2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Møteplass for etisk refleksjon
Advertisements

Fra barnehage til Vgs: RELASJONER GODE BYGGE Å Motsatt av mobbing…..
Etikk og samhandling FoU dag Vestfold
Kurs Utdanningsforbundet Halden Vann Landsmøte 2012 Kvalitet i utdanning. Hva dreier det seg om? Dagrun Lunsvoll.
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Strategiarbeid i praksis
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Norges beste barnehage
Læreryrket – en viktig og krevende profesjon
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Etikk og brukermedvirkning
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Utdanningsforbundet Halden
Lærerprofesjonens etiske plattform
Lærerprofesjonens etiske plattform – veien videre
3. Lærerprofesjonens etiske plattform - oppgaver til arbeidsplassen
Lærerprofesjonens etiske plattform
Veiene videre for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Lærerprofesjonens etiske plattform
Lærerprofesjonens etiske plattform
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Fagutøveren mellom makt og hjelp: Personlig kompetanse som utfordring
LÆRERPROFESJONENS ETISKE PLATTFORM
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Etikk for finansielle rådgivere
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Juristetikk I Om rollemoral Andreas Føllesdal Norsk senter for menneskerettigheter Juridisk fakultet Universitetet i Oslo
Etikk i pedagogisk arbeid
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Kompetente barn og unge 4.Samling April 2008 Organisasjonslæring.
Etikk etiske- faglige, og juridiske dilemmaer Etikkveilederskurs høsten 2010 v/høgskolelektor Kristin Bie.
Profesjonsfellesskap til beste for barn og unge Lars Gunnar Lingås Førsteamanuensis i profesjonsetikk og veiledning, fil dr
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Metodefrihetens vilkår i bergensskolen
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Barnehagens samfunnsmandat
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
YRKESETIKK - A Arnbjørg Engenes.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
YrkesetikkYrkesetikk Førstelektor Knut-Rune Olsen Undervisning A1ab høst 2008.
HVA ER DIDAKTIKK Didaktikk som teori om planlegging av undervisning
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Liv M. Lassen,2008 Etikk og Holdninger Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning 1. September, 2008 Liv M. Lassen.
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
NAV og vår yrkesetikk. YRKESETISK GRUNNLAGSDOKUMENT Vedtatt på kongressen i 2002 Yrkesetiske prinsipper.
Finnmark – lokallagsledere og HTV Reidun Blankholm, sentralstyret.
NLS Lederforum, september, Reykjavik Profesjonsetikk.
Foto: Bjørn Erik Olsen Medarbeiderplattform. Lederplattform og medarbeiderplattform Verdigrunnlaget i Nordland fylkeskommune –Åpenhet, tillit og lojalitet.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Status for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk 2014.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Hva er etikk Etikk er læren om moral og kan forståes som vår evne til å gi gode begrunnelser for valgene vi gjør. Dette blir spesielt viktig når vi skal.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
Av Helle Johannessen A1A. Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk.
Kapittel 1 SAMSPILL.
Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd
Fagfornyinga Innleiing på samling for Utdanningsforbundet og KS i Trøndelag 16.mars 2018 Av Torbjørn Ryssevik, spesialrådgjevar i Utdanningsforbundet.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Danning og voksenrollen i barnehagen
Utskrift av presentasjonen:

2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv

Mandat og profesjonelt lederansvar Mandat og verdier er uttrykt i: opplæringslovens formålsparagraf lov om barnehage Lærerprofesjonens etiske plattform Er et felles uttrykk for de verdier og det ansvar den enkelte og profesjonen har.

Mandat og profesjonelt ansvar Resultat av politisk valgt organisering av samfunnets velferdsordninger Innebærer: Faglige, moralske og politiske forpliktelser Tjenesteyting for både enkeltindivid og samfunnet Krav om uegennytte – tjeneste foran profitt Personlig ansvarlig for enhver handling Medlem av en profesjon

Kjennetegn på en profesjon utfører tjenester basert på teoretisk kunnskap som er tilegnet gjennom en spesialisert utdanning ( 7 lærerutdanninger) utøver yrket med i henhold til et samfunnsmandat med autonomi/handlingsrom (nasjonalt læreplanverk) har et felles kunnskapsgrunnlag (fag/pedagogikk/didaktikk) har egen profesjonsetikk Lærerprofesjonens etiske plattform

Lærerprofesjonens etiske plattform – fra november 2012

Lærerprofesjonens etikk – hva og hvorfor Lærerprofesjonens etikk – hva og hvorfor? Profesjonsetikken er vårt felles verdigrunnlag som arbeidet vi utfører i barnehage og skole skal hvile på. Lærerprofesjonens etiske plattform er viktig for å: understøtte etisk forsvarlig praksis i barnehage og skole fremme felles ansvar for beslutninger øke profesjonens etiske bevissthet høyne tilliten mellom lærerprofesjonen og samfunnet styrke profesjonens evne til å stå for, og begrunne valgene vi tar skape profesjonell samhørighet tydeliggjøre utad hva lærerprofesjonen står for støtte profesjonen i å korrigere og styre seg selv

Lærerprofesjonens mandat og ansvar Hvordan skal dette mandatet oppfattes? Hva innebærer et profesjonelt ansvar? Hvem definerer hva som er godt nok når det gjelder å opptre profesjonelt ansvarlig? Hvordan kan Læreprofesjonens etiske plattform bli en god veiviser for dere som ledere i arbeidet på egen arbeidsplass?

Profesjonelt lederansvar handler om Å håndtere spenningen mellom faglig-moralsk ansvar og teknisk.

Profesjonelt ansvar medfører forpliktelser

Å spørre seg selv… Hvordan ivaretar jeg barnets eller elevens integritet når en ansatt kommer med klager på ham eller henne? Hvordan ivaretar jeg den ansattes integritet når barnet/eleven/foresatte klager på en ansatt? På hvilket grunnlag foretar jeg ressursmessige prioriteringer – økonomiske og menneskelige? Hvem blir hørt og hvem blir ikke hørt? Har jeg plass for begrep som barmhjertighet, omsorg og respekt i mitt profesjonelle språk?

Hva skal dyrkes, hva skal sås og hva skal lukes vekk i egen kultur?

En etisk analyse/refleksjonsmodell 1. Forståelse Situasjonen Hvem er involvert? Verdier og normer Åpne verdier og normer Skjulte verdier og holdninger Drøfte innhold i de ulike verdiene Ranger verdier og normer 2. Analyse Bakgrunnskunnskap: samfunnsmandat (læreplan, opplæringsloven, profesjonsetisk plattform, barnekonvensjonen, litteratur, offentlige diskusjoner osv.) Forskjellige etiske teorier 3. Handlingsalternativer – mulige og realistiske. Nye og alternative måter? Rangering av alternativene, de som ivaretar de prioriterte verdiene 4. Handling – Gjennomføring og evaluering Etisk dømmekraft kan øves opp og skal øves opp sammen med kolleger. Når etiske dilemmaer dukker opp i hverdagen, er det rette svaret ikke gitt, handlingsalternativene kan være mange og flere enn de den enkelte ser. Å jobbe systematisk med etiske problemstillinger kan gjøres ved å benytte forskjellige metoder. Denne gir en grei oversikt over en mulig måte å analysere situasjonen på.