UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no ETIKK VED UMB 1 HVORFOR ER ETIKK VIKTIG VED UMB? På alle våre arbeidsfelter er det lett gjenkjennbare.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

UiO – Forskningsadministrativ avdeling – 2007 Tiltaksplan for forebygging av uredelighet i forskningen Prorektor, prof. Haakon Breien Benestad Universitetet.
NENTs uttalelse om bruk av forsøksdyr
Rekruttering av rektor og ledelse
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
MEDLEM AV SKOLENS SAMARBEIDSUTVALG
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
FOU-arbeid ved Høgskulen i Sogn og Fjordane Sølvi Lillejord Professor II Sølvi Lillejord Professor II.
Styrings- og administrasjonsreglement og Forretningsorden for styringsorganer
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
Organisering og standardisering av universitetets IT-virksomhet Bjørn Ness, assisterende IT-direktør Fellesmøte m/lokal IT 13. desember 2012.
God virksomhetsstyring av universitet og høyskoler Styrearbeid i U&H sektoren sett ”utenfra” Siri Hatlen, styremedlem NTNU 14. november 2007.
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
Viktige lover og regler
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Lærerprofesjonens etiske plattform
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Lærerprofesjonens etiske plattform – veien videre
INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING Hva kan UMB lære av saken om uredelighet i forskning?
Handelshøgskolen ved UMB Lars Mørk. UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Handelshøgskolen ved UMB 2 Velkommen til Universitetet for miljø.
STRATEGISKE UTFORDRINGER - SETT FRA UMB FELLES STYRESEMINAR 4. SEPTEMBER 2008 KNUT HOVE REKTOR.
Presentasjon av NVH med vekt på strategiske utfordringer Styreseminar 4. september 2008 Lars Moe.
Ot prp nr 79 ( ) - ny lov om universiteter og høyskoler 1 Lovens fellesbestemmelser (I) Lovens formål og virkeområde - Institusjonenes virksomhet.
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Læringsmiljøutvalgsleder som student - Tanker og erfaringer etter et år i lederstolen Marianne Torp.
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
Alternative ledelsesformer ved HIN Per J. Nicklasson.
Undervisning i forskningsetikk Mandag 20.november 2006 Hilde W. Nagell sekretariatsleder i NESH.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
NVHs kvalitetssystem PhD NVH: 16. mars 2007.
Ledelse og Struktur Problemstilling: Det er åpenbart at med institutter av den størrelsen som i dag er på MNF, vil instituttleder ha behov for å delegere.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling FRIDA som felles forskningsdokumentasjonssystem for universiteter og helseforetak ? - Rapportering av vit.
FAU - Lysarkene ligger på MEDLEM AV FAU - HVA NÅ? - Hva gjør FAU? - Hvordan jobber FAU? - Hvorfor har vi FAU? Alle foreldre som.
Stillinger: a)INSTITUTTLEDER: Det er tre søkere til stillingen. En intern, to eksterne (en av disse er II-er hos oss) Reglement for tilsetting og valg.
Folkevalgtopplæring for Bydelsstyremedlemmer Reglement for bydelsstyrene.
Veterinærinstituttet – En landsdekkende organisasjon
Ot. prp. nr. 58 ( ) om lov om etikk og redelighet i forskning Statssekretær Åge R. Rosnes.
1 Rådet for studenter med funksjonshemming Opprettet
Ny lov om universiteter og høyskoler Ot.prp. nr. 79 ( )
Handlingsromutvalget Hvorfor opprettet Virkelighetsforståelse og offentlig debatt Hvorfor er 23 milliarder oppfattet som utilstrekkelig?
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Styremøte IHR – Forslag til vedtak. Roller og ansvar Forslag til vedtak Med bakgrunn i saksutredningen anbefaler universitetsdirektøren følgende.
Farmasøytisk institutt, 2006 Velkommen til nye studenter 14. august 2006 Instituttdirektør Karen Marie Ulshagen.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Seksjon for medisinsk etikk
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
Farmasøytisk institutt 2005 Velkommen til nye studenter 15. august 2005 Instituttdirektør Karen Marie Ulshagen.
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
Å redusere unyttig helseforskning i Norge ved å bruke systematiske oversikter – kommentar sett fra erfaring med forskningsetiske vurdering i REKVEST Berit.
NTNU – samarbeid med bransjen Fremtidens byggstudium Møte i policygruppe for bransjekontakt 14.oktober Tore Hoven Styreleder NLR.
Perspektiver på teknisk utdanning i fremtiden Innlegg NRT 7. mai 2007, Marianne Harg, president i Tekna.
NLS Lederforum, september, Reykjavik Profesjonsetikk.
LEDELSE VED UMB. UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP 2  Valgt leder = Ufarlig likemann?  Professoral fagledelse -> demokratisk valgt.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Arne Bugge Amundsen Samhandling mellom de tre øverste styringsnivåene Fremlegg til styreseminar 20/
Strategi & bemanningsplaner
Møte med instituttledere
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Utdanning som sprenger grenser
Mulig vitenskapelig uredelighet – prosedyre Johan Giertsen Universitetet i Bergen Det juridiske fakultet.
Studieutvalget 19. oktober 2016 Lars Helliksen og Inger Langeggen
Etikk i kommunesektoren 21. februar 2017
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF
Etikk i kommunesektoren 23. februar 2016
Administrativ organisering -
Utskrift av presentasjonen:

