling/lærekandidat Forankrer opplæringen i strategi, ledelse og arbeidsmiljø Setter av ressurser til å følge opp lærlinger/lærekandidater Planlegger, tilrettelegger og dokumenterer opplæringen Har rutiner for mottak av lærlinger/lærekandidater Sørger for god oppfølging og vurdering underveis Involverer lærlingene/lærekandidatene i planlegging og vurdering Har et godt arbeids- og læringsmiljø Vurderer kvaliteten på opplæringen og forbedrer

Fordeler ved å ha lærlinger Vi må holde oss faglig oppdatert Vi får muligheten til å forme morgendagens fagarbeidere Vi får rekruttert nye fagfolk Vi blir kjent med ungdomskulturen Ungdom har en annen kompetanse enn oss spesielt innenfor IKT De kjenner unge kunders behov og måter å kommunisere på De viser ofte stor omstillingsevne og er åpne for kulturforskjeller Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere

Instruktørens ansvar Sikre opplæring i henhold til læreplanverk og interne planer Sikre varierte arbeidsoppgaver, utfordringer og ansvar for lærlingen/lærekandidaten Veilede og støtte Motivere til medvirkning, innsats og læring Gi jevnlige og systematiske tilbakemeldinger Gjennomføre halvårlige samtaler Gjennomføre halvårsvurdering uten karakter Melde avvik til faglig leder Legge til rette for sikkerhet, trivsel og læringsmiljø Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere

Arbeidsfellesskapet – et felles ansvar Et positivt arbeids- og læringsmiljø Lærlinger/lærekandidater er akseptert og blir møtt med positive holdninger Gode forbilder for kommende fagfolk Hjelp og støtte dersom lærlingene/lærekandidaten ber om det Representanter for arbeidstakerne skal sammen med faglig leder se til at lærebedriften følger lover og forskrifter for opplæringen Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere

Samarbeidspartnere utenfor bedriften Opplæringskontor/opplæringsring Bransjeorganisasjoner Faglig råd Fylkeskommunen v/yrkesopplæringsnemnda Elev- og lærlingombud Prøvenemnder Videregående skoler Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere