Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF"— Utskrift av presentasjonen:

1 Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF
Regionalt brukerutvalg 12. november 2018

2 Formål med antikorrupsjonsprogrammet i Helse Midt-Norge
Forebygge misligheter og korrupsjon gjennom bevisstgjøring av holdninger og kunnskap Øke muligheten for å avdekke misligheter og korrupsjon Øke beredskapen for å håndtere en eventuell korrupsjonssak

3 Prosess Prosjektgruppe med representanter fra
RHF HF KTV/KVO RBU 2 workshop-er med deltakelse fra alle helseforetakene Bruk av de ulike faglige nettverkene i HMN Direktørmøtet i HMN har blitt orientert underveis i prosessen

4 Mislighet - korrupsjon
Mislighet: En bevisst handling, begått av en eller flere innen ledelsen, av personer som har overordnet ansvar for styring og kontroll, av ansatte eller av andre, som innebærer uredelighet for å oppnå en urettmessighet eller ulovlig fordel. (def. Riksrevisjonen) Korrupsjon: Gi, tilby, kreve, motta eller akseptere et tilbud om en utilbørlig fordel i anledning stilling, verv eller oppdrag. (def. Straffeloven § 276 a)

5 Korrupsjonssklia

6 Risikovurdering Innkjøp/anskaffelser, spesielt i forbindelse med bygge- og vedlikeholdsprosjekter Innovasjon/innovative anskaffelser Forholdet til legemiddel- og leverandørindustrien Prioritering av tilgang til spesialisthelsetjenester Habilitet knyttet til ansettelser, fordeling av forskningsmidler og bierverv mv.

7 Modell

8 Implementeringsplan 2019 Kommunikasjonsplan – informasjon om at vi har fått et program Prioriterte tiltak – generelle (alle ansatte) Etiske retningslinjer Varslingsrutiner Prioriterte tiltak – fagspesifikke Avtaler med legemiddelindustrien (LMI) og bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi (MedTek Norge/LFH) Retningslinjer/prosessbeskrivelser innovative anskaffelser Registrere alle bierverv Revidere og oppdatere etiske retningslinjer for anskaffelser Revidere HMNs politikk for samfunnsansvar, inkludere antikorrupsjon Etablering av felles nasjonal rapportering på samfunnsansvar «Verktøykasse» med dokumenter, dilemmatrening mm.

9 Dilemmatrening Felles regional «verktøykasse» på HMNs intranettsider til bruk i foretakene: Oversikt over relevante dokumenter og e-læringsverktøy. Etiske retningslinjer og regler gir ikke svar på alle etiske problemstillinger og dilemmaer man kan komme opp i. Det kreves god dømmekraft for å avgjøre om en bestemt handling eller beslutning er etisk forsvarlig. Gjennom dilemmatrening med utgangspunkt i ulike case, kan denne evnen øves.

10 Rapportering og oppfølging
Helseforetakene vil rapportere til Helse Midt-Norge RHF på gjennomføring av tiltak gjennom allerede etablerte rapporteringskanaler. AD vil rapportere til styret om hvordan antikorrupsjonsprogrammet er fulgt opp og fungerer, i første rekke gjennom årsberetningen. Det jobbes med å etablere en felles årlig rapportering på samfunnsansvar, herunder antikorrupsjonsarbeid, for alle RHF som vil legges fram for styret når denne er klar. Antikorrupsjonsprogram = kontinuerlig prosess der risikoanalyser, kontroller og forebyggende systemer må oppdateres og vedlikeholdes: Årlig gjennomgang og oppdatering av risikovurderingene i nettverkene i Helse Midt-Norge. Vurdering av risiko for korrupsjon og misligheter i linja knyttet til den generelle risikostyringen i foretakene. Vurdere behovet for å etablere et nettverk for antikorrupsjon i foretaksgruppen

11 Forslag til vedtak Styret vedtar vedlagte antikorrupsjonsprogram med implementeringsplan for Helse Midt-Norge. Styret ber administrerende direktør arbeide videre med å etablere en «verktøykasse» til bruk i implementeringen av programmet. Antikorrupsjonsprogrammet oversendes helseforetakene for videre oppfølging og implementering.


Laste ned ppt "Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google