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 1 HVORFOR ER ETIKK VIKTIG VED UMB? På alle våre arbeidsfelter er det lett gjenkjennbare etiske avveininger som har stor samfunnsmessig betydning, fx.  Forvaltning av naturressurser og miljø  Bioteknologi knyttet til landbruk og matproduksjon  Kunnskapssamarbeid med land i Afrika, Asia, Øst-Europa  Utnytting av proteinressurser til fiskeoppdrett  Forskning på dyr  Utdanning i økonomi Der UMBs ansatte er i forskningsfronten har vi spesielt ansvar for etisk beredskap og oppfølging (SFF, FUGE, SFF og SFI-kandidatene) UMB har mye anvendt forskning og stor oppdragsvirksomhet  Forskere må ivareta sin integritet og etterrettelighet, og UMB må legge til rette for dette

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 2 HVORFOR ER ETIKK VIKTIG VED UMB? (forts) Utdannelsen skal gi fremtidens fagfolk og ledere veikart når vanskelige valg skal gjøres. Krever  Utdanning i anvendt etikk, forskningsetikk, vitenskapsfilosofi  trening i ”fag”-etisk problemhåndtering  forskning har høye krav til tranparens og etterrettelighet Valg i hverdagen krever etisk ryggrad  Hensynet til hverandre, lojalitet, åpenhet, tillit  Lærere-veileder situasjonen  Ekstra- og bierverv  Mottak av gaver  Faglig uavhengighet og objektivitet  Upartiskhet og korrekthet i saksbehandling

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 3 HISTORIKK – ETIKKARBEID PÅ UMB  1994: Første etikkutvalg Mandat: Fremme kunnskap om og interesse for og debatt knyttet til UMBs forskning og undervisning  2002: Ny organisasjons- og styringsstruktur  2004: Drøfting av etikkutvalgets rolle i ny styringsstruktur + høring Ønskelig med en mer omfattende vurdering av arbeidet med etikk ved institusjonen  2006: US-sak om etikk ved UMB i mai

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 4 KUNNSKAPSDEPARTEMENTET SIER OM ETIKK:  Institusjonen har ansvar for å legge gode etiske rammer rundt kunnskapsutviklingen  Institusjonen har ansvar for videreutvikling av sine kvalitetssikringssystemer slik at de avdekker, og har prosedyrer for å behandle, saker om fusk  Lederansvar å gripe tak i uheldige saker som måtte oppstå  Etisk bevissthet må skjerpes både hos den enkelte og på institusjonsnivå  Forståelse av etiske normer er avgjørende i all yrkesutøvelse  Etikk må undervises på alle nivåer ved universiteter og høyskoler  Forskningsetikk må inngå i all forskeropplæring  Institusjonenes oppfølging av dette arbeidet vil bli diskutert på etatsstyringsmøtene i vår

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 5 OPPRETTELSE AV (U)REDELIGHETSUTVALG FOR FORSKNING Bakgrunn:  2001: Oppdrag om å utrede hvordan arbeidet med uredelighet i forskning kan organiseres nasjonalt og lokalt (NFR i samråd med de nasjonale forskningsetiske komiteene og Universitets- og Høgskolerådet)  2002: Forslag om å utrede spørsmålet om lovhjemling av de regionale komitéer for medisinsk forskningsetikk (fremmet av den nasjonale forskningsetiske komité for medisin (NEM)  2004: Departementet sender ut høringsnotat om lovhjemling av de forskningsetiske komitéene og et nasjonalt uredelighetsutvalg  2006: Arbeid med proposisjon om et system for behandling av uredelighet i forskning og lovfesting av et helhetlig etikkomitésystem.  Odelstingsproposisjon om saken i løpet av våren 2006.

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 6 FORSLAG TIL ORGANISERING AV ETIKKARBEID VED UMB:  UMBs rådgivende organ for etikk (etikkråd) skal gi råd og informasjon i etiske problemstillinger knyttet til forskning, undervisning og administrasjon, og til UMBs arbeid rettet mot samfunnet  Koordinatorstilling ( 4 år - 50%) med kompetanse i etikk. Oppgaver: undervise og forske i etikk knyttet til UMBs kjerneområder, koordinere arbeid med etikk på UMB, lede etikkrådet  Ansvar for etikk i linjen rektor- instituttleder tydeliggjøres Årlig rapportering om etikkarbeidet til styret ved UMB  Nivåer for behandling av fuskesaker: i.instituttet selv ii.rektor med sin stab (AD, personaldir., forskningsdir og studiedir) iii.det nasjonale uredelighetsutvalget

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 7 ETIKKRÅD: FORSLAG TIL SAMMENSETNING OG ROLLE Etikkrådet har 6 medlemmer med personlige varamedlemmer, og oppnevnes av styret etter forslag fra rektor:  Leder  To representanter i forsker- og undervisningsstilling  En representant for studentene etter forslag fra studenttinget  En representant for PhD-stipendiatene etter forslag fra FODOS  En representant for tilsatte i teknisk-administrativ stilling Etikkrådet følger universitetsstyrets funksjonsperiode

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 8 VIKTIGE UTVIKLINGSOPPGAVER FOR ETIKKRÅDET Rådet skal gi råd til styret og rektor om…..  Utvikling av UMBs verdigrunnlag  ”Code of conduct” for ansatte ved UMB  Retningslinjer for vitenskapelig forfatterskap  Forskningsetikk i forsker- og masterutdanningen  UMB kurs i etikkrelaterte emner, nasjonale kurs  Kvalitetssikringsprosesser av forskning og utdanning  Tiltak som forebygger uredelighet  Prosedyrer for behandling av saker om fusk  Seminarer og åpne møter (øke etisk bevissthet